TWUIK změní i váš mobil od základu

Je libo aktuální informace o počasí přímo na displeji, nebo katalog médií ala iPhone? Na své si tentokrát přijdou i majitelé „hloupých telefonů“.

Zatoužili jste po menu Iphonu nebo vás jen láká změna vašeho starého uživatelského prostředí? Chcete změnu, ale nechcete kupovat nový přístroj? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, rozhodně se zaměřte na program TWUIK. V dnešním článku si povíme, o co se jedná a co lze s pomocí tohoto programu dokázat.

twuik.gif 

Program TWUIK pochází od programátorů společnosti Tricastmedia, která se zabývá vývojem e-mailového klienta Tricast Mail (nyní je již ve verzi 1.6). E-mailový klient však není mezi vývojáři až takovou exkluzivitou. Proto ze začala společnost specializovat na něco, co tady ještě nebylo. Připravila program, ve kterém je možno „customizovat“ celé menu vašeho telefonu dle vašich představ. Nejedná se pouze o změnu barev či písma, dočkáte se změny grafiky, ovládacích prvků či struktury menu. Uživatelské prostředí po úpravě vypadá úplně jinak a hlavní je to, že záleží na vás, jaké si jej uděláte.

Program TWUIK je ještě stále ve fázi vývoje, takže vám v tomto článku nemůžeme ukázat naše praktické zkušenosti. Avšak, po uvedení zmiňovaného programu do prodeje budete moci na počítači vytvořit vlastní vzhled uživatelského prostředí mobilního telefonu, který do telefonu nahrajete jako Java aplikaci. Tu stačí ve vašem přístroji spustit a pak si můžete užívat úplně nového vzhledu. Váš přístroj ovšem musí podporovat J2ME či Javu MIDP 2, podpora je ale také zajištěna u operačního systému Windows Mobile 5.0/6.0 a pracuje se na podpoře u komunikátorů Blackberry.

Všechny možnosti aplikace lépe vyjádří obrázky, nežli slova, pojďme se tedy podívat, jak by mohlo vypadat nejedno uživatelské prostředí.

1.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg   

14.jpg 15.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg   

5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg
Na příkladech vidíme nejlépe, čeho je TWUIK schopný

Velmi ceněným zpestřením funkcí mobilního telefonu je bezesporu aktivní pohotovostní režim, zvláště u těch přístrojů, kde jej sám výrobce nenabízí. Vašemu přístroji může v pohotovostním režimu na displeji přibýt aktualizovaná předpověď počasí, zjistíte z něj informace o čase, datu či o událostech v kalendáři. Nesmíte zapomenout ani na informační proužek se správami ze světa (ostatně, ten stejný, jaký vídáme v rozšířeném televizním zpravodajství). Vše je doplněno animovaným pozadím s perfektním grafickým zpracováním, což platí pro všechny složky menu. Menu může mít rozlišené struktury a různou barvou ikon, nesmíme zapomenout na hudební přehrávač a prohlížeč obrázků – vypadají, jako by se jednalo o flashové aplikace. Samozřejmostí je snadné uploadování obrázků na internetový blog. Nebo si chcete prohlížet hudební alba tak jako v reklamě na iPhone? Žádný problém, kreativitě se meze nekladou. Jakmile je nové uživatelské prostředí v telefonu, je možné ho i nadále upravovat – můžete měnit barvu menu či nastavovat animovaná i klasická pozadí. Samozřejmostí je podpora pop-up oken či vkládání textu přímo z prostředí aplikace – napíšete si v něm také SMS zprávu.

Aplikace TWUIK je zatím stále ve vývoji, avšak testem podpory prošlo úspěšně již 100 přístrojů různých značek. Pokud vás tento program zaujal, musím vás prozatím zklamat –ještě nebyla uveřejněna prodejní verze. Aplikace bude však využívána především vývojáři z velkých společností. Předpokládám, že cena licencí bude vysoká. I přes všechny klady a zápory však nevím, jak náročné bude ovládaní nového uživatelského prostředí. Každopádně musím říci, že se jedná o krok kupředu. Barevné displeje dostanou konečně řádné využití.

Menu Iphonu na Sony Ericssonu M600i

Aktivní pohotovostní režim

Předělávka grafiky Zen Zui pro Windows Mobile od Microsoftu

Prohlížení alb a lá Iphone na Sony Ericssonu W710i

Další videa naleznete na domovských stránkách společnosti Tricastmedia.

Diskuze (15) Další článek: AVG Mobile Security: chytré telefony v bezpečí

Témata článku: , , Alcatel Pop Up, Apple iPhone 4GB, Mobil, Zak, MOBI, Vaš, Základ