Tři Bluetooth sluchátka Nokia: mějte za ušima (recenze)

Nejen v autě se hodí telefonovat a mít volné ruce. Pomohou vám například nová Bluetooth sluchátka od Nokie, která jsme důkladně otestovali. Tři různorodé modely: levné sluchátko pro každého, propracovaný kousek pro náročné nebo miniaturní stylovka. Které se zalíbí vám?

Nokia BH-600

Cenově dostupná klasika

Posledním dnes recenzovaným sluchátkem je model BH-600 s hmotností 18 g. Z uvedené trojice se jedná o nejlevnější sluchátko s klasickým designem i sponou. V obchodech jej koupíte za necelých patnáct set korun. Za tuto částku dostanete slušně zpracovaný produkt, který se příjemně nosí i snadno nasazuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bluetooth sluchátko Nokia BH-600

Díky sponě je jeho stabilita na uchu velmi dobrá a k vypadávání nedochází ani při trhanějších pohybech. Spona je tvořena z ohebné tvrdé gumy a její koncovou část lze vytvarovat dle potřeby. Ke sluchátku je přichycena zasunutím užšího konce do otočného válečku, díky němuž s ní lze otáčet všemi směry. Sluchátko tak snadno a rychle přizpůsobíte pro opačné ucho. Trn s reproduktorem není tentokrát příliš vystouplý a nezasouvá se hluboko do zvukovodu. To také přispívá k pohodlnějšímu nošení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sponu lze vyjmout i s ní různě otáčet a ohýbat ji

Sluchátko je vyrobeno z tmavého plastu, který působí lehce lacině. Pouze přední strana má kryt s krémovou metalickou barvou. Uprostřed ní se v malé prohlubni nachází podlouhlé stříbrné tlačítko a zelená dioda. U tohoto modelu slouží jediné tlačítko pro vypínání a zapínání sluchátka i pro ovládání hovorů. Dobře se tiskne, i když je sluchátko umístěno na uchu. Jednobarevná dioda pak o stavu sluchátka informuje o něco hůře než její tříbarevné kolegyně u předchozích modelů. Nepoznáte například, kdy je sluchátko jen zapnuto a kdy je i připojeno k telefonu. Vedle tlačítka nemůže samozřejmě chybět ani stříbrný nápis Nokia.

Dalším ovládacím prvkem pak je dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti na boční straně. Není sice příliš vystouplé, nahmatat jej ale není velký problém. Mikrofon se samozřejmě ukrývá na straně nejblíže k ústům, na opačném konci pak naleznete malý kruhový konektor nabíječky. Nabíječka je součástí standardního balení, lze ale použít i nabíječku s úzkým konektorem od telefonů Nokia. Vestavěná Li-Ion baterie má kapacitu 125 mAh a sluchátko s ní na jedno nabití má vydržet až 7 hodin hovoru nebo 170 hodin v pohotovostním stavu. Na vybitou baterii upozorní informační dioda rychlým blikáním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon • dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti • zdířka pro nabíječku

Synchronizace jen s jedním telefonem

Přenos zvuku mezi sluchátkem a telefon opět zajišťuje Bluetooth ve verzi 2.0 s digitálním potlačením hluku a ozvěny. Podporované profily jsou stejné jako u předchozích modelů. Ke kvalitě přenosu nemám připomínky, zvuk začíná vypadávat až za zdí, jinak je velmi dobrý. I jeho maximální hlasitost je dostatečná. Ani druhá strana si na srozumitelnost nestěžovala. Na volném prostranství by měl dosah činit až deset metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční pohled • uchycení spony a výstupek s reproduktorem

Sluchátko lze samozřejmě použít se všemi telefony s podporou Bluetooth. Bohužel se mi ho ale podařilo synchronizovat jen se jedním telefonem. Pro použití s jiným telefonem je nutné synchronizaci zrušit vyresetováním sluchátka. Dodávaný návod je ale v některých ohledech nepřesný a o způsobu resetování sluchátka nic neříká! K sesynchronizovanému telefonu se sluchátko po zapnutí automaticky připojí. Příchozí hovor je pak ve sluchátku oznámen jednoduchým vyzváněním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s Nokií N70 • připojení nabíječky • sluchátko na uchu

Vhledem k tomu, že veškeré operace se sluchátkem se provádí jedním tlačítkem, nepodařilo se mi pomocí něj aktivovat vytáčení posledního čísla ani přenést hovor do telefonu bez nutnosti sluchátko vypnout. Další dva modely to přitom díky dvojici tlačítek umějí.

Plusy a mínusy

+ pohodlné nošení i nasazování
+ ohebná spona
+ přijatelná cena

- horší ovladatelnost díky absenci druhého tlačítka
- jen jednobarevná dioda
- synchronizace jen s jedním telefonem


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , , , Digitální potlačení, BLU, USI, Rychlé nasazení, Bluetoot, Předchozí typ, Blue, Sluch,