U:fonovo LG: na starou pevnou zapomenete

Kvalitně vyrobený, snadno ovladatelný, přehledný, s možností připojení k internetu. A vzít si ho můžete i na chatu!

Čtvrtý mobilní operátor je u nás už nějaký ten pátek a pokrytí jeho sítě se stále vylepšuje. Stále však nabízí základní služby: telefon, internet a nyní také mobilní vysílačky. Vzhledem k ne moc rozšířené technologii je nabídka dostupných zařízení fungujících v jeho síti značbě omezená. V tuto chvíli lze využít tři modemy pro fofr internet (z toho jeden funguje zároveň jako wi-fi router) a dva stolní telefony, případně ještě multifunkční terminál (pro připojení k internetu nebo telefonování za použití analogového telefonu). První dostupný stolní telefon byl Axesstel PX310L. Ten jsme testovali již před časem zde a druhý model, byť není v nabídce úplnou novinkou, vám představím nyní.

Další U:fonův telefon je model LG LSP-40L. Podobně jako Axesstel vypadá jako klasický stolní telefon (však je taky jeho cílem nahradit pevnou linku) a jen zezadu trčící anténa dává tušit, že obyčejný telefon to nebude. Při zkoumání jeho možností naopak zjistíte, že se funkcemi dosti podobá starším a jednodušším mobilním telefonům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jak tedy telefon vypadá?
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na spodku najdete konektor pro připojení sluchátka. Dostanete se také k baterii. Při provozu na baterie, musíte mít přepnutý malý přepínač
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kabel od napájecího adaptéru a datový kabel pro připojení k PC (přes USB port) najdete vzadu

Jednoduše a přehledně

Menu telefon je celkem přehledné, naučíte se ho ovládat během chvilky. Podobně jako řada mobilů má i LG pod displejem dvě dialogová tlačítka. Jsou to ta dvě na krajích. zbylá dvě uprostřed slouží pro vypnutí/zapnutí a vyvolání seznamu posledních čísel. Čtyři směrová tlačítka umožňují procházet menu a také rychle přistoupit k seznamu zpráv, nastavení vyzvánění, hry a nastavení osvětlení. Céčkem pak klasicky mažete znaky, vracíte se zpět v menu, ale také z pohotovostního displeje vyvoláte vlastní menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou plastová a jejich rozmístění je přehledné. Pod sluchátkem je schovaný reproduktor opravdu hlasitého „hlasitého odposlechu“
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon má vlastní paměť na kontakty, uložíte jich 500 a spolu s čtyřmi čísly k nim můžete přidat e-mail, poznámku a vlastní vyzváněcí melodii.

Telefon může zvonit jednou z 15 polyfonních melodií, případně dalšími pěti jednoduššími zvuky nebo pouze pípnutím. Pro zprávy pak naleznete pět tónů. Nastavení zvuků ale není moc propracované, pokud si chcete např. zahrát hry bez zvuků, musíte zcela vypnout vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro psaní SMS můžete využít českou T9, ale ta zprávy zkracuje a testovací SMS nakonec stejně dorazila bez diakritiky. Dlouho SMS si nenapíšete, zkrátka 160 znaků a šlus
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
K dispozici je i organizér (plánovač s kalendářem) budík, poznámky, kalkulačka a dokonce stopky
Klepněte pro větší obrázek 
Proti nudě můžete zkusit dvě jednoduché hry – Pevnost a Krtek. Při hraní vás ale po chvíli bude otravovat zvuk, který vypnete bohužel jen s vypnutím vyzvánění celého telefonu

Kromě hlasu protečou i data

Telefon má celkem slušné zpracování, přesto bych měl jednu výtku. Stabilitu zajišťují zespodu umístěné čtyři mininožičky, ale pouze dvě jsou pryžové a pokud budete např. psát SMS trochu zuřivě, bude vám telefon pod prsty pojíždět po stole. Klávesnice je dobrá a psát na ní se naučíte během chvilky, tak rychle jako na mobilu to ale nepůjde.

Telefon LG můžete využít také jako CDMA modem. Pro připojení slouží kabel pro připojení do USB portu počítače. Instalace je za pomoci dodávaného průvodce velmi snadná a rychlá. Po spuštění aplikace pak jen kliknete na tlačítko připojit a během několika málo vteřin můžete začít brouzdat. Rychlosti jsou srovnatelné s klasickým vytáčeným připojením přes pevnou linku, během testu byl občas U:fon o trochu rychlejší.

Tabulka dosáhnutých rychlostí během jednoho měření v Brně:

www.SpeedTest.czUploadDownload
1.      Měření57 kb/s46 kb/s
2.      Měření42 kb/s53 kb/s
3.      Měření87 kb/s52 kb/s
4.      Měření61 kb/s58 kb/s
5.      Měření55 kb/s61 kb/s
6.      Měření56 kb/s49 kb/s

Zvládnou ho i vaši rodiče

Telefon LG LSP-40L jsem testoval poměrně krátkou chvíli a zajímalo mě zejména, jak obstojí jako náhrada běžné pevné linky. Testoval jsem ho jak v Brně za dostatečně silného signálu, tak na Vysočině, kde jsem se dle mapky pokrytí měl nacházet na samém okraji dostupného signálu. Tam se již objevily menší výpadky během hovoru (síla signálu kolísala mezi jednou až třemi čárkami ukazatele). Zajímalo mě také, jak se s telefonem poperou moji rodiče, tedy osoby ne úplně spřízněné s moderní technikou. A výsledek? Během chvilky pochopili jeho ovládání a celkově k němu neměli větších výhrad. Naopak by ho hned vyměnili za pevnou linku, nebýt ne úplně kvalitního signálu v jejich bydlišti.

Klepněte pro větší obrázek 
Telefonovat můžete i v noci

Pokud tedy i vy přemýšlíte o náhradě pevné linky, můžete tohoto U:fona vyzkoušet v rámci dvoutýdenní „Záruky spokojenosti“, kterou operátor nabízí. Dostanete slušný stolní telefon, který předčí většinu běžně používaných domácích telefonů a navíc přidá i jistou dávku mobility.

Základní parametry:

  • rozměry 205 x 161 x 76mm
  • široký monochromatický LCD displej
  • adresář na 500 kontaktů
  • identifikace volajícího
  • hlasitý odposlech
  • budík
  • organizér
  • 2 hry
  • napájení pomocí napájecího zdroje 220V/12V nebo z baterie (doba hovoru 6 hod., pohotovostní režim - 200 hod.)
Diskuze (21) Další článek: Windows Mobile: Freeware, který zaujal

Témata článku: LG, , , , , , Fon, Domácí telefon, F +