Trump nařídil záchranu ZTE. Spekuluje se, že tak vlastně dělá službu Applu

Trump nařídil americkému ministerstvu obchodu pomoci čínské společnosti ZTE. Přitom stejná instituce v dubnu zakázala americkým firmám prodávat součástky a software do ZTE. Platí to třeba pro Google a jeho Android, nebo Qualcomm a jeho čipsety, což samo o sobě prakticky znemožňuje výrobu moderního smartphonu. Americké firmy dodávají asi 25 až 30 % součástek pro smartphony a síťové komponenty značky ZTE.

Trumpův krok je podle agentury Reuters ústupkem vůči Pekingu před jednáním obou zemí o vzájemných obchodních sporech. Ta budou pokračovat v týdnu a spekuluje se, že by Čína mohla v protiútoku zastavit prodej produktů značky Apple v Číně. Trumpem rozpoutaná obchodní válka by tak nabrala rozměry, které by neprospěly ani jedné straně.

„V Číně zaniklo příliš mnoho pracovních míst. Ministerstvo obchodu dostalo pokyn to zařídit!“ napsal Trump na Twitteru a dodal, že na řešení spolupracuje s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Zákaz obchodování se ZTE je důsledkem nedodržení dohody, kterou firma uzavřela s vládou USA poté, co se v loňském roce u soudu přiznala k porušování amerických sankcí. Kupovala americké součástky, instalovala je do svých zařízení a nelegálně je posílala do Íránu. Vymyslela důmyslný systém, aby nelegální aktivity ukryla. Na pokutách už kvůli tomu v USA zaplatila 890 milionů dolarů (zhruba 19 miliard korun).

ZTE patří mezi největší výrobce telekomunikačních zařízení na světě. Ve Spojených státech je firma jedním z největších dodavatelů chytrých telefonů, které od ní odebírají američtí mobilní operátoři AT&T, T-Mobile US a Sprint.

Diskuze (38) Další článek: T-Mobile v květnu: Věděli jste, že i u operátora můžete koupit dual SIM?

Témata článku: ZTE, , , , , , , , , Pracovní místo, Írán, T-Mobile US, Špek, Důmyslný systém, Telekomunikační zařízení, Reuters, Americké ministerstvo, Peking, Ťin-pching, Čínský prezident, DEL, Moderní smartphone, Produkt značky, Největší dodavatel, Obchodní spor,