Události, které pohnuly mobilním světem

Připravili jsme přehled nejdůležitějších událostí mobilního světa uplynulých dvanácti měsíců. Některé z nich měly zásadní vliv, až se zem otřásala. Přišli mohykáni z řad telefonů i služeb operátorů. Navíc se dozvíte, o co byl u nás největší zájem.

Říjen

Objevily se obrázky nejdražšího walkmanu všech dob, Sony Ericssonu W900i. Zatím ještě nic nebylo oficiální, ale fotografie byly kvalitní a tak jsme začali debatovat o vhodnosti otočné konstrukce, barevných kombinaci černá-bílá-oranžová a o dálkovém drátovém ovladači. Pokračovalo i šílenství kolem nástupce P910i, Hermione jsme poprvé měli možnost vidět zezadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W900i

Klepněte pro větší obrázek
Hermione zezadu na neoficiálním snímku

Jak se v půli října ukázalo, obrázky nelhaly a světlo světa spatřil stejně vypadající a definitivně pojmenovaný P990i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Sony Ericssonu P990i

Siemens se oficiálně rozloučil – oznámil, že veškeré své aktivity v oblasti mobilních telefonů Siemens v České republice převedl na firmu Benq Technologies Czech, s. r. o. Podobně už i světový Siemens předal celou mobilní divizi tchajwanskému Benqu (více zde).

A bylo to tady! Konečně jsme se mohli procházet nabídkou Samsungu D600E. Spolu s námi jste poznali, že očekávaný telefon se může směle zařadit mezi dva současné elitní fotomobily, kterými jsou Sony Ericsson K750i (D750i, W800i) a Nokia N90. Vytvářené fotografie mají stále mnoho chyb, ale mezi produkty mobilních telefonů patří k nejlepším a to nejen díky vysokému rozlišení. Největší slabinou oproti konkurenci je pevná ohnisková vzdálenost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D600E

O první místo v katalogu mobilů při seřazení podle hodnocení se neustále rvali dva sokové, Sony Ericsson K750i a Nokia 6230i. Aby se nehádali dlouho, přišla Nokia N70 a stala se novým králem. Chyby smartphonů Series 60 zůstaly stále neopraveny, typicky u budíku nebo diktafonu. Cenový rozdíl oproti stávající Nokii 6681 byl jen patnáct stovek a pro nového kupce měla vzhledem k docela dobré inovaci u modelu N70 investice do novějšího smartphonu smysl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70

Nokii se povedlo rozdmýchat i další nadšení mezi mobilními uživateli, to když představila hned tři nové chytré telefony ze zbrusu nové řady „E“. Do prodeje by měly přijít v prvním čtvrtletí tohoto roku, našeho trhu se budou týkat konkrétně modely E60 a E61. Už v říjnu jste se na ně měli možnost podívat naživo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E60

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E61

Ani to nebyl konec říjnových představovaček a tak jsme si prohlédli módní řadu nazvanou „L’amour“, ze které nejzajímavěji vypadala tyčinka 7380, nástupce kontroverzní 7280.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7380

Operátoři se rozhodli chránit a začali hledat vhodný registr, do kterého by se připojili. Vybrali si sdružení Solus, a tak od října kdo nezaplatí tři účty za mobilní telefon, skončí na tři roky v seznamu dlužníků a může mít problém získat úvěr, koupit si na leasing automobil nebo vybavení bytu na splátky. Co to pro uživatele mobilu konkrétně znamená se dozvíte tady.

T-Mobile spustil oficiálně své UMTS. Internet 4G, jak jej operátor nazval, ale dává už ze jména tušit, že nejde o plnohodnotnou hlasovou síť. Pokrytí mohli navíc při zahájení provozu využívat jen pražští uživatelé.

Neustálé říjnové „nokiování“ a „ericssonování“ prolomil až Samsung i300. Tento smartphone představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracovány nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i300

Recenze, které vás v říjnu nejvíce zajímaly:

Nokia N70 je chytrý mobilní telefon. Až tak chytrý, že mu v podstatě nic nechybí. Podporuje 3G, má dvoumegapixelový foťák, třikrát víc paměti než předchůdci, rádio, MP3 přehrávač, paměťové karty… V této opravdu rozsáhlé recenzi ale budeme i kritizovat. Bonus: video
Véčko od Sony Ericssonu jsme už dlouho netestovali. Vypadá dobře, má dva barevné displeje a mohutné ucho na hlavě. Na přední straně je oko fotoaparátu, uvnitř skvělé žebrování kláves a tělo z kamene. Působí mile, počítejte i se solidní výbavou.
Smartphone Samsung i300 představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracované nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Na listopad přichystala Nokia další telefony do multimediální rodiny "N" a překvapil nás Alcatel se svým velmi dobrým hudebním S853

Témata článku: , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola E1070 , Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Rokr E1, Motorola V635, Neonode N1m, Nokia 3230, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 6020, Nokia 6060, Nokia 6101, Nokia 6111, Nokia 6230i, Nokia 6233, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia 6681, Nokia 7270