Tři dny do spuštění: vše o přenositelnosti čísel mezi operátory

Operátoři už zveřejnili zajímavá fakta týkající se přenositelnosti čísel v mobilních sítích. Určitě vás bude zajímat, co všechno bude muset zákazník udělat anebo jak poznat, ze které sítě přenesené číslo vlastně volá. Již pár dní jsou známy i ceny.
Kapitoly článku

Cena. To je, oč tu běží

I když se toho vědělo o přenositelnosti už během svátku docela dost, nebyli jsme si stále jisti částkou, kterou si operátoři budou za službu účtovat. U Eurotelu bylo jasno nejdříve, položka v novém oficiálním ceníku hlásala skvostné „zdarma“.

Klepněte pro větší obrázek
Položka v oficiálním ceníku Eurotelu

Tip: Pokud se chcete podívat na přesná ustanovení u Eurotelu, na webu jsou k dispozici nové Všeobecné podmínky (PDF). Jsou platné od 1. prosince 2005 a obsahují potřebné změny související s přenositelností telefonních čísel.

Strhla se ovšem debata, zda to je poplatek za odchod či příchod k operátorovi a který z nich vlastně přenesení uhradí. Podle pravidel stanovených ČTÚ si poplatek může účtovat pouze přijímající operátor. Tiskový mluvčí Eurotelu Pavel Kaidl nám přímo potvrdil, že operátor nebude přicházejícím ani odcházejícím zákazníkům při přenositelnosti čísel účtovat žádné poplatky.

Eurotel prostřednictvím svého tiskového mluvčího také prozradil, jaké jsou skutečné náklady na přenositelnost: „Vynaložené náklady spojené s přenesením čísla jsme v souladu s předpisem ČTÚ vyčíslili zhruba na 2 000 Kč. Pokud konkurence uvádí výrazně nižší částku, pak s největší pravděpodobností nedošlo ke skutečnému předpisovému vyčíslení nákladů. Výše poplatku účtovaného mezi operátory rozhodně není překážkou k zavedení přenositelnosti čísla a je výrazně nižší než výše obdobného poplatku, který si mezi sebou účtují operátoři pevných sítí dle rozhodnutí ČTÚ. Našich zákazníků se tento poplatek absolutně netýká.“

Oskar Vodafone s kalkulací nákladů Eurotelu nesouhlasí. Částka, kterou navrhuje, je o dva řády nižší. Tiskový mluvčí Jakub Hrabovský nám k tomu řekl: „Je důležité, aby účtovaná částka mezi operátory zohledňovala pouze oprávněné náklady související s přenosem a byla pro všechny operátory stejná. V případě, že bude částka příliš vysoká, hrozí nebezpečí, že dotaci poplatku za přenesení čísla pocítí zákazníci snížením jiných subvencí, například za nový mobilní telefon nebo za jiné finanční zvýhodnění služeb.“

Láká zatím jen T-Mobile

I když je spuštění přenositelnosti za humny, jediný, kdo zatím zveřejnil svou akční nabídku pro zlákání nových zákazníků je T-Mobile. Pro přehled jeho nabídky se můžete podívat do tabulky, tři typy „odměn“ patří novým i stávajícím zákazníkům, kteří se upíší na dobu určitou. K dispozici jsou volné minuty na jeden rok, volné textovky po dobu dvou let, anebo odpuštění tří měsíčních paušálů za službu Internet+.

Tarify Volné minuty do všech sítí v ČR (12 měsíců) Volné SMS do všech mobilních sítí v ČR (24 měsíců) Internet + (3 měsíce)
T 30/ T 30 HIT, e30+10, Tarif Student 10 100 Měsíční paušál zdarma
T 80/ T 80 HIT, e80+20, Profi 100, Profi 100 HIT 40 100 Měsíční paušál zdarma
T 250/ T 250 HIT, e250+50 200 100 Měsíční paušál zdarma
T 600/ T 600 HIT 300 100 Měsíční paušál zdarma

  • Vybraný bonus není možné během jeho platnosti vyměnit za jiný.
  • Volné minuty navíc se čerpají po spotřebování všech volných minut.
  • Při převodu smlouvy nárok na bonus zaniká.

Tip: Pokud vás zajímá přechod k T-Mobilu nebo se vás týká v případě přenesení čísla směrem od něj, podívejte se na jeho dobře zpracovaný web s touto problematikou

A teď k samotné ceně. T-Mobile si účtuje symbolickou jednu korunu za přenesení čísla tarifního zákazníka, a to jak při smlouvě na dobu neurčitou, tak na dobu určitou (tam platí výběr balíčků zmíněný výše). Za aktivaci nezaplatíte nic. Eurotel si pak neúčtuje za přenesení naopak nic, musíte ale počítat s klasickou aktivací ve výši 95 Kč.

Tarifní zákazníci  Eurotel T-Mobile
Aktivace 95 Kč 0 Kč
Portace 0 Kč 1 Kč
Celkem 95 Kč 1 Kč

Pro předplacenky platí situace opačně: Eurotel si nenaúčtuje ani za aktivaci, ani za přenesení čísla. T-Mobilu nedáte ani korunu za samotné aktivování, ale přenesení přijde na 199 Kč, přičemž si musíte uhradit i kredit, který s novou předplacenkou současně dostanete. Celkový výsledek je tedy 499 Kč při přechodu na Twist a ponechání si vlastního čísla. Službu hledejte pod názvem „Přecházím na Twist“.

Předplacenky  Eurotel T-Mobile
Aktivace 0 Kč 0 Kč
Portace 0 Kč 199 Kč
Za kredit bez kreditu 300 Kč
Celkem 0 Kč 499 Kč

U Oskar Vodafone by koncová cena za přenesení rovněž neměla být vyšší než jedna koruna. Oficiální zpráva je plánována na víkend.

Témata článku: , , , , Finanční zvýhodnění, Operátor, Důležitá otázka, Mez, SPU, Celkový výsledek, Přenos, Ukončení spolupráce, Miliarda korun, Spuštění, Opouštěný operátor, Identifikační kód, Pře