Trpělivost přinesla růže – Ericsson R320s

Přestože se nejvíc prodávají mobilní telefony nejnižší třídy, ve výkladních skříních jednotlivých výrobců najdete mobily z opačného konce nabídky. Ericsson zde může hrdě vystavovat svůj model R320s.
Přestože se nejvíc prodávají mobilní telefony nejnižší třídy, ve výkladních skříních jednotlivých výrobců najdete mobily z opačného konce nabídky. Ericsson zde může hrdě vystavovat svůj model R320s.

Baterie jako batůžek
Na design si udělá každý svůj názor. I když jsem ale ze svého okolí zaslechl i opačné mínění, osobně se mi přihranatělé tvary Ericssonů velice líbí. Telefon je z nárysného pohledu spíš větší a tento dojem je umocněný masivní anténou. Co však mobilu designéři přidali na výšku, to ubrali jeho tloušťce. Když místo standardně dodávané střední baterie, která z telefonu vyčuhuje, použijete nejtenčí variantu, dostanete placičku s neuvěřitelnou tloušťkou 12 milimetrů.

I přes subtilní rozměr Ericsson R320 nepřelomíte. Jeho spodní část totiž tvoří nefalšovaný kov a také díky němu mobil při běžném namáhání nevrže, neskřípe a opět se potvrzuje známá pravda o důkladném řemeslném zpracování Ericssonů. Čelní – v našem případě zelenomodré – plastové ploše dominuje displej s výrazným zeleným podsvícením. V pravém horním rohu telefonu je lesklá ploška – infračervený port a protože R320 obsahuje hardwarový modem, pro připojení svého kapesního počítače k Internetu už nic jiného nepotřebujete.

Dvourozměrné ovládání
Ke klasickým pravolevým šipkám Ericssonu přibyly dvě další a je velká škoda, že nové šipky nijak nevyužijete na hlavním displeji (přímo se nabízí rychlý vstup do telefonního seznamu), pouze v menu telefonu. Protože nabídka funkcí je zde docela rozsáhlá, můžete si nejčastěji používané položky poskládat do rychle přístupného Vlastního menu.

Zastánci starších Ericssonů budou určitě brblat ve smyslu zavádění grafických zbytečností, ale snad si zvyknou, protože ovládání je velice dobré – i když změna rychlosti k horšímu je znatelná. Občas se objeví delší a z pohledu uživatele zbytečná prodleva, desetkrát zopakované okno na displeji oznamující smazání zprávy už také nepřinese novou informaci ... to je ale daň za uživatelskou přítulnost. Náročnější grafické prostředí se projevuje také při psaní textových zpráv – neustále se zpomaluje a při posledních znacích textovky budete určitě vzpomínat na starý dobrý jeden řádek.

Všehochuť
O všem, co telefon umí, se nebudu rozepisovat a zaměřím se jen na specialitky. Můžete se kdykoli podívat, jak dlouho vám telefon ještě vydrží v pohotovostním stavu, nebo jak dlouho ještě dokáže volat. Výborné jsou profily pro rychlé nastavení telefonu pro různé situace, i když bych přivítal, kdybych pro jejich nastavení nemusel navštívit menu, kdyby to šlo nějak rychleji. Miluji funkci pro přiřazení zvláštního zvonění ke konkrétnímu telefonnímu číslu. Nově přibyl hlasový záznamník, který pojme až devadesát sekund hovoru, a záznamník kódů – stačí když si zapamatujete jedno heslo a pod něj si v telefonu můžete schovat všechny ostatní: PINy platebních a jiných karet, počítačová hesla atd. Nebo hra Tetris, infraport, kterým lze posílat vizitky i do jiných telefonů a kapesních počítačů, hlasové vytáčení čísel, kalendář a ... WAP.

Kdo newapuje, jako by nebyl
R320 je prvním mobilem Ericssonu, se kterým můžete brouzdat mobilním Internetem. V době testování měl sice problémy s WAPem Paegasu, kdy se nebylo možné dostat k personalizovaným informacím, nyní by to však už mělo být ze strany Paegasu v pořádku.

Ericsson pro svůj prohlížeč nemá vyhrazena speciální ovládací tlačítka, některé operace jsou proto řešeny delším stisknutím. Na to jsem si musel zvyknout. Vynikající je zobrazení WAPu: R320 má velice pěkné písmo a jako první telefon konečně podporuje formátování znaků (tučné písmo, různé velikosti apod.), které jiné telefony ignorují. Umí také tabulky a po svém ukolébání nedokonalými prohlížeči jiných značek jsem opět žasnul, co WAP dovede. Dá se říct, že prohlížeč je dostatečně stabilní, i když z tohoto opatrného vyjádření správně usuzujete, že stejně jako všechny ostatní mobily dokázal při wapování zatuhnout (pouze jednou).

Mobil na monitoru
Telefonní seznam a události v kalendáři telefonu je možné pomocí dodávaného programu synchronizovat s počítačem. Jestliže s sebou neustále nosíte kapesní počítač, tato možnost asi nebude vašim favoritem, pro ostatní však může být poměrně zajímavá, zvlášť až se vyřeší korektní přenos znaků s diakritikou. Z PC lze také přes infraport spravovat telefonní seznam, posílat textovky a z počítače můžete telefon také kompletně nastavit! To je unikátní funkce, konfigurování telefonu v počítači je mnohem pohodlnější, než prolézání menu.

Kdo bude mobilem roku?
Ericsson R320s je v současnosti asi nejlepší mobilní telefon, který můžete pořídit. Před drobné mušky umí všechno, co lze po mobilu chtít.

Protože potenciální zákazník se před koupí bude možná rozhodovat mezi tímto telefonem a Nokia 7110, bude se hodit malé srovnání. Nokia nabízí zatím ojedinělou kapacitu telefonního seznamu a to je podle mně jedna z hlavních výhod tohoto telefonu. Ericsson oproti svým starším mobilů nepřidal další místo ani pro telefonní seznam, ani pro textové zprávy. Při dalším srovnávání se oba dva telefony vzájemně doplňují, i když Ericsson v počtu vychytávek vede. Důležitým argumentem při rozhodování proto bude osobní náklonnost k jedné či druhé značce a možná také cena, která je u R320 trochu vyšší. V žádném případě bych však neřekl, že je přehnaná.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (9) Další článek: Textové zprávy pro pokročilé

Témata článku: Ericsson, , , , Známá pravda, Spodní část, Rychlý vstup, Unikátní funkce, Zvláštní zvonění, Infračervený port, Malé srovnání, Důležitý argument, Výkladní skříň, Trpělivost, Opačný konec, Hardwarový modem, Eri, Rychlé nastavení, Mobilita, Dodávaný program, Hlasové vytáčení, Masivní anténa, Potenciální zákazník, Jednotlivý výrobce, Kapesní počítač