U:fon je tady: nabízí internet i volání

Čtvrtý mobilní operátor v Česku začal nabízet své služby. Rychlý mobilní internet od 237 Kč a telefonování v rámci sítě zdarma.

Dnes přilétl pro zavedenou trojku operátorů na našem trhu nový „mimozemský“ konkurent. Operátor U:fon však přidělá vrásky především T-Mobilu a O2, jeho hlavní zbraní je totiž rychlý mobilní internet podobný službám Internet 4G od T-Mobilu nebo CDMA od O2. Nabídne ale i hlasové služby.

Internet a domácí telefony

Operátor U:fon provozuje svoji síť na základě technologie CDMA 2000, revize A. Od českého telekomunikačního úřadu má přiděleno frekvenční pásmo 410 až 430 MHz. Jedná se tedy o příbuznou technologii, kterou nabízí u svého mobilního vysokorychlostního internetu operátor O2. Jeho síť CDMA však pracuje na frekvenci 450 MHz. S běžným mobilním telefonem určeným pro sítě GSM nebo UMTS si v síti CDMA ale nezavoláte, tyto technologie nejsou kompatibilní.

Také proto U:fon nenabízí klasické mobilní hlasové služby a specializuje se na vysokorychlostní mobilní internet. Jeho technologie umožňuje teoreticky zajistit rychlost stahování až 3,1 Mb/s, upload má hranici na 1,8 Mb/s. U nás jsou to tedy zatím nejvyšší teoretické rychlosti mobilního internetu, kterých nedosahuje ani současná verze technologie HSDPA nabízené O2.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Dočasné internetové stránky operátora U:fon...

Vysokorychlostní internet U:fona umožňuje bezproblémový chod hlasových služeb na základě VoIP. Toho operátor patřičně využil a nabízí i hlasové služby, které budou konkurencí především pro pevné linky. V nabídce operátora tedy najdete i telefony. Běžné telefony pro pevné linky však nebude možné využívat, zákazník bude odkázán na nabídku operátora. U něj však najde telefony s cenou už od jedné koruny.

04.jpg 05.jpg 06.jpg
...byly dnes nahrazeny novými

Kromě rychlého internetu a domácích telefonů hodlá operátor časem nabídnout také službu digitálních vysílaček. Ty budou mít výhodu především v tom, že jejich dosah bude závislí pouze na dosahu sítě operátora. Vysílačky tedy bude možné využívat po celém území ČR.

Časem by se mohly v nabídce U:fona objevit i klasické mobilní telefony. Ty si však bude muset nechat operátor vyrábět na zakázku. Sítě CDMA se sice ve světě pro klasické mobilní telefonování běžně využívají, ale pracují na frekvenci 450 MHz. Pro specifickou provozní frekvenci sítě U:fona by se takové telefony musely upravit.

UFO u Hradce Králové

Jak ukazuje mapa pokrytí, létající talíř U:fona bychom našli pravděpodobně někde mezi Hradcem Králové a Jičínem. To je totiž střed oblasti, kde začal nový operátor působit. Pokrytí signálem dále najdeme ve Svitavách a v některých částech Prahy. Zatím tedy žádná sláva.

01.jpg 02.jpg 
Stávající pokrytí zahrnuje jen malé území

Použitá technologie CDMA má ale jednu velkou výhodu. K pokrytí území je zapotřebí daleko méně základových stanic než pro sítě technologií GSM nebo UMTS. Pokrytí by se tedy mělo rychle rozrůstat a operátor slibuje pokrytí většiny území Česka do konce roku.

03.jpg
Do konce roku by mělo být pokrytí daleko lepší

Internet i telefon, vždy na dva roky

Největším tahákem telekomunikačních tarifů U:fona je volání ve vlastní síti zdarma. To je něco, co jsme dosud znali pouze z oblasti internetové telefonie, nebo několika speciálních akcí a balíčků zavedených operátorů. Příjemné je, že je celá nabídka jednoduchá a přehledná. Situaci nekomplikuje rozdělení dne na pásma, nemusíte se tedy hlídat, jestli zrovna voláte mimo špičku.

Tip: nabídku operátora můžete prozkoumat na stránkách www.ufon.cz (stránky jsou dnes ale velmi vytíženy)

Konkurenční výhodou budou mezinárodní hovory s cenou začínající již na 1,79 Kč za minutu (více informací ZDE), SMS do zahraničí přijde na 3,45 Kč. Za pozitivní můžeme považovat informaci o účtování hovorů po první provolané minutě po sekundách (tedy 60+1). Při začátku používání U:fonových služeb se nebudou platit žádné aktivační poplatky, smlouva bude podepsána na 2 roky. Získat služby bez dvouletého úvazku není možné.

U:fon začíná se čtyřmi programy. Se třemi z nich si zavoláme, se třemi získáme přístup k internetu. Nejlevnější tarif U:fonův telefon je určen pouze pro volání. Stojí necelé tři stovky měsíčně a postaví se proti nejpoužívanějšímu programu pro pevné linky O2 Standard. Ten stojí o další stokorunu více a také minutové sazby jsou dražší. K „U:fonovu telefonu“ bude možné za symbolickou korunu přikoupit telefonní přístroj.

ufonTel.jpg
U:fonův telefon bude zatím fungovat s přístrojem Axesstel PX310L

Druhý tarif U:fonův internet je naopak určen pouze pro přístup k internetu. Maximální rychlost 153 kb/s (pro download i upload) jej předurčuje především k méně náročným aplikacím. Tomu odpovídá i FUP ve výši 1 GB.

ufonModem.jpg
Jednoduché řešení pro U:fonův internet: AnyDATA ADU-510L

První z dvojice kombinovaných programů se jmenuje U:fonův telefon s internetem. Ten kombinuje oba předchozí, minutové sazby za volání jsou stejné, rovněž tak rychlost internetu. Paušál povyrostl na 403 Kč měsíčně.

Druhý kombinovaný a zároveň vůbec nejdražší tarif se jmenuje U:fonův fofr internet. Stojí 594 Kč měsíčně a i přes poněkud zavádějící název se s ním dá také telefonovat (za stále stejné ceny). Hlavní devizou tohoto tarifu bude rychlost internetu, která výrazně povyrostla na 3 Mb/s na downloadu, resp. 1,8 Mb/s pro upload. Limit FUP je dvojnásobný, tedy 2 GB. Po překročení této hranice klesne rychlost na 153 Kb/s.

 U:fonův telefonU:fonův internetU:fonův telefon s internetemU:fonův fofr internet
Měsíční paušál296 Kč237 Kč403 Kč594 Kč
Data⁄Internet-neomezeněneomezeněneomezeně
Max. rychlost-153 kb/s153 kb/sdownload 3 Mb/s; upload 1,8 Mb/s
FUP-1 GB1 GB2 GB
Volání v síti U:fonzdarma-zdarmazdarma
Volání na pevné linky⁄ min0,71 Kč-0,71 Kč0,71 Kč
Volání na mobil⁄min4,64 Kč-4,64 Kč4,64 Kč
SMS ČR⁄zahraničí1,79 Kč ⁄ 3,45 Kč-1,79 Kč ⁄ 3,45 Kč1,79 Kč ⁄ 3,45 Kč

Nevšední je omezení mobility. Pouze Ufonův fofr internet můžete používat na celém území ČR. Pokud budete mít některý z nižších tarifů, můžete služeb U:Fona využívat pouze v rámci kraje.

Dva týdny na zkoušku

Nabídka U:fona se jeví docela atraktivně. Je nastavena tak, aby byla výhodnější oproti zavedené konkurenci. Největší slabinou je nyní slabé pokrytí, které by se ale mělo rychle rozrůstat. V půlce prázdnin by mělo být pokryto již 50% obyvatelstva a na konci srpna až 70%.

Zákazníky může dále odlákat nutnost dvouletého smluvního úvazku. Pro začínajícího operátora je velmi důležité získat stále zákazníky, těm se ale může zdát dvouletý úvazek k nově vzniklé firmě riskantní. Operátor tento problém částečně řeší svou nabídkou Záruky spokojenosti. Pokud si službu objednáte, můžete do čtrnácti dnů vrátit vybavení a službu zrušit.

Diskuze (189) Další článek: Nokia N93i: nejlepší kamera v mobilu (test)

Témata článku: , , , Druhý tarif, Volání, F +, Fon, Svitava, Domácí telefon