Úpravy map v TomTomu: realita bude jiná

TomTom minulý týden představil přenosný navigátor Go 720 s unikátní funkcí MapShare pro uživatelské úpravy map a možností sdílení těchto úprav mezi uživateli. Všechno vypadalo skvěle, TomTomu jsem prorokoval velký náskok před konkurencí. Dnes ale web YourNav.com vydal článek o tom, že realita bude trochu jiná. TomTom dovolí jen základní úpravy a zbytek, který jsme viděli třeba na fotografiích, nebude přístupný.

V navigačním přístroji by mělo zůstat konkrétně těchto pět možností úprav:

  • zablokování a odblokování silnice
  • obrácení přikázaného směru jízdy
  • oprava názvu silnice či ulice
  • přidání nového bodu zájmu
  • editace bodu zájmu

Na fotografiích a při prezentaci TomTomu přitom byly vidět i možnosti smazání silnice, přidání nové komunikace, kruhového objezdu a další změny, se kterými by komunita dokázala mapy podstatně vylepšit. Dle YourNav.com budou tyto změny pouze hlášeny Tele Atlasu, který je použije při příštích aktualizacích svých map.

 
Tyto položky v TomTomu nebudou, nebo jimi bude možné pouze nahlásit chybu dodavateli map

TomTom webu YourNav.com potvrdil, že s implementací slibovaných funkcí počítá do příštích verzí. Asi ale nejsem sám, kdo si Map Share představoval trochu jinak a pro koho teď jde o zklamání.

Nemám to ověřeno a nikdo mi to ani neřekne. Ale pokud TomTom při uvedení nového modelu v Cannes tyto funkce prezentoval a po několika dnech přichází s podstatným omezením, mám pocit, jako by o Map Share zapomněl říct svému dodavateli map – Tele Atlasu. Ten teď protestuje, protože kdyby se vytvořila silná komunita lidí opravujících mapy, uživatelé nebudou mít tolik důvodů kupovat placené aktualizace. Možná jen spekuluji, ale asi také uznáte, že tady něco nevoní.


Tip: Stáhněte si zdarma Elišku, nový ženský hlas pro navigace TomTom
Diskuze (10) Další článek: Čtvrtá reklama na iPhone: Apple se chlubí plnohodnotným internetem

Témata článku: Realita, , Real, Jin, Tom