Ukáže se v Barceloně a takhle by mohl vypadat – první skládací mobil Huawei

Letos jsme svědky nejen závodu o to, kdo nabídne první komerční smartphone pro 5G sítě, ale také první smartphone s flexibilním nebo ohebným displejem. Počin společnosti Royole na lednovém veletrhu CES jsme mohli brát spíše jako předpremiéru, podobně jako podzimní krátkou ukázku Samsungu na konferenci v San Francisku.

Podstatné bude, který z výrobců dokáže jako první novinku dostat do prodeje globálně, nebo alespoň na většině významných trhů. Vedle Samsungu a LG, kteří si dokáží sami ohebné panely vyrobit, chce být mezi prvními také čínský Huawei. Premiéry jeho prvního flexibilního smartphonu se téměř s jistotou dočkáme 24. února 2019 na veletrhu MWC v Barceloně. Odpovídá tomu i grafika oficiální pozvánky.

Klepněte pro větší obrázek

Samotná podoba zařízení zůstává zatím velkou neznámou. Nizozemský portál LetsGoDigital ale publikoval sérii 3D renderů vymodelovaných na základě patentových přihlášek Huawei. Zařízení by na rozdíl od flexibilního smartphonu Samsungu mohlo mít ohebný displej umístěný z vnější strany – výchozí podoba zařízení by tak byl osmipalcový tablet, který se dá složit na smartphone s pětipalcovými displeji po obou stranách. Zároveň má jít o první 5G zařízení Huawei s vlastním čipsetem Kirin a modemem Balong 5000.

V tomto videu můžete zahlédnout skládací smartphone od Samsungu:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (26) Další článek: Chytré kufry SkyValet mají bezdrátovou nabíječku, vestavěnou váhu a sledování přes GPS

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , Ohebný displej, San Francisco, Royole, MOBI, Bar, Zařízení, Sklad, Kirin a modem Balong, LetsGoDigital, Úkaz, Displej