Události, které změnily mobilní svět

Připravili jsme přehled nejdůležitějších událostí mobilního světa uplynulých šesti měsíců. Některé z nich měly zásadní vliv, až se zem otřásala. Přišli mohykáni z řad telefonů i operátorů. Navíc se dozvíte, o co byl u nás největší zájem.
Kapitoly článku

Březen

Hned ze začátku měsíce dorazila oficiální depeše z tábora Oskara: „Máme EDGE“. Zatím se pokrytí omezovalo pouze na Prahu a Brno. Nejmladší operátor tak předběhl i kmeta Eurotel, který sice EDGE v síti již měl, ovšem oficiálně jej ještě neoznámil. Rychlou datovou síť pak spustil o dva dny později.

Ještě před CeBITem nám Sony Ericsson naservíroval čtyři nové telefony. Dva z nich byly opravdovou lahůdkou – davy očekávaný K750i a „walkmanový“ W800i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K750i

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W800i

Nokia uvolnila před výstavou snímky nových modelů 6021 a 6030. Do boje s černým rytířem Clarou od Sony Ericssonu vyslala 6230i, o kterém ještě v únoru nebylo jasné, zda jde opravdu o inovovanou původní 6230, nebo jen o pozůstatky testovacího označení při vývoji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6230i


Společnost Telesystem International Wireless (TIW) v březnu zareagovala na zvěsti, že se s mobilním operátorem Oskar bude něco dít. Potvrdila, že jedná se společností Vodafone Group o převzetí dvou operátorů: rumunského MobiFonu a právě českého Oskara.

Zaručeně největší pozornost si ale v březnu roku 2005 nemohlo vydobýt nic jiného, než město Hannover a veletrh CeBIT, který se zde konal.

Na něm nám Siemens předváděl svoje novinky, o kterých poměrně podrobné, nikoliv však zcela přesné informace unikly nechtěně ještě před samotným konáním výstavy. Obrněný M75 vypadal na to, že se s ním mohlo zacházet opravdu nešetrně, poměrně elegantně. Tím se Siemensu podařilo rozšířit základnu zájemců, protože oproti předchozímu M65 již nešlo – co se týče designu – o tak výrazně sportovní zaměření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens M75

Samsung mezi jinými ukázal svou novou vlajkovou loď, model D600 se superjemným displejem a dvěma megapixely. Novinku očekáváme na našem trhu v září. Těšili jsme se již po CeBITu a těšíme se stále. Kromě D600 ale přivezl výrobce na výstavu obrovské množství dalších telefonů, mezi nimiž nechyběly ani vskutku revoluční modely – supermegapixelové telefony. Ty měli rozlišení i pět nebo závratných sedm milionů obrazových bodů a funkce vlastní kompaktním digitálním fotoaparátům. A i když prakticky všechny byly určeny výhradně pro asijský trh, měli jsme možnost sledovat, jakým směrem se mobilní technologie řítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D600

Na stánku Motoroly bylo rovněž na co koukat. Kromě luxusního PEBLu V6, o kterém jsme informovali již dříve, jsme si vyzkoušeli i smartphone A780 s operačním systémem Linux OS a velkým dotykovým TFT displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola A780

Model A1000 pak byl podobné koncepce, ovšem s virtuální klávesnicí a se systémem Symbian UIQ. Byl vybaven systémem A-GPS pro navigaci podle polohy základnových stanic. Nechyběly dvě integrované kamery pro bezproblémovou videokomunikaci v sítích UMTS třetí generace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola A1000 

Recenze, které vás v březnu nejvíce zajímaly:

Nokia 3230 je v podstatě první chytrý telefon, který můžeme zařadit do střední třídy. I přesto má velice bohatou funkční výbavu: nechybí mu EDGE, Bluetooth, Push to talk, megapixelový fotoaparát nebo rádio. Důkladně jsme jej otestovali a připravili podrobnou recenzi.

Se slovem komunikátor se často spojují výrazy jako vybavený, multifunkční, ale zároveň také velký a nepohodlný pro každodenní nošení. Poslední dvě slova můžeme škrtnout, je zde totiž MDA Compact. Přečtěte si podrobnou recenzi tohoto výjimečného zařízení.

Těžká, poměrně velká a velmi dobře vybavená. I takto jednoduše se dá popsat Motorola V635. Těšit se můžete na megapixelový fotoaparát, podporu paměťových karet nebo rychlé datové přenosy EDGE.


Duben patřil Nokii, která světu předvedla luxusní 8800 a špičkovou řadu "N"

Témata článku: , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola V635, Nokia 3230, Nokia 5140i, Nokia 6020, Nokia 6060, Nokia 6101, Nokia 6111, Nokia 6230i, Nokia 6270, Nokia 6280, Nokia 6681, Nokia 7270, Nokia 7280, Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco