U:fonovy vysílačky, důchodci a předsevzetí

Nejlevnější pevná linka na trhu, digitální vysílačky a dvě chytré krabičky. To jsou hlavní U:fonovy trumfy pro rok 2008.
Kapitoly článku

Vysílačka a krabičky s tykadly

U:fon přidal do své nabídky novou službu a dva produkty a doplnil tak svoji nabídku o komplexní řešení pro podnikatele. Jedná se o celoplošnou službu digitálních vysílaček na bázi technologie Push-to-Talk (PTT). Dále přichází s multifunkčním terminálem, díky němuž mohou zákazníci využívat kombinaci hlasového volání, faxování a připojení k internetu v jednom. Nový je také wifi router poskytující vysokorychlostní datové připojení který současně nabízí možnost připojení přes wifi a čtyři ethernetové porty. 

U:fonova vysílačka spojuje efektivnost a rychlost analogových rádiových systémů s jednoduchostí a celoplošným dosahem služby PTT. „Jako první přicházíme s celoplošným profesionálním řešením pro všechny firmy a organizace, které potřebují dispečerské řízení skupinové komunikace. Naše nová služba umožňuje sestavit skupinové hovory, osobní hovory, prioritizaci služeb, nastavování skupin. Již v polovině roku 2008 bude možné vysílačku kombinovat s mobilním internetem a s oblíbenou službou SMS,“ popisuje Marek Sláčík, výkonný ředitel pro marketing, prodej a péči o zákazníky sítě U:fon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ZTE G420 svou velmi nízkou hmotností působí spíše jako plastová hračka. Srovnání s Nokií E90 ukazuje, že není vysílačka žádný drobeček

Push-to-Talk umožňuje oboustrannou komunikaci mezi dvěma a více vysílačkami současně. Nemá nahradit klasické telefony, ale nabídnout další možnost, jak úsporně komunikovat s více osobami najednou. U:fonova vysílačka funguje na platformě systému GoTA (Global Open Trunking Application) od ZTE (firma, která vyrobila mimo jiné ultralevný telefon pro Vodafone). Pomocí této technologie od roku 2004 využívají miliony uživatelů v Norsku, Rusku, Malajsii nebo Číně. Navíc díky využití technologie CDMA zaručuje služba vysokou přenosovou kapacitu a bezpečnost komunikace bez rušení jinými uživateli.

Mezi tři základní komponenty U:fonovy vysílačky patří on-line dispečink, manažerská aplikace a uživatelský terminál. Manažerská aplikace umožňuje přehlednou správu firemního vysílačkového parku, například tvorbu číslovacího plánu či možnost vytvářet a měnit strukturu komunikačních skupin včetně oprávnění uživatelů. Mezi další výhody aplikace patří záznam hovorů i s historií operace. On-line dispečink umožňuje řídit komunikaci přes webové rozhraní, poslouchat a aktivně vstupovat do probíhajících hovorů. Aplikace samozřejmě umožňuje také sledovat dostupnost jednotlivých uživatelů.

Jako koncové zařízení byla vybrána vysílačka s funkcí mobilního telefonu ZTE G420. Tento přístroj kombinuje vysílačku s hlasovou a datovou komunikací. Telefon je navíc vybaven barevným displejem (65 tisíc barev), polyfonním vyzváněním, seznamem pro 300 kontaktů a modulem s datovým přenosem až 80 kbit/s. U:fon tvrdí, že je jeho vysílačka 4 až 5× levnější, než dosud používané přístroje značky Motorola.

Ceny a tarify

Nutno podotknout, že například v porovnání s nákupem dotovaného přístroje u někoho z naší velké operátorské trojice jsou ceny přístrojů poměrně vysoko. Nedotovaná cena telefonu ZTE G420 činí bez koruny 6 000 Kč, jako dotovaná pak 3 499 Kč. Ceny tarifů jsem pro přehlednost shrnul do tabulky níže:

Tarifměsíční paušál
U:fonova vysílačka595 Kč
U:fonova vysílačka s internetem774 Kč
U:fonova regionální vysílačka476 Kč

Dvě nová zařízení

Od včerejška také operátor nabízí dva nové kusy hardwaru – multifunkční terminál a Wi-Fi router. U:fonův multifunkční terminál umožňuje využívat kombinace hlasového volání, faxu a datových služeb včetně připojení k internetu. Terminál disponuje USB rozhraním a připojení k internetu jeho prostřednictvím pohodlně dostačuje na běžné surfování či e-mail. Zařízení se tak v českých domácnostech a kancelářích může stát náhradou za pevnou linku. Terminál lze využít v kombinaci s produkty U:fonův telefon, U:fonův internet a U:fonův telefon s internetem. Při uzavření smlouvy na 24 měsíců je nabízen za 1 499 Kč, bez písemného závazku pak za 2 499 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Oficiální a živé obrázky multifunkčního terminálu Axesstel TX210LF

Další zajímavá kombinace může vzniknout spojením U:fonova fofr internetu a Wi-Fi routeru. Snadno a rychle tak lze připojit do jedné bezdrátové sítě notebooky pomocí Wi-Fi, případně využít čtyř ethernetových portů, které jsou na zařízení k dispozici. Router je ideálním řešením pro domácí sítě nebo malé kanceláře. Stačí zapojit zařízení a každý může pohodlně surfovat na svém vlastním počítači.

Přístroj umožňuje přístup na internet bez nutnosti platit paušál za pevnou linku a je možné ho využívat na všech místech pokrytých signálem sítě U:fon, díky záložní baterii krátkodobě dokonce i bez nutnosti připojení routeru do elektrické sítě. Robustní antény zajišťují dobrý příjem signálu a tím dobrý výkon i v oblastech s nižším pokrytím. Díky snadné instalaci zvládne vytvořit domácí síť každý, kdo má jen minimální znalosti práce s počítačem. Wi-Fi router je nabízen buď za dotovanou cenu 4 199 Kč se smlouvou na 24 měsíců, či za plnou cenu 5 999 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Axesstel MV410L: se čtyřmi tykadly je to ztělesněný ufon

Anténa sem, tykadlo tam

U:fonova nabídka je zajímavá, ale stále se teprve rozjíždí. Mne osobně zaujala služba seniorské pevné linky. Pro svoji babičku bych ji pořídil velmi rád, její vesnička však bohužel není pokryta zeleným signálem. Víska je tak malá, až se obávám, že se nevejde ani do oněch slíbených 95 % pokryté populace na konci roku 2008. Budu bedlivě sledovat mapu pokrytí... 

Stejně tak si docela dobře dokáži představit využití vysílaček ve firemním prostředí. Příští týden bychom je měli dostat k testu, jsem docela zvědavý, jak se osvědčí v praxi. No a rychlý mobilní internet? Zájem stále roste, jen aby se operátor vyvaroval problémů, které jej stíhaly v nedávné minulosti. Máte o U:fonovy služby zájem? Přečtěte si na našem fóru o zkušenostech jeho stávajících zákazníků.

Témata článku: , , Zajímavá kombinace, Nejvyšší post, Dispečer, Přímý dotaz, F +, Pře, Dobrý příjem, Důchod, Vysílač, Manažerská aplikace, Předsevzetí, PTT, Nejlevnější paušál, Fon, Úvodní část, Duch, Věštění