U:fonovy vysílačky, důchodci a předsevzetí

Nejlevnější pevná linka na trhu, digitální vysílačky a dvě chytré krabičky. To jsou hlavní U:fonovy trumfy pro rok 2008.
Kapitoly článku

Nejmladší operátor na českém trhu přichystal pro své zákazníky několik novinek. Pro seniory přichystal U:fon alternativu k jejich stávající pevné lince s nejnižším paušálem na trhu. Pro firemní zákazníky naopak přichystal digitální vysílačky na bázi technologie Push-to-Talk. Současně s představením dnešních novinek dochází i ke změně na postu generálního ředitele společnosti MobilKom, provozovatele sítě U:fon.

Vrchní mimozemšťan

Novým U:fonovým CEO (Chief executive officer = výkonný ředitel, generální ředitel) se stal Peter Hall. Jeho předchůdce Luboš Bôrik se po úspěšném rozjezdu firmy vrací zpět do mateřské Penty a v MobilKomu bude vykonávat funkci předsedy představenstva.

Klepněte pro větší obrázek 
Peter Hall (49) na tiskové konferenci rozdával úsměvy 

Peter Hall má více než desetileté zkušenosti v oblasti telekomunikací, pracoval jak u zavedených operátorů, tak začínajících firem. Peter pochází z Velké Británie, je absolventem Oxfordské univerzity, svou kariéru v telekomunikacích zahájil v roce 1996 v londýnské společnosti Telewest Communications (dnešní Virgin Media). Je také jedním ze zakladatelů společnosti Bulldog Communications Ltd., která byla jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů širokopásmového internetu v Británii. Od roku 2005 Peter pracuje v Praze, začal u společnosti Karneval Media a do MobilKomu přichází z pozice výkonného ředitele Českých Radiokomunikací.

Na tiskové konferenci padla otázka, proč došlo ke změně na nejvyšším postu. MobilKom bere U:fona jako projekt a Luboš Bôrik měl jednoduše na starost jeho úvodní část. Nyní dozrál čas na plnohodnotného CEO.

Z Peterovy prezentace stojí za to zmínit několik zajímavých čísel. U:fon zakončil rok 2007 s pokrytím 70 % populace a 32 740 aktivními uživateli. Sami si udělejte názor na to, zdali je to málo, nebo hodně. Predikce pro rok letošní? Jasno je v pokrytí signálem, tam se chce operátor dostat na 95 % populace, ale do věštění konečného počtu zákazníků se Peter nepustil. Až na přímý dotaz odpověděl, že by k současnému číslu rád přidal další cifru. Takže tu hned máme cíl: U:fon letos hodlá počet uživatelů minimálně ztrojnásobit.

Počet uživatelů sítě U:fon na konci roku 2007

celkem32 740
internetasi 12 000
internet a telefonasi 6 000
telefonasi 15 000

Předneseny byly i další cíle. Zelený operátor hodlá ovládnout trh s vysílačkami Push-to-talk a chce být „nejpreferovanějším poskytovatelem internetu“ (ať už to znamená cokoliv). Zajímavá byla také odpověď týkající se spuštění mobilních hlasových služeb tak, jak je známe z GSM sítí. Dala by se shrnout takto: „Máme už jasno, ale dokud si nebudeme 100% jistí, nic neprozradíme.“ Nakonec však prozradili. Tedy alespoň to, že si rozhodně nenechají utéct předvánoční trh roku 2008.

Pevná linka pro seniory

U:fon od včerejška nabízí nejlevnější paušál pro pevnou linku s výmluvným názvem „U:fonův úsporný telefon pro seniory“. Pevnou linku (telefonní přístroj) za 1 Kč při podpisu smlouvy na 24 měsíců a měsíční paušál 179 Kč si může pořídit každý, kdo dosáhne nejpozději v den podpisu smlouvy 60 let. Pokud se zákazník nechce vázat smlouvou, zaplatí za telefonní přístroj 1999 Kč, paušál zůstává stejný. Zástupci operátora nabídku zdůvodňují faktem, že senioři v dnešní době platí za pevnou linku zbytečně velkou částku, a přitom většina z nich téměř netelefonuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Senioři budou telefonovat s těmito přístroji: černý Axesstel PX310L jsme otestovali už v létě a na bílé LG LSP-40L se teprve chystáme

„Z průzkumů, které jsme si nechali vypracovat, totiž vyplývá, že vysoké ceny za paušál i za volání nutí seniory telefonovat co nejméně. Telefon však potřebují minimálně proto, aby byli na příjmu pro své blízké nebo pro případ nouze. Z toho důvodu jsme se jim rozhodli nabídnout službu, kterou si mohou bez problémů dovolit. Pevná linka se jeví jako ideální řešení, protože starší lidé jsou na její používání zvyklí, mobilní přístroje jsou pro ně často příliš složité,“ vysvětluje Marek Sláčík, výkonný ředitel pro marketing, prodej a péči o zákazníky

V případě volání v rámci sítě U:fon nabízí operátor uživatelům nového tarifu volání zdarma. I mimo svoji síť pak nabízí ceny, které seniorům umožní nemyslet na to, kolik minut už provolali. Za minutu volání na pevnou linku totiž zákazník zaplatí 1,58 Kč, a pokud bude volat na mobilní telefon, bude ho minuta stát 5,90 Kč. U:fonův telefonní přístroj navíc umožňuje také posílání a příjem SMS. Ve srovnání se základními paušály jiných operátorů nabízí U:fonova novinka úsporu v řádu stovek až tisíců korun ročně.

Jako bonus pak operátor seniorům poskytne členství v síti lékáren Dr. Max, díky němuž ušetří 10 Kč za každý recept, který v těchto lékárnách předloží. Pro důchodce zpříjemnění aktuálního a značně palčivého problému...

Porovnání se základními konkurenčními tarify

TarifU:fonův úsporný telefonO2 MiniO2 StandardUPC basic
měsíční paušál179,00 Kč236,81 Kč403,41 Kč220,00 Kč
ve špičce
ve vlastní sítizdarma1,58 Kč1,58 Kčzdarma
mimo síť a na pevný telefon1,58 Kč1,58 Kč1,58 Kč1,14 Kč
mimo síť a na mobil5,90 Kč6,50 Kč6,50 Kč4,87 Kč
mimo špičku
ve vlastní sítizdarma0,75 Kč0,75 Kčzdarma
mimo síť a na pevný telefon1,58 Kč0,75 Kč0,75 Kč0,57 Kč
mimo síť a na mobil5,90 Kč4,64 Kč4,64 Kč4,87 Kč
sestavovací poplatekbez poplatku5,95bez poplatkubez poplatku

Témata článku: , , Dispečer, Úvodní část, Manažerská aplikace, PTT, Vysílač, Předsevzetí, Pře, Důchod, Věštění, Duch, Nejlevnější paušál, Zajímavá kombinace, Nejvyšší post, Dobrý příjem, Fon, F +, Přímý dotaz