Unavil se Android? Poradíme, jak mu vrátit rychlost

  • Android postupem času zpomaluje.
  • Problém může být vážný, řešení je tak jednoduché.
  • Návrat do továrního nastavení zrychlil starší Android ze 6 minut na 90 sekund.

Čím více aplikací nainstalujete a čím více je používáte, tím pomaleji se operační systém Android hýbe. Trvá to měsíce, změna je postupná, takže si jí možná ani nevšimnete. Já jsem se s Nexusem 7 dostal do extrému, po roce a půl používání trvaly i jednoduché úkoly dlouhé desítky sekund.

Rozhodl jsem se tedy pro dva jednoduché kroky záchrany a snažil jsem se je zmapovat. Pro tablet jsem připravil sérii úkolů a měřil jsem čas. Řekli byste, že na starším stroji může trvat zapnutí, načtení webové stránky, spuštění písničky a následně filmu celých šest minut? Můj tablet byl tak pomalý, že jsem jej prakticky přestal používat.

 

Než se pustíte do pokusů, zálohujte data, o která nechcete přijít.

 

První krok pro oživení Androida je méně účinný, ale třeba bude u vás fungovat lépe, než u mě. Já jsem se při výše popsané sérii úkolů dostal na nějakých 5 minut a 20 sekund. Je to posun správným směrem, ale jen velmi malý. Jde o vymazání aplikacemi nashromážděných dat a jsou dva způsoby, jak na věc:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete mazat cache u jednotlivých aplikací, ale to je postup vhodný pro případ zpomalení jedné aplikace. Aplikace tímto přijde o veškeré informace, takže se budete muset znovu přihlásit ke svému uživatelskému účtu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hromadné vymazání mezipaměti všech aplikací v mém případě znamenalo zrychlení ze šesti minut na 5:20. Tedy nic moc…

Neuspěli jste? Pak je zde ráznější krok – vrátit tablet do továrního nastavení, tedy do stavu, v jakém jste jej kdysi přinesli (řeč je pochopitelně pouze o softwarové stránce). Zůstane jen update systému, tedy novější verze Androidu, na kterou jste za dobu používání telefonu/tabletu povýšili. O všechna ostatní data přijdete, tedy ještě jednou připomínám: před tímto krokem z přístroje stáhněte všechno důležité.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obnovení továrních dat, neboli vymazání veškerého obsahu přístroje. Po restartu budete muset vše znovu nastavit, znovu nainstalovat aplikace.

Reálný efekt tohoto rázného kroku? V mém malém testu jsem se dostal na minutu a půl (a to jsem se ještě zadrhával na krocích, které souvisely s prvním spouštěním aplikací). To je ta změna, které jsem toužil dosáhnout, můj kdysi příjemný tablet je zpět. Pozitivní vliv měl tenhle totální reset také na výdrž baterie (neměřil jsem).

 

Rozmyslete, zda opravdu potřebujete všechny aplikace, které jste měli předtím. Velmi rychle byste se mohli vrátit tam, kde jste byli před zákrokem.

 

Ještě se na stejná čísla podívejte v obráceném pořadí – jednoduchých pár úkonů, které na začátku trvaly 90 sekund, mohou po měsících hromadění balastu trvat až tragických 360 sekund… Popsané omlazení Androida zabere pár desítek minut, maximálně nějakou tu hodinu, ale jednou za rok se to dá přežít a efekt je znatelný.

Diskuze (222) Další článek: Samsung připravuje tablet s 2K Super AMOLED displejem

Témata článku: , Xiaomi Mi Mix, Obrácené pořadí, Rychlost, Umíráček, Pozitivní vliv, Pór, Jak, #Android,