Týden: EuroTel mění ceny, kdy a jak nakupovat mobil

EuroTel nabídl nejen nový Tandem, ale silně pozměnil i další ceny za volání ze své sítě. Dozvíte se, jak nejlépe nakoupit mobil a hlavně jaký. A navíc se můžete pobavit se šéfredaktorem.
Nestihli jste si přečíst MobilManii minulý týden? Nabízí vám souhrn nejdůležitějších událostí a článků, o kterých si myslíme, že byste o neměli přijít.

Eurotel mění ceny

Tak EuroTel už nabízí také karty SIM zdarma. Paegas tak již pár let činí a říká jim Partner. Eurotelí Tandem není, alespoň co se názvu týče, nikterak originální. Za to ten zmatek v cenách a vůbec všech podmínkách kolem Tandemu je naprosto jedinečný. Proč to dělat jednoduše, když to jde mnohem a mnohem složitěji. Abych se přiznal, tiskovou zprávu jsem musel číst minimálně pětkrát, než jsem si v tom udělal pořádek. A stejně to nic nemění na tom, že je EuroTel hodně drahý, i když se snaží. Nové tarify Tandem jsou levné tak akorát pro ty, co znají pouze tarify EuroTelu.

Samozřejmě jsme neodolali a oba programy jsme pečlivě srovnali. Zápas EuroTel Tandem versus Paegas Partner dopadl podle předpokladů. Hádejte, kdo vyhrál?

Srovnávali jsme také tarify Tandem versus předplacené karty Go. Je s podivem, že i zde je Tandem málo výhodný. Vítězí tak pouze „nejdražší“ Tandem III. Což se ovšem dalo čekat.

Ještě o víkendu jsme vás informovali o tom, že EuroTel změnil ceny za volání z Original Go. Jedná se v podstatě o reakci na podobný krok Paegasu. Obojí má za účel srovnat ceny za volání do sítě Oskara tak, aby nebyl diskriminován.

Jak nakoupit nejlevněji

Už se delší dobu rozmýšlím jaký koupit nový mobil, ale pořád jsem neobjevil žádný, který by nahradil můj Siemens S25 a hlavně aby nestál balík. Určitě si nemyslím, že by se dnes nevyplatilo kupovat nový mobil, bez ohledu na to, jak dlouho je na trhu. Tak otázka nezní. Spíš se ptám, zda se vyplatí kupovat úplně nový model. Ceny novinek pravidelně po čtyřech měsících rapidně klesnou. To se potom hned lépe nakupuje. A přitom čtyři měsíce starý model není žádnou vykopávkou.

Taky se dá moc dobře nakoupit v bazaru, ale to si musí člověk dávat pozor, aby se nenapálil. Naproti tomu ceny jsou opravdu slušné. Chcete vědět, za kolik se prodávají mobily v bazaru?

Když už jsme u toho nakupování. Koupili jste si předplacenou sadu Twist nebo Go? A víte, kolik stál váš telefon? Teď už to možná víte, ale před nákupem jste tu cenu asi neznali. Pro ty, co to ještě neví: Operátoři mlží informace o cenách předplacených sad.

A za co ty peníze utratit?

Tak přemýšlím, který mobil mi nahradí toho mého Siemense S25, a zatím mě napadá pouze Ericsson R520. Vypadá moc dobře a umí vše, co dnešní mobily umět mohou. Jen tak namátkou: GPRS, HSCSD, Bluetooth, IrDA, má emailového klienta, dokonalé hlasové ovládání. Dokonce už máme první beta verzi v redakci, tak si můžete přečíst i podrobnější recenzi. Bohužel, je velký a má anténu - to může hodně lidí odradit.

Uvažoval jsem taky o Alcatelu. Faktem je, že Alcatel OT 501 ve Twistu za 8499 Kč je hodně dobrá cena. Prodám kartu SIM, nechám ho odblokovat a je vymalováno. Ale když jsem si s tím telefonem pár týdnů hrál, měl jsem od joysticku trochu otlačený palec. Mobil má také několik neduhů.: nemá vyzváněcí profily a IrDA; a to je taky problém, protože by s mým Palmem těžko rozuměl. Nechápu tedy, co se na tom telefonu líbí Petrovi Brožovi? Aha, už vím, ta paměť na sto esemesk a velikost.

A co takhle Sendo D800? V kapse ho neucítím, s Palmem si porozumí, protože má IrDA. Sice nemá WAP, ale to mi nevadí. Bohužel s tím bude jiný problém. U nás se tento telefon neprodává a prodávat nebude. Zřejmě jediné Sendo D800 v ČR se momentálně nachází v naší redakci.

Současné telefony mě nepřesvědčí ani svou výdrží, pořád jsou to všechno jen telefony. No, já si asi počkám do podzimu, kdy se má objevit více chytrých telefonů, který už budou trochu na úrovni a pak prodám i svůj Palm. Samozřejmě, kde jinde, než v bazaru.

Bavte se se šéfem

No a pokud se vám naše články líbí, popřípadě nelíbí, směřujte své citové výlevy přímo na našeho šéfredaktora. Velmi rád všechny vaše dotazy zodpoví a případné prosby, pokud budou v jeho silách, splní. Musíte mít chvilku strpení, diskuse s Petrem Brožou není on-line, má taky jinou práci. Ale slibuje, že se můžete ptát na co chcete.
Váš názor Další článek: Nové předplacené sady s mobily Nokia 3330 a Panasonic GD93

Témata článku: , , Paegas partner, Jak, MOBI, Mobil, Euro, Euro &, Týden