U SMS prý lze falšovat číslo odesílatele

Ve včerejších Hospodářských novinách vyšel článek o možnosti podvrhnout číslo odesílatele textové zprávy. Taková SMS se potom tváří, jakoby byla od někoho jiného. Stejné téma, ale odborněji zpracované potom vyšlo na Mobil.cz.

Ve zkratce jde o to, že pomocí speciálního programu na počítači lze do SMS přidat falešné identifikační informace. SMS centrum operátora je převezme a na telefon přijde zpráva tvářící se jako od někoho úplně jiného. Hospodářské noviny to vyzkoušely na předsedovi ODS Topolánkovi a ministru Mlynáři.

Eurotel včera odpoledne na toto téma vydal tiskovou zprávu. Sděluje v ní, že jeho SMS centra nedovolí zasílat falešné SMS. Na druhou stranu ale operátor asi nic nemůže udělat v případě, kdy SMS podvržená SMS směřuje napřed na cizí, například zahraniční SMS centrum. V případě takového zneužití může Eurotel zákazníkovi akorát odpustit poplatek za zprávu, který by se mu jinak naúčtoval.


Tisková zpráva Eurotelu 

SMS centra společnosti Eurotel neumožňují zasílat falešné SMS zprávy v síti GSM

Praha, 10. prosince 2004 – Podle informací médií z včerejšího a dnešního dne lze díky nedostatečnému zabezpečení sítí mobilních operátorů posílat tzv. falešné SMS zprávy. Společnost Eurotel považuje za důležité informovat své zákazníky a veřejnost o tom, že její SMS centra neumožňují díky své vysoké úrovni zabezpečení posílat tento druh falešných SMS zpráv.

„Společnost Eurotel věnuje otázce bezpečnosti svých systémů a procesů, včetně ochrany identity zákazníků, mimořádnou pozornost. Proto jsme do této oblasti investovali nemalé prostředky v minulosti a v těchto investicích hodláme pokračovat i nadále,“ uvedl Michal Heřman, generální ředitel společnosti Eurotel Praha, spol. s r.o. a pokračoval: „Vzhledem k tomu, že naším prvořadým zájmem je ochránit naše zákazníky před zneužitím jejich čísla na základě posílání těchto falešných SMS zpráv z jiných, nezabezpečených SMS center, hodláme v nejbližších dnech tuto záležitost projednat jak v rámci české Asociace provozovatelů mobilních sítí, tak na úrovni mezinárodní GSM Asociace s cílem vyzvat české i mezinárodní operátory, aby k zabezpečení svých sítí přistupovali stejně odpovědně jako my a podnikli nezbytné kroky.“

V případě, že dojde ke zneužití čísla našeho zákazníka jako fiktivního odesílatele, tak mu tyto SMS zprávy nebudou samozřejmě zpoplatněny. Tzv. falešné SMS zprávy nepředstavují hrozbu ani pro naše zákazníky, kteří využívají služeb GSM bankovnictví s vyšším stupněm zabezpečení, nebo posílají dárcovské SMS (DMS) a Premium SMS zprávy.

Diskuze (43) Další článek: Rozšířená nabídka zlevněných telefonů pro zasloužilé Oskartáře (přehled bleskovek)

Témata článku: , SMS centrum, Číslo, F +, Nedostatečné zabezpečení, Odesílatel