Učte se novou abecedu, Samsung mění značení mobilů

Nové značení Samsungů bude přehlednější, stačí si jen zapamatovat pětici písmen ve správném pořadí. S pro vlajkovou loď zůstává.

ABCDEF... Tato abeceda pro Samsung neplatí. Korejský výrobce spolu se čtveřicí nových smartphonů s Androidem oficiálně potvrdil také novou systematiku značení svých telefonů. Bude logičtější a k tomu, abychom poznali, do jaké části produktového spektra mobil patří, už nebude třeba znát systémové čtyřčíslí.

Klepněte pro větší obrázek

Základním kamenem nového značení jsou písmena Y, M, W, R, S. Přesně v tomto pořadí označují telefony od nejnižších modelů po vrcholné highendy. Přitom ještě loni označení S (např. u Galaxy S) nemělo v systému žádný význam a výrobce jej zvolil jednoduše proto, že v angličtině se dalo na S vymyslet spousta přívlastků (čtěte Samsung Galaxy S: co je „S Life“?).

I v novém značení si však pro lepší zapamatování můžeme pod písmeny představit významová slova. Y jako Young pro telefony nejnižší kategorie s cenou pohybující se okolo 3 tisíc Kč, M jako Magical pro mobily nižší střední třídy do 5 tisíc Kč, W jako Wonder pro mobily vyšší střední třídy s cenou do 8 tisíc Kč, R jako Royal pro řadu prémiových telefonů do 10 tisíc Kč a S jako Supersmart pro nejlépe vybavené vlajkové lodi s cenou nad 10 tisíc Kč.

Zachována ve značení zůstává systematika produktových větví podle operačního systému nebo zaměření. Nově se tedy nebudeme muset učit slova Galaxy (smartphony s Androidem), Wave (smartphony s Badou) a Omnia (smartphony s WP7), ani rozlišovací znaky telefonů bez otevřeného systému Ch@t (telefony s QWERTY), Xcover (odolné mobily) nebo DuoS (dualSIM telefony).

Další příznaky, podle kterých si i bez obrázku budeme moci zhruba představit daný model, jsou Pro (přítomnost QWERTY klávesnice), Plus (vylepšení modelu daného názvu bez výraznější změny designu) nebo LTE (připravenost zařízení na použití v sítích 4G). Pokud půjde o typického následovníka dříve prodávaného telefonu, bude se jako dosud používat značení generace římskými číslicemi (např. Samsung Galaxy S II, Samsung Wave III atp.)

Nové značení telefonů pomůže lepší orientaci zákazníků a prodlouží systémové řady díky konvenci s římskými číslicemi prakticky do nekonečna, nebo do doby, než se Samsung rohodne pro systém jiný.

Diskuze (45) Další článek: Sony Ericsson Live Walkman: hudba + Android

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Wave, Magica, Nov, MOBI, Samsun, Prémiový telefon, Sam, Mobil