UMTS v Česku nakonec bude!

V pátek skončilo druhé kolo výběrového řízení na udělení licencí na provoz sítí UMTS v ČR. Zúčastnili se jej pouze společnosti Eurotel a RadioMobil. A výsledek? ČR čekají dvě sítě UMTS a možná ještě mnohem víc.
 

Trocha historie

Výběrové řízení na udělení licencí na provoz UMTS mělo celkem dvě kola. Toho prvního se účastnili všichni současní operátoři sítí GSM, tedy Český Mobil (Oskar), Eurotel a RadioMobil (Paegas). Požadovaná cena za jednu licenci byla 6,7 miliardy korun, přičemž cílem celého výběrového řízení bylo získat ještě v letošním roce 20 miliard do státního rozpočtu. To se ale ČTÚ nepovedlo, neboť všichni tři operátoři se prvního kola při dané ceně odmítli zúčastnit.

Poté navázalo kolo druhé, které mělo formu jednokolové dražby. Vyvolávací cena byla vyhlášena v pondělí 26. 11., přičemž datum předání nabídek bylo v pátek 30. 11. Nejnižší nabídková cena za licenci činila 3,5 miliardy korun. ČTÚ nabídlo celkem tři licence na UMTS, přičemž vítěz aukce (ten, kdo nabídne nejvyšší cenu) mohl získat navíc také licenci na provoz sítě GSM v pásmu 1800 MHz. Eurotel nabídl za licenci 3 535 000 000 Kč a RadioMobil 3 861 000 001 Kč.  Z toho také vyplývá, že RadioMobil získá další licenci na provozování sítě GSM v ČR. Po zaplacení první splátky, která činí rovnou miliardu, tak bude mít RadioMobil k dispozici ze všech současných operátorů nejvíce kanálů v pásmech GSM 900/1800 MHz.

Co bude dál

Oba dva operátoři, Eurotel i Paegas, musejí především splnit licenční podmínky. To znamená, že musejí řádně a včas zaplatit všechny splátky a do 1. 1. 2005 spustit své sítě UMTS s pokrytím alespoň na 90% území Prahy. To znamená, že UMTS budeme moci využívat již za tři roky a několik málo dní.

Mnohem zajímavější než samotné UMTS však bude to, co podnikne RadioMobil s nově získaným pásmem GSM 1800 MHz. Podle některých odborníků by mohl těchto frekvencí využít ke spuštění ryze datové GSM sítě, která by mohla být na bází EDGE. Jednak by tím ulehčil své stávající GSM síti od datových hovorů (kterých díky velkým zákazníkům není zase až tak málo) a jednak by tím získal poměrně velkou konkurenční výhodu. Celé to má ale jeden velký háček, a to finance. Samotná UMTS síť a koneckonců ani licence na její provoz není levná. Investice do výstavby sítě EDGE také nepatří k těm nejnižším. Nakonec tedy bude pouze otázkou peněz, co RadioMobil se svoji licencí na GSM 1800 MHz bude moci podniknout.

To ale není vše, zůstává tu totiž ještě jedna nedořešená otázka. V radiovém spektru je místo ještě na jednu síť UMTS, které bude chtít stát dříve či později prodat. Zůstává zde tedy prostor ještě pro jednoho operátora, který by mohl díky časovému odstupu získat výhodu v tom, že by vstoupil na trh v době, kdy by již byly vyřešeny počáteční problémy, které UMTS zatím provázejí a které jej ještě nějakou dobu nepochybně provázet budou.

Diskuze (3) Další článek: Zkušenosti s mobilem Ericsson T39m, část II.

Témata článku: , Datový hovor, UMTS