Události, které pohnuly mobilním světem

Připravili jsme přehled nejdůležitějších událostí mobilního světa uplynulých dvanácti měsíců. Některé z nich měly zásadní vliv, až se zem otřásala. Přišli mohykáni z řad telefonů i služeb operátorů. Navíc se dozvíte, o co byl u nás největší zájem.

Únor

Největším šokem – nutno dodat příjemným – bylo brutální snížení ceny Motoroly Razru V3 z původních dvaceti tisíc na částku o šest tisíc nižší. Přitom další pád ceny nás měl ještě čekat.

V únoru společnost Symbian Limited představila novou, devátou verzi operačního systému Symbian pro mobilní telefony. Důraz byl tentokrát kladen na technologie určené pro mobilní sítě 2,5G a 3G.

Poprvé jsme měli možnost vyzkoušet si na vlastní kůži levný smartphone od Nokie s označením 3230, který se na trh chystal teprve v dubnu. Na plnou recenzi jsme si museli ještě počkat, ale již teď bylo jasné, že půjde o velmi schopný chytrý telefon a díky ceně i skoro „lidový“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 3230

Fanoušky značky Sony Ericsson a nejen je jistě potěšily první živé obrázky chystaného nástupce K700i, skvostného modelu K750i – tehdy ještě s kódovým označením Clara.

Únor byl i měsícem velkého soudního sporu. Již delší dobu se totiž táhla kauza, kdy se do Oskara volalo ze sítí Eurotel i T-Mobile dráže, než mezi těmito operátory navzájem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po řádném vyšetření celé situace nakonec v únoru uložil Eurotelu a T-Mobilu mnohamiliónové pokuty za zneužití dominantního postavení na trhu. Konkrétně se jednalo o částku 48 miliónů pro Eurotel a 15 miliónů pro T-Mobile, tehdy ještě RadioMobil. T-Mobile spor postoupil ještě nejvyššímu správnímu soudu a podařilo se mu obhájit se. Eurotel však zaplatit musel.

Nokia nám připravila prazvláštní komunikátor 7710. Prazvláštní tedy svým vzhledem, funkcemi vpravdě multimediální. Byl poměrně pomalý, zato s ohromným displejem. Ergonomie ovládání nebyla dobrá, skvěle se ale prohlížel internet. Klady a zápory se tu bily jako o život. Ba co víc, na našem trhu se Nokia 7710 neohřála příliš dlouho.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7710

Mile nás překvapil Sagem, a to díky svému nejlepšímu mobilu, který zatím vyrobil: MyX-8. Škoda jen až příliš zapuštěného joysticku a pomalejšího ovládání. Displej ale byl opravdu výborný a i dnes patří mezi nejlepší, na které se mohou uživatelé dívat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sagem MyX-8

Oskar si požádal o licenci pro síť třetí generace a ČTÚ mu ji koncem měsíce přidělil. Právě do posledního únorového dne měl Oskar na třetí licenci UMTS přednostní právo před ostatními zájemci. Eurotel a T-Mobile licenci vlastní již několik let. Kupovali ji ovšem dráž – Oskara přišla na „pouhé“ dvě miliardy korun.

O největší dění v druhém měsíci roku se ale zaručeně postaral 3GSM World Congress, na kterém řada výrobců představila své novinky. A že jich nebylo málo.

Mezi největší perly patřily bezesporu Samsungy D720 a E720. První zmiňovaný model má zabudovaný operační systém Symbian a jde o typicky manažerský, vysouvací mobil. U nás se ho ale nedočkáme, český distributor smartphonům moc nevěří. Samsung E720 pak představuje dobře vybavený mobil véčkové konstrukce a tentokrát již bez operačního systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D720 a E720

O velký zájem neměla nouzi ani Nokia se svými chytrými dvojčaty Series 60, modely 6680 a 6681. Druhému jmenovanému chybí pouze podpora sítí 3G a s tím spojená druhá kamera na přední straně. Rozhodně ale oba telefony představovali to nejlepší, co chytrá řada Series 60 doposud mohla nabídnout. Nokia se posléze rozhodla model 6680 v České republice neprodávat. Prosinec nám pak pověděl něco jiného, ale o tom později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6681

Lahůdkou byly bezesporu i novinky od Motoroly, a to především již z dřívějška známá černá varianta Razru, supertenký SLVR V8, anebo neobyčejně kulaté černé véčko PEBL V6 s vertikálně umístěným vnějším inverzním displejem. Jde o luxusní modely, takže na místě je použití leštěných kovů. Motorola navíc představením SLVR V8 ukázala cestu, jakou se budou ubírat nové tenké telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Pebl V6

Recenze, které vás v únoru nejvíce zajímaly:

Vypadá jako běžný stolní telefon. Navíc se tak i chová: má jednoduché ovládání, velká tlačítka, obrovské písmo na displeji... Je to zkrátka ideální telefon pro seniory. Místo k zásuvce pevné telefonní sítě se do něj ale zasune karta SIM. Přečtěte si recenzi světového výrobku české firmy Jablotron.

Na mobilní telefon jako je Nokia 6020 zřejmě řada lidí čeká. Nabídne jim totiž všechno, co potřebují, a nevypadá jako z cirkusu. Je to střídmý a konzervativní telefon střední třídy, jaký Nokii velmi dlouho chyběl. Přečtěte si podrobnou recenzi.

Je to první Nokia s dotykovým displejem – s obrovským displejem. Má megapixelový fotoaparát, používá novou verzi Symbianu a výrobce nelže, když říká, že je multimediální. Připravili jsme velmi podrobnou recenzi.
 

Březen se nesl ve znamení CeBITu a představení skvostných novinek Nokie 6230i a Sony Ericssonu K750i

Témata článku: , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola E1070 , Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Rokr E1, Motorola V635, Neonode N1m, Nokia 3230, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia 5140i, Nokia 6020, Nokia 6060, Nokia 6101, Nokia 6111, Nokia 6230i, Nokia 6233, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia 6681, Nokia 7270