TP-Link MR3040: mobilní router zvládá kabel i 3G [test]

Internet do tohoto routeru dostanete vzduchem, nebo klasickým kabelem. Skrze Wi-Fi pak můžete podělit až pět počítačů, tabletů, či telefonů.

Dny, kdy jsme se k internetu připojovali pomocí kabelů, jsou pro mnohé minulostí. V domácnostech hraje prim bezdrátová forma připojení, tento trend si uvědomují jak výrobci koncových zařízení, tak výrobci routerů. TP-Link není výjimkou, a tak pro své zákazníky představil model MR3040, který umí podělit 3G mobilní internet, a to dokonce bez napájení ze sítě, má totiž vlastní baterii.

V úhledné bílé krabičce dostanete vše, co k běhu a nastavení routeru potřebujete. Samotný router je samozřejmost, doplňuje ho napájecí kabel s microUSB na jednom a USB na druhém konci, adaptér, baterie, zajímavé klubíčko plochého UTP kabelu, několik papírových příruček a instalační CD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Balení routeru je jednoduché a elegantní, vše krom baterie je vyvedeno v bílé barvě

Kvalita zpracování

Dílenské zpracování routeru a příslušenství je na vysoké úrovni. Tělo je sice plastové a konstrukci obstarávají plastové západky a výlisky, vše je ale skvěle zvládnuté, vůle jsou jen minimální. Router má tvar vaničky s odjímatelným spodním krytem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Největší výhodou zařízení je možnost napájení baterií.

Povrch je z lesklého plastu, takže se při častějším přenášení nevyhnete škrábancům. Pod ním se ukrývá baterie s kapacitou velmi příjemných 2 000 mAh. Zařízení na svém těle obsahuje jen velmi málo ovládacích a indikačních prvků, vše je jednoduché a elegantní. Na vrchní straně routeru nalezneme čtveřici indikačních diod, přesně takovou, jakou všichni z obdobných zařízení známe. Vrchní hrana obsahuje v tomto případě mírně nestandardní, nicméně pro všechny mobilmaniaky potěšující microUSB konektor a posuvný ovladač pro zapnutí/vypnutí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V tomto odvětví mírně nestandardní microUSB příznivce mobilních telefonů naopak potěší

Pravý bok nabízí dvojici zdířek ve složení plnohodnotné USB a RJ-45, kterou doplňuje otvor se zapuštěným spínačem pro reset routeru. Router svými rozměry 100 x 62 x 16 mm a váhou 94 gramů lze zařadit mezi opravdu miniaturní zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
USB a RJ-45 konektrory pro připojení 3G modemu, resp. síťového UTP kabelu

Funkce

Tento router je pro nás zajímavý z hlediska možnosti připojení 3G USB modemu (nově také LTE modemů) a napájením z baterie. V nehostinných končinách chatek, na dovolené, nebo prostě tam kde je to třeba, s ním není problém rozdělit jeden mobilní internet mezi více zařízení. Podporovaných USB modemů je velká řádka, jejich kompletní seznam lze najít na stránkách výrobce. V ČR by neměl být problém s žádným aktuálně nabízeným modemem.

Dodávaná Li-Ion baterie má kapacitu 2000 mAh a standardní napětí 3,7V. Délka provozu záleží na způsobu použití, je-li zdrojem internetu 3G modem, vychází to asi na 2 a půl hodiny. Jestliže internet přitéká kabelem, baterka vystačí na dvojnásobek téhle doby. Plné nabití trvá zhruba dvě hodiny.

Router jako takový může fungovat v módech 3G router, router (AP), WISP. Maximální přenosová rychlost připojení činí 150 Mbit/s, což odpovídá standardu 802.11n.

Použití

První použití routeru s sebou nese nutnost připojení k PC a nastavení skrze standardní webové rozhraní. Router sám o sobě není žádný rychlík, jeho plné naběhnutí je tak otázkou dlouhé chvíle, po kterou leckdo zapochybuje o jeho funkčnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Celé zařízení se vejde doslova do dlaně a je tak k cestování předurčeno

Připojení USB modemu je detekováno automaticky a v administračním rozhraní se zpřístupní příslušné kolonky. Nastavení je otázkou několika kliknutí myší a nemusíte pro něj být zrovna povoláním síťový administrátor, aby se vše zdařilo, k dispozici je totiž velmi podrobná a intuitivní nápověda.

Underground

Valná většina potenciálních uživatelů bude MR3040 pořizovat za účely, pro které byl vytvořen. Existují ale také různé modifikace a vylepšení, které posunují možnosti tohoto zařízení o velký kus kupředu. Modifikace začínají u alternativního, leč mnohem více použitelnějšího firmwaru Open-WRT a pokračují podle chuti třeba až k jednoduchému vytvoření mnohými hojně využívaného Pirateboxu.

TP-Link MR3040 je povedené multifunkční zařízení, které za cenu okolo 1 000 Kč nabízí hodně muziky. Kvalitní zpracování a možnost běhu na baterii tak trochu kazí snad pouze pomalý náběh zařízení. Kompatibilita s valnou většinou běžných 3G USB modemů je zajištěna, problém je snad jen v samotné koncepci - opravdu nešlo modem přímo integrovat? Uživatel by vložil už jen SIM kartu, z routeru by nic nevyčuhovalo...

Diskuze (10) Další článek: Evolve Gladiator RG200: obrněný dualSIM může i do vody

Témata článku: , , , , , , Link, Test, Mobil, Vrchní hrana, MOBI, Kabel, Povolání, Velký kus, Rout