Události, které pohnuly mobilním světem

Připravili jsme přehled nejdůležitějších událostí mobilního světa uplynulých dvanácti měsíců. Některé z nich měly zásadní vliv, až se zem otřásala. Přišli mohykáni z řad telefonů i služeb operátorů. Navíc se dozvíte, o co byl u nás největší zájem.

Červen

Do poloviny roku 2005 se podařilo Siemensu najít společníka, který by vytáhl mobilní divizi z krize. Stala se jím tchajwanská společnost Benq. Spolu s touto akvizicí se tak pozvolna začínáme loučit s logem Siemens na tělech mobilních telefonů. Ještě nějaký čas se budeme setkávat s pojmenováním Benq-Siemens a pak to bude již jenom Benq.

Jako skoro každý měsíc, ani tentokrát se nemohlo nemluvit o nespokojenosti s datovým CDMA od Eurotelu. Když to nejsou výpadky, je to zpomalení. A tentokrát se jednalo rovnou o zavedení nových datových omezení, proti kterým se zvedla vlna nevole. Nová verze FUP omezuje rychlost v závislosti na přenesených datech a zdaleka nejhůře jsou na tom ti, jež používají sítě P2P.

Na jediný den – jakoby po domluvě – připadlo představení nových telefonů Nokie i Sony Ericssonu. U Nokie to byly mezi jinými i vysouváky 6280, 6270 a 6111, všechny designově velmi podobné. Vysouvací konstrukce v produkci finského výrobce doposud chyběla, takže šlo o tah dobrým směrem.

Nokia 6060 Nokia 6111 Nokia 6270 Nokia 6280

Sony Ericsson vypustil do světa informace o S600i, Z520i, J210i a K608i. U těch však ani jeden nepodporoval EDGE a jak se nechali šéfové výrobce slyšet, s touto technologií jsme neměli počítat v žádném z telefonů značky až do konce roku.

Sony Ericsson J210i Sony Ericsson S600i Sony Ericsson Z520i Sony Ericsson K600i

Lámání letopočtu 2005 v půli bylo i lámáním chleba pro uživatele dychtivě čekající na soupeře Nokie 6230i, telefon Sony Ericsson K750i. Konečně totiž dorazil do redakce a tak se mohl objevit souboj roku. Podle redakční metodiky vyhrála Nokia, podle uživatelova skóre by bylo lepší pořídit si K750i. Dva tábory, dva nejlepší vojáci, dvě vítězství. Absolutorium neexistuje.

V České republice začala vysílat první mobilní televizní stanice MeteoTV, která přináší zprávy o počasí dvacet čtyři hodin denně. Naše krajina se tak zařadila mezi málo prvních evropských zemí s takovou službou.

Ke konci měsíce se konala valná hromada Českého Telecomu, která provedla zásadní změny v dozorčí radě a vedení společnosti. Odvolala deset členů rady a na jejich místa dosadila zástupce majitele Českého Telecomu, španělské společnosti Telefónica. Gabriel Berdár přišel o místo generálního ředitele, jeho nástupcem se stal Jaime Smith. Nového generálního ředitele dostal také Eurotel: Salvadora Angladu. Z této pozice odešel Michal Heřman.

Siemens i přesto, že v tu dobu již patřil Benqu, nepřestal produkovat telefony, s jejichž vývojem již dříve začal. A to je dobře, protože se mu povedlo do konce června uvést špičkové S75 a SL75. Manažerský telefon klasické konstrukce s výbornou výbavou a stylový mrňavý vysouvák.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Siemens S75 • Siemens SL75

Recenze, které vás v červnu nejvíce zajímaly:

Jeden z nejočekávanějších a nejdůležitějších mobilních telefonů letošního roku je tady: Sony Ericsson K750i. Je to opravdu špičkový přístroj, kterému mnozí vůbec nenajdou konkurenci. A takový mobil samozřejmě nemůžeme odbýt jen tak ledajakou recenzí ... je trochu delší, mohu to tak nechat?

Po hranatých véčkových modelech s různorodými materiály Nokia překvapila docela obyčejným telefonem s plastovými kryty a zaoblenými hranami. Rozhodně se však v davu neztratí, už třeba díky bohaté výbavě zahrnující dva barevné displeje, MP3 vyzvánění nebo rádio. Bonus: telefon na videu

Odolný model Nokia 5140i má oproti svému předchůdci vylepšený barevný displej, podporuje MP3 vyzvánění, má nové umírněnější kryty. Zcela přepracovaná je i nabídka. Zůstaly zachovány sportovní funkce jako kompas, teploměr nebo svítilna. Mají se vyznavači outdooru na co těšit?


V červenci jsme viděli naživo nové drahé Siemensy, uživatelům se dostali do rukou nejlepší fotomobily současnosti a podivili jsme se malému chytrému Neonode N1m

Témata článku: , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola E1070 , Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Rokr E1, Motorola V635, Neonode N1m, Nokia 3230, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 6020, Nokia 6060, Nokia 6101, Nokia 6111, Nokia 6230i, Nokia 6233, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia 6681, Nokia 7270