UMTS ležící, spící. Kdy se probudí?

Rozjede se UMTS v Evropě konečně naostro? Snad ano, ale chce to lepší telefony, nikdo netouží po nevzhledných cíhlách. Podle Jormy Ollily z Nokie bude rok 2004 masivním nástupem 3G, což bude podpořeno i kvalitními mobily.

Sítě třetí generace jsou tak trochu záhadou a málokdo tuší, co se pod zkratkou 3G skrývá. Ve skutečnosti je to několik standardů. Pro nás nejdůležitější je WCDMA neboli UMTS, což je evropsko-japonský standard a nástupce současných sítí GSM. Mezi další 3G standardy patří CDMA2000 (americká technologie) a TD-CDMA (čínský standard). Do definice 3G původně patřila i technologie EDGE, ta totiž splňovala původní minimální přenos o rychlosti 144 kbps, nyní ji označujeme jako 2,75G. Technologie GPRS je potom 2,5G.

Rok 2003 znamenal průlom

Sítě třetí generace jsou jako dětská pohádka – zákazníky doprovází růžové sny, ovšem realizátory spíše noční můry. Zatímco uživatelé sní o „kapesním internetu“ o rychlosti 2 Mb/s, operátoři a výrobci mobilů pořádně neví, kudy jít.

Důležitým UMTS milníkem byl letošní 3GSM kongres, který se konal minulý týden ve francouzském Cannes. O 3G se mluvilo hodně, není se čemu divit, rok 2003 byl pro UMTS v Evropě přelomovým, testovací provoz spustila celá řada operátorů. S ostrým provozem je to ovšem horší. Operátoři pořádně neví, jak mají UMTS nabízet a hlavně komu. Zatím to vypadá tak, že Evropa nabídne UMTS služby jen pro data. Pouze dva rakouští operátoři se soustředí také na hlasové služby - Mobilkom Austria a 3.


Počet sítí UMTS v letech 2001 až 2003

Chceme UMTS mobily?

Hlavní problém je v nedostatku kvalitních mobilů. Současné 3G telefony jsou velké, zahřívají se a moc dlouho nevydrží. Takový stav je pro zákazníky nepřijatelný, což si uvědomují operátoři, kteří to dávají hlasitě najevo výrobcům. Stačí srovnat Nokii 6650 s jakoukoli Nokií pro GSM a musíte uznat, že není příliš o co stát.

Situaci snad napraví nové modely jako Nokia 7600 nebo Sony Ericsson Z1010, ty ale pořád nejsou na trhu. Něco málo z kuchyně UMTS ukázala i Motorola, její řada x1000 vypadá velmi slibně. Dokonce i Siemens už má své horké želízko v ohni. Nejlépe vypadají mobily z Asie od výrobců jako je Samsung, Mitsubishi, NEC nebo LG. V porovnání s nabídkou mobilů pro GSM je ovšem aktivita výrobců pořád slabá, ale výrobcům se asi nemůžeme divit - UMTS sítí není tolik jako GSM sítí.

  
Nokia 6650 --- Nokia 7600 --- Sony Ericsson Z1010

   
Motorola A1000 - Motorola V1000 - Motorola E1000

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens U15 --- Samsung SCH-W110

Rok 2004 bude lepší

V roce 2004 to má být lepší, slibuje to i Jorma Ollila, šéf Nokie. Nesmíme však očekávat zázraky. Podobná očekávání se objevovala také u GSM a GPRS sítí. Podle něj má proces zavádění nových technologií, řešení a produktů určité obecné značky. Všichni významní dodavatelé musejí mít připraveny své sítě, aby mohli začít vlastní zkoušky telefonů. Bez stabilní sítě není zcela logicky možné přístroje testovat. Konkrétně pro Nokii bylo testování velmi namáhavé a časově náročné, proto byla doba mezi zadáním a realizací o něco delší než v případě GSM a GPRS.

Podle Ollily jsou nyní telefony po technické stránce připraveny. Trh si totiž žádá mobily, které jsou stejně dobré nebo lepší než v případě GMS/GPRS. Rok 2004 prý bude masivním nástupem služeb třetí generace a jejich zavádění bude podpořeno dobrými přístroji od Nokie i jiných výrobců. Podle Nokie bylo čekání přiměřené, pokud se vezmou v úvahu rozsáhlé zkoušky, které bylo nutné provést. To je zajímavé tvrzení, proč tedy Nokia nenabídla podporu UMTS třeba u nového komunikátoru?

Operátoři zatím spoléhají na datové karty, které zákazníkům stačí, pokud je síť určena pouze pro datové účely. Zajímavá je strategie T-Mobilu, ten chce nabídnout jednotný přístup k GPRS, UMTS i WiFi, uživatel se potom připojí vždy k nejrychlejší dostupné technologii. Pokud to bude za jednotnou cenu, obávám se, že se to lidem nevyplatí – ani v Německu ani na Marsu. Cena za připojení přes GPRS se přeci nedá srovnat s cenou za WiFi nebo UMTS.

Japonec vs. Evropan

Rozhodně zajímavý bude způsob interpretace UMTS, jaký operátoři zvolí. V tomto případě bude hrát velkou roli marketing, který má zákazníkům vysvětlit smysl této technologie. Bude stačit jednoduchá paralela ve stylu: „UMTS je rychlejší, GPRS pomalejší“? Těžko říct, musíme brát v potaz i pokrytí, které u UMTS není tak široké jako u GSM. Služby třetí generace nebudou rozhodně určeny pro zpříjemnění venkovského života, s nasazením je třeba počítat hlavně v obchodních centrech.

Nepůjde tedy o žádnou explozi, ale pozvolný nástup, byť je vývoj mobilních sítí od svého vzniku jakkoli rychlý. V Japonsku a okolních asijských státech je úspěch 3G daleko větší, není to ovšem též stylem tamějšího života? Japonec jezdí do práce pohodlným rychlovlakem, zatímco u nás si ráno v MHD ani nesednete, natož abyste vytáhli notebook a začali surfovat po internetu. Podle mého názoru mají taky Asijci větší chuť zkoušet nové věci, Evropa je v tomto směru poněkud více konzervativní.

Zabrzdí EDGE nasazení UMTS?

Položme si tradiční otázku. Kdy budeme potřebovat UMTS? Sítě třetí generace nám nenabídnou nic nového, snad jen větší kapacitu a rychlejší datový přenos, což běžný zákazník využije maximálně u videokonferencí. Dokonce i pro služby typu Push to talk (telefonování přes datovou síť) by měla stačit současná kapacita GSM/GPRS (2G), resp. EDGE (2,5G), která dokáže prakticky nabídnout rychlost okolo 160 kp/s (teoreticky 474 kb/s). Ohrozí tedy EDGE technologii UMTS?


Zde jsou otázky a odpovědi ohledně 3G, které proběhly na přednášce Jormy Ollily z Nokie na 3GSM kongresu v Cannes.

Je EDGE lepší technologie než WCDMA?
WCDMA a EDGE jsou vzájemně se doplňující technologie a existují na trhu vedle sebe. EDGE je vývojovou větví systému GSM a pracuje v současném kmitočtovém spektru sítí GSM, zatímco WCDMA používá úplně nové frekvenční pásmo. S tím, jak pokračuje zavádění mobilních služeb, zjišťujeme, že je zapotřebí dalších kapacit jak ve stávajících pásmech využívaných technologií EDGE, tak i v novém pásmu UMTS s technologií WCDMA. V budoucnu vybaví společnost Nokia technologií EDGE také svá koncová zařízení pro sítě GSM/WCDMA.

Oddálí EDGE nasazení WCDMA?
EDGE nijak neoddálí nasazení WCDMA. Naopak je to skvělý způsob, jak ukázat výhody, které multimediálním službám přináší vyšší rychlost přenosu dat. Operátoři s licencí UMTS nasadí WCDMA jako svou technologickou platformu pro mobilní multimediální služby. EDGE bude nasazen jako překryvná síť po dobu, než bude udělena licence UMTS, nebo k postupnému a částečnému rozšíření pokrytí trhu službami třetí generace. EDGE považujeme za doplněk k WCDMA a podle konkrétního obchodního případu (nebo pokud operátoři získají jako první licenci WCDMA - všichni držitelé licence WCDMA zavedou WCDMA jako svou technologii třetí generace) se operátoři rozhodnou, kdy nasadit EDGE. Pro operátory, kteří budou chtít modernizovat své sítě GSM, bude EDGE dobrým řešením.

Pro co by se měli operátoři rozhodnout, pro WCDMA nebo EDGE?
WCDMA nabízí nejlepší využití celé šířky pásma, dostatečnou kapacitu pro masový trh a garantovanou efektivnost investice do přenosové rychlosti. Jsme přesvědčeni, že všichni držitelé licence UMTS dají při volbě platformy pro multimediální služby přednost technologii WCDMA. EDGE je přirozeným prostředkem modernizace kterékoli sítě GSM. Používá se také pro nové nebo kompletní překryvné sítě (EDGE např. nahrazuje TDMA). Operátoři, kteří nemají licenci pro technologie třetí generace, mohou použít EDGE, a nabídnout tak svým uživatelům služby třetí generace.


Konkrétně u nás UMTS nehrozí dřív než v roce 2006, operátoři totiž dostali roční odklad oproti původnímu termínu, který měl být 1. 1. 2005. Kdo bude mít lepší pozici? T-Mobile bude těžit ze zkušeností svých sesterských sítí, Eurotel se bude muset spolehnout sám na sebe. Vyplatilo se jim však investovat čtyři miliardy za pouhé licence? Zde můj selský rozum končí, odpovědět si musíte sami.

Proč a za kolik?

Jak se zdá, rozhodující slovo bude mít cena. Pokud operátoři nabídnou přestupný balíček z GSM na UMTS, v jehož popisu budou jasné důvody „pro“ a skryté důvody „proti“, mohou zákazníka přesvědčit. Minimálně stejnou odpovědnost však na bedrech mají výrobci mobilů.

Pakliže budou nadále produkovat obrovské a nevzhledné „cihly“ s malou výdrží, nikdo si UMTS telefon nekoupí. V tomto případě bude problematické zpřístupnit 3G služby masovému trhu. UMTS tak nakonec skončí pouze ve formě datové karty, kterou si vrcholový manažer strčí do notebooku a bude se opájet tím, jak rychle mu Outlook stáhne video z narození vlastní dcerky, které mu manželka před minutou poslala. To vše v zeleném parčíku před firmou a za cenu vyšší než celotýdenní svačina.

Diskuze (20) Další článek: Nové Sony Ericssony už příští týden

Témata článku: , Nokia 6650, Nokia 7600, Sony Ericsson Z1010, Jednotný přístup, Lež, Roční odklad, Masový trh, Nejlepší využití, Vrcholový manažer, Svačina, Skvělý způsob, Dobrý přístroj, Pro +, UMTS, Americká technologie