Týden: CeBITmania, spousta nových mobilů

Největší evropský veletrh CeBIT jste díky MobilManii mohli sledovat takřka online, psali jsme zejména o nových mobilech. Avšak nejen CeBIT byl náplní předchozího týden.
Největší evropský veletrh CeBIT jste díky MobilManii mohli sledovat takřka online, psali jsme zejména o nových mobilech. Avšak nejen CeBIT byl náplní předchozího týden.

Ještě před začátkem Hannoverského veletrhu jsme vám prozradili, co nás na letošním CeBITu čeká. Mohli jste si také přečíst detailnější informace o nových mobilech od Siemensu. Vypadají skvěle a doufejme, že se poučí z toho, co nám vadilo na starším Siemensu S35i.

Posíláme textovky přes Internet

Protože nejen na telefonu Siemens S35 se píší textovky pomaleji než na obyčejné klávesnici, ale především je jejich posílání poměrně drahé, podívali jsme se na dva programy, které umí posílat esemesky přes Internet. Obrovský zájem vzbudil SMS GateKeeper, jehož autor stihl v průběhu minulého týdne naprogramovat hned několik dalších upgradů tohoto programu. Ovšem to neznamená, že je jeho program lepší než déle vyvíjený SMS DreamCom, který je o to více známější a rozšířenější - zatím, protože oba prográmky jsou na stejné úrovni.

Živě z CeBITu

Ve středu se na zdlouhavou cestu, plnou nástrah vydali Petr Broža a Marek Lutonský. Jejich živé zpravodajství se vám očividně líbilo. První den se ztratili naši redaktoři z dosahu českých operátorů kolem půl čtvrté, aby si na vlastní kůži vyzkoušeli, co je to kalamitní stav na německé dálnici. V průběhu své strastiplné cesty stačili svými mobilními udělátky pomotat hlavu nejedné číšnici, poslechnout si internetové rádio a především pak potvrdit informaci, že uvedení Nokie 7210 je podvrh.

Smršť novinek

Někteří létají na veletrhy vrtulníkem, ale naši redaktoři se na CeBIT dopravili vlakem. Druhý den živého zpravodajství byl ve znamení GPRS a Bluetooth. Tyto dvě slova hýbali letošními novinkami mezi mobilními telefony nejvíce. Rychlé datové přenosy GPRS budou umět již letos telefony všech předních světových výrobců. Nicméně prvenství už nikdo neukradne Motorole. To ale neznamená, že jdou její telefony příliš na odbyt. Snad to změní nový manažerský telefon Motorola T280, o které jsme psali podrobněji.

Nejvíce spekulací se samozřejmě vedlo kolem novinek od Nokie. 7210 byla fámou, ale ostatní modely už skutečností. O Nokii 8310, která vás zaručeně nažhaví, o 3330 pro sportovce, o dokonalém manažeru pod označením 6310 a nakonec o Nokia Music Playeru psal Vladislav Janeček.

Mnohem revolučnější novinku představil Ericsson. Jeho T68 je prvním Erikem s integrovanou anténou a barevným displejem. Další modely T39 a T20e už nebyly žádným překvapením, ostatně o tom se více dočtete zde.

Poslední den živého přenosu z CeBITu už nebyl tak nabitý novinkami, spíše naplněn zklamáním. Ericsson T29 nepřináší nic nového. Alcatel představil pouze pár inovací, mezi nimi mobil One Touch 511, většinou však ukazoval studie budoucnosti. Na vystavované Motorole Talkabout 129 už nefungovalo jedno tlačítko, což svědčí o velmi špatném provedení klávesnice tohoto nového mobilu. Příjemným překvapením bylo naopak množství příslušenství využívajícího technologii Buetooth.

Mobily si s počítačem rozumí

Alcatel na CeBITu moc novinek nepředstavil, ale majitelé manažerských modelů 501 a 701 už ví, že i telefony této značky lze jednoduše spravovat přes PC. Samozřejmě, že u telefonů Nokia je podobný software mnohem propracovanější a umí toho o dost více. My doporučujeme Oxygen Phone Manager. Pokud vám připadá zbytečně dokonalý, zřejmě vám bude stačit Logo Manager, který je ideálním nástrojem pro editaci a posílání log a zvonění na mobily Nokia.

A co naši operátoři?

Ve stínu událostí CeBITu nezůstaly ani naši operátoři. Martin Zikmund pokračoval ve svém nekonečném příběhu o tarifech. Radil, zda se vyplatí přejít ze starých tarifů Paegasu na nové a pozvolna přešel k Eurotelu a jeho stařičké NMT síti. A do třetice Oskar, kterého se můžete nově ptát i přes Internet, ale nečekejte od jeho systému zázraky. Na to, proč je volání do jeho sítě tak drahé se však musíte zeptat někde jinde. Zajisté vám také prozatím nic neprozradí o tom, že při volání přes síť Oskara by měla vydržet baterie vašeho mobilu déle. Stejně tak prozatím mlčí i o mobilním e-mailu pro své zákazníky.

Váš názor Další článek: Paegas vylepšil možnosti dobíjení u Twistu

Témata článku: , Alcatel One Touch 511, Týden, Nov, Music Player, MOBI, Spousta, CeBIT, Nový mobil, Mobil, Nový manažer, Evropský veletrh