Tři nové mobily aneb Sagem se překonává

V portfoliu francouzského Sagemu se v brzké době objeví hned tři nové mobilní telefony. Dva z nich budou véčka, jeden navíc s barevným displejem. Poslední nový model obohatí nejnižší kategorii.

Nedávno skončil v Ženevě telekomunikační veletrh ITU Telecom World 2003, který představil světu několik mobilních novinek. Mezi nimi se objevily i nové telefony francouzské společnosti Sagem, která prezentovala svůj základní model myX-1w a dvojici véček myC-1 a myC-2.

myC-1: drobné véčko pro každého

Během letošních prázdnin jsme vám přinesli informace o chystaném modelu Sagem myC-5w se zajímavě řešeným krytem numerické klávesnice. Stejné řešení bylo použito u levnější varianty bez barevného displeje, která do budoucna ponese označení Sagem myC-1. Již z označení mobilu mnozí jistě poznali jeho véčkovou minulost (C z anglického clamshell). Jelikož se pohybujeme v low-endové kategorii, nehledejte u tohoto modelu vnější displej. Výrobce vyřešil potřebu vidět, kdo právě volá, velmi jednoduše: opatřil zaklapávací kryt průhledným okénkem. Drobný telefon o rozměrech 84 x 44 x 19 mm váží pouhých 80 gramů. Příslušnost ke značce snadno poznáte podle trojice tradičních kontextových kláves pod displejem. Ten je pouze monochromatický, s rozlišením 96 x 64 pixelů. V praxi to znamená, že zobrazí až sedm řádků textu. Uživateli nabízí hlasité handsfree, osobité polyfonní vyzvánění a pro snadné psaní textových zpráv prediktivní slovník T9.

myC-2: hlavně barevně

Druhým představeným mobilem je také véčko, tentokrát s vyšší číslicí v názvu – myC-2. Na rozdíl od předchozího modelu jde o plnohodnotné véčko. Ačkoli také nemá vnější displej, vše vynahradí ten vnitřní, který nabízí barevnou paletu čítající až 256 odstínů, tedy stejně jako oblíbený model myX-5. S ním má společné i rozlišení 101 x 80 pixelů, v praxi pak zobrazí až šest řádků textu. Uživateli může nabídnout více funkcí než předchozí model. Kromě polyfonního vyzvánění HiFi a hlasitého odposlechu zvládá rozšířené textové zprávy EMS nebo wapování na internetu. Jeho rozměry jsou 82 x 42 x 23 mm a váží 90 gramů. 

myX-1w: nový telefon základní řady

Pokud jste si oblíbili model myX-3 nebo jednodušší myX-2, jistě se vám bude líbit i novinka s označením myX-1w. Jde o jednoduchý telefon, který trochu překvapivě vzhledově vychází z modelu myX-3, ale kromě chudší výbavy uvnitř nabízí i menší displej. Ten je na chlup stejný jako u modelu myC-1, tedy monochromatický, se schopností zobrazit sedm řádků. Výbava je trochu podobná té, o níž jsme se zmiňovali u předchozího modelu. Polyfonní vyzvánění (16hlasé), hlasitý odposlech, SMS, EMS a wap.  Rozměry telefonu jsou 106 x 47 x 21 mm a váží 89 gramů. Do obchodů byl měl dorazit ještě před koncem roku za zajímavou cenu asi 3 000 Kč.

Zatím pouze základní informace o nových modelech se budeme snažit v nejbližší době doplnit. Zatímco s telefonem klasické konstrukce myX-1w se setkáme i u nás, véčkové modely jsou určeny pro východní trhy.

Diskuze (4) Další článek: Chytré telefony: Sony Ericsson má nárůst 7442 %, Nokia jen 1 %

Témata článku: Sagem, MOBI, Mobil, Nov, Pře