Ukázkový populismus: Trump donutí Apple vyrábět v USA

Populistická přetahovaná před volbou amerického prezidenta nás nechává v klidu, ale Donald Trump ji přece jen tematicky posunul blíže MobilManii.

Donald Trump publiku na Liberty University řekl, že by ve funkci donutil Apple „stavět ty zatracené počítače v téhle zemi“ (myšleno USA, samozřejmě).

Předně – proč vůbec Trump mluví o Applu? Je to fenomén, o kterém ví každý Američan a populárními tématy jsou i minimální daně, které firma v domovině platí a to, že vyrábí hlavně v zahraničí. A proč je to populismus v té nejčistší formě? Těch důvodů je hned několik a mohli bychom nad nimi meditovat dlouho předlouho, hezky je rozepisuje Engadget, ale aspoň to základní v bodech:

  • Neexistuje legislativa, na základě které by americký prezident mohl firmu donutit ke zmíněnému kroku.
  • Apple nevyrábí v Číně jenom proto, že „je to levné“, ale dnes už i proto, že je tam kvalita, je tam know-how, jsou tam kapacity, jsou tam lidé, tedy kombinace, kterou dnes USA jednoduše nemají.
  • Kompletní přesun výroby ze zahraničí do USA není otázkou jednoho telefonátu. (Tim Cook: „Hej, od pondělí vyrábíme v Kalifornii. Nejde? Nakázal to prezident Trump, prostě to zařiďte!“) Výrobní workflow je jedním z pilířů úspěchu Applu. Takto zásadní změna by trvala roky a hádám, že by zásadně zasáhla do ziskovosti firmy.

Apple vyrábí v USA – nejdražší produkt současného portfolia, Mac Pro. I v tom je jistá dávka populismu, tentokrát ze strany Applu. Firma tento krok značně propagovala, ale šlo spíše o ústupek veřejnému mínění. Pro se nevyrábí v takových objemech, aby to firmu zásadně poškodilo.

Trump tedy míří dobře, ale používá špatné zbraně. Mohl by téma uchopit sofistikovaněji (začít u školství, Apple k přesunu výroby motivovat), ale to by také znamenalo hlubší myšlenku na jeho straně, investici do daleké budoucnosti a méně srozumitelný výsledek. Bouchnout do stolu a zaklet něco o zatraceném Applu je jednodušší pro něj i pro masu Američanů a je to hned.

Úvodní obrázrek: Donald Trump, ilustrace, KTLA 5 News

Diskuze (27) Další článek: HTC One M9+: neprávem opomíjený krasavec [recenze]

Témata článku: Apple, , , , , , , Liberty, Úkaz, Nákaza, Pop, Jistá dávka, Donald Trump, Zásadní změna, Americký prezident, Workflow, #Apple, Donut, Přesun výroby, Nejdražší produkt, APP, Ilustrace