Tři nové Benq-Siemensy: o megapixel a o megabit napřed

Benq Siemens včera na 3GSM kongresu představil další telefony. Výrobce si tentokrát získal pozornost díky třímegapixelovému fotoaparátu a podpoře HSDPA. Že se na veletrhu v Barceloně nové Benq-Siemensy neztratí, dokazují i příjemné rozměry, netradiční konstrukce nebo podpora hudebních funkcí.

Neuplynul ani měsíc ode dne, kdy tchajwanský výrobce představil novou spojenou značku Benq-Siemens a spolu s ní i první mobily, a už jsou tu další. Z prvního z nich – EF51 budou nadšení hlavně hudební fanoušci, model S81 vměstnal spoustu funkcí do tenké krabičky a nejlepší z nich - EF91 se netají cílem být prvním telefonem s podporou HSDPA v běžném prodeji.

Benq-Siemens EF51: přehrávač, nebo mobil?

Na první pohled tento telefon možná trochu připomíná model 5 z nepříliš úspěšné stylové řady od Siemensu - Xelibri, tentokrát jde však o zcela účelnou konstrukci. I samotný Benq Mobile zařízení prezentuje především jako hudební přehrávač s funkcemi telefonu. V zavřeném stavu totiž vidíte kromě displeje jen ovládací prvky známé z přehrávačů MP3. Až po odklopení spodní části najdete běžnou klávesnici a funkční tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens EF51

A pro zájemce o hudbu výrobce nachystal také několik zajímavých funkcí. Přehrávač si pochopitelně poradí s běžnými formáty hudby jako MP3, WMA, AAC a AAC+ a pustíte si na něm i rádio v pásmu FM, ze kterého je možné nahrávat hudbu přímo do paměti. Výběr písniček usnadní hlasové ovládání, jež obstará nová funkce Speech-to-Music. Telefonu tak bude stačit říct název uložené písničky, kterou chcete zahrát. Nebude chybět ekvalizér a kvalitní reproduktory, Benq slibuje prostorový zvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aby se přehrávačům hudby nový Benq-Siemens co nejvíce podobal, bylo nutné ořezat jeho výbavu tak, aby celé zařízení nenabylo velkých rozměrů. A tak má telefon pouze malý čtvercový displej, který navíc neoplývá závratným rozlišením (128 × 128). Do přístroje se ale vešel megapixelový fotoaparát, jehož kvalita ale zřejmě nebude vysoká.

Možnosti datových přenosů byly tentokrát omezeny na pouhé GPRS, nemohlo se však šetřit na paměti. Její dostatek pro hudební soubory zajistí slot pro paměťové karty miniSD. Baterie bude mít kapacitu 870 mAh, pro účely telefonu však mohl Benq trochu přidat. Přehrávač s mobilem začne prodávat ve druhém čtvrtletí letošního roku za zatím nezveřejněnou cenu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve zkratce:

  • Sítě: GSM
  • Data: GPRS
  • Fotoaparát: 1,3 megapixelu
  • Displej: 128 × 128 pixelů, 262 tisíc barev
  • Paměť: slot pro miniSD karty
  • Přehrávač: MP3, AAC, AAC+, WMA, rádio, prostorový zvuk, funkce Speech-to-Music
  • Dostupnost: druhé čtvrtletí 2006


Benq-Siemens S81: stále „esko“

Další představený model se řídí pravidly řady S, která se od dob samostatného Siemensu nezměnila. Přináší řadu moderních funkcí, neexperimentuje s designem a nechybí mu propracované organizační funkce. Zaujme především tloušťkou, která činí pouhých 13 mm, a podporou sítí třetí generace. S těmi souvisí videohovory, na přední straně přístroje proto nechybí VGA kamerka. Rychlost přenosů 384 kb/s bude dostačovat i pro streamované video, které telefon podporuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens S81

Hlavní fotoaparát je stejně jako v případě EF51 „pouze“ megapixelový. Dovede pochopitelně natáčet video a k dispozici je přisvětlovací dioda. Multimediální funkce doplňuje přehrávač MP3 a dalších běžných souborů. Mezi příslušenství, které bude k telefonu k dispozici, patří stereofonní bluetooth sluchátka. Paměti bude dostatek – vestavěných 30 MB bude možné rozšířit až gigabajtovou miniSD kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozlišení displeje 176 × 220 sice již začíná být nahrazováno lepším, S81 má ale vcelku kompaktní rozměry, menší je i displej, a tak bude dostatečně jemný. Benq slibuje zachování kvalitních organizačních funkcí ze Siemensů, přestože celé prostředí telefonu zřejmě bude rozdílné. Bezproblémová by prý měla být i synchronizace telefonu s počítačem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Ve zkratce:

  • Sítě: GSM, WCDMA
  • Data: GPRS, UMTS
  • Fotoaparát: 1,3 megapixelu, 10× digitální zoom a 0,3 megapixelu
  • Displej: 176 × 220 pixelů, 262 tisíc barev
  • Paměť: 30 MB, slot pro miniSD karty
  • Přehrávač: MP3, AAC, AAC+, WMA
  • Dostupnost: druhé čtvrtletí 2006


Benq-Siemens EF91: eso v rukávu

Před necelým měsícem byl představen model EF81, který byl dosud jediným Benq-Siemensem s podporou UMTS. Na místě vlajkové lodi se však příliš dlouho neohřál, včera ho nahradil nový model EF91, který podporuje mnohem rychlejší datové přenosy HSDPA. Ty dosud uměly jen datové karty pro notebooky. Jako první představil telefon podporující tuto technologii v lednu Samsung, do prodeje se však zřejmě dostane první právě nový Benq-Siemens.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens EF91

Výrobce ho totiž hodlá začít propagovat během fotbalového mistrovství světa, které se uskuteční letos v červnu. Jedná i o spolupráci s operátory, kteří spuštění HSDPA chystají. Zatím se potvrdilo, že telefon budou prodávat T-Mobile a Vodafone. Mobil by tedy neměl minout ani nás, přestože o spuštění HSDPA tu mluví hlavně Eurotel. Ten by měl do poloviny letošního roku provoz zahájit. V první fázi by měla rychlost přenosů dosahovat maxima 1,8 megabitu, což bude zřejmě i maximum tohoto Benq-Siemensu. Více o přenosech HSDPA najdete v našem starším článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Benq může s telefonem mít smělé plány i v dalších směrech; kromě datových přenosů si jistě najde zájemce i díky třímegapixelovému fotoaparátu. Je samozřejmě otázka, jestli počet megapixelů bude odpovídat kvalitě, očekávání ale vzbuzuje mobil o to větší, že nechybí automatické zaostřování. Stejně jako hudební EF51 i nejvyšší model nové značky bude podporovat 3D zvuk, přehrávač si samozřejmě poradí se známými formáty hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vynikající je také vnitřní displej, při QVGA rozlišení zobrazí 262 tisíc barev, pro vnější stačí 96 × 64 bodů. Paměti bude opět dost. Je ale škoda, že výrobce tentokrát zvolil slot pro méně rozšířený typ karet - microSD (TransFlash). Celé véčko má narozdíl od EF81 vcelku obyčejný „oválný“ asijský vzhled. Rozměry jsou u přístroje tohoto typu velice příjemné. Cenu EF91 stejně jako u předchozích modelů zatím Benq neprozradil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve zkratce:

  • Sítě: GSM, WCDMA
  • Data: GPRS, UMTS, HSDPA
  • Fotoaparát: 3,2 megapixelu, automatické zaostřování, digitální zoom, blesk a 0,3 megapixelu
  • Displej: vnitřní 240×320 pixelů, 262 tisíc barev a vnější 96×64 pixelů
  • Paměť: slot pro karty microSD
  • Přehrávač: MP3, AAC, AAC+, WMA, prostorový zvuk
  • Dostupnost: léto 2006

Jsou to ještě Siemensy?

S výjimkou S81 se nové modely podobají třeba Samsungům, prostředí se navíc zřejmě přiblíží tomu, které Benq používá v Asii. A tak se musíme ptát, jestli zůstane něco ze starého německého účelového provedení. Funkčně se však nové přístroje nemají zač stydět a pokud Benq vše skloubí s dobrou cenou, kterou často právě Siemens vynikal, rozhodně si novinky uživatele najdou a konkurenci nadělí spoustu vrásek.

Diskuze (8) Další článek: 3GSM: Nokia a Sony Ericsson uzavřeli spojenectví

Témata článku: Benq, Siemens, Benq-Siemens EF51, Benq-Siemens EF91, Benq-Siemens S81, Mega, Mega +, Megabit, Fotbalové mistrovství, Nov, Siemens Xelibri