Umíme se připojit k Facebook Places

Facebook Places je geolokační služba, která běží na Facebooku podobně jako například chat. Zatím je dostupná jen ve vybraných zemích, mezi kterými Česká republika chybí. My už to ale umíme obejít, díky tipu čtenáře, který návod zveřejnil na svém blogu.

Postup si prohlédněte na videu. Ve zkratce jde o to, že v iPhonu (iPadu, iPodu Touch) nastavíte připojení prostřednictvím zahraniční virtuální privátní sítě (VPN). Video ukazuje, jak na to, přístupové jméno a heslo zjistíte na této stránce.

Oživeno: Jakub Čížek na svém bloku připravil videonávod, jakým způsobem dosáhnout stejného výsledku i na telefonu s Androidem.

 

Zkouším Facebook Places

Připojte se k VPN a zjistíte, že aplikace Facebook pro iPhonu už v části věnované službě Places nepíše, že u nás bude brzy. Zároveň ale nevidíte žádné místo, ani možnost přidat nové. To je zřejmě chyba aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Proto zapněte webový prohlížeč a v něm přejděte na mobilní stránky touch.facebook.com (přihlaste se na ně ale ještě před tím, než se připojíte k VPN, viz varování níže). V horní liště stránky už najdete nové tlačítko pro check-in, povolíte zjištění polohy a uvidíte, co je už kolem vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vila Tugendhat mě momentálně nezajímá, ale zkusím přidat Mladou frontu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mohu se sice zapsat přímo na webu, ale chci vidět, jak si s tím poradí iPhone. Tedy zpátky k facebookové aplikaci. Nyní už vidím blízké místo, mohu si ho otevřít a prohlédnout. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stejně jako ve Fousquare nebo v Gowalle mohu napsat něco chytrého a celému svému facebookovému světu oznámit, kde právě jsem. Třeba i přidat obrázek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Takhle potom vypadá výsledek ve webovém prohlížeči na velkém Facebooku. Jak vidíte, mohu označit své přátele, kteří jsou se mnou na stejném místě. Záznam je možné běžným způsobem komentovat, můžete mu také nastavit, že se vám líbí.

facebook.png

Na stránku brněnské Mladé fronty na Facebooku se už vlastně můžete podívat také sami. Protože mě s největší pravděpodobností nemáte mezi přáteli, vidíte jen anonymní informaci, že místo má jednu návštěvu.

A teď připojení přes VPN zase vypněte.

Ale jen na zkoušku

Tento přístup k Facebook Places asi není rozumně využitelný. Můžete s ním jen zkusit, jak se služba ovládá, jak bude vypadat, až začne být v ČR dostupná. Dbejte také na bezpečnost. VPN je vzdálený proxy server, přes který jde veškerá komunikace, proto s výjimkou zabezpečených webů nikam nezadávejte hesla. Protože Facebook není zabezpečený, přihlaste se na něj před připojením na VPN. Také jsem raději použil připojení přes mobilní síť, ne přes infrastrukturní Wi-Fi.

Facebook Places je jinak podobně zbytečná služba jako Foursquare nebo Gowalla. Vzhledem k počtu lidí, kteří Facebook používají, jí ale dávám šanci.

Diskuze (28) Další článek: Nokia N87: záhada vyřešena. Nokia odpískala bestseller

Témata článku: , , , Apple iPhone 4GB, Places, Pláč, F +, PLA, Jakub Čížek, Proxy, FAC, Plac,