USA viní Huawei z podvodů a krádeže technologií. Firma obvinění odmítá

Situace okolo Huawei tento týden eskaluje ve Spojených státech. Americké úřady obvinily čínskou technologickou společnost z krádeže technologií a její finanční ředitelku Meng Wan-čou z podvodů a dalších trestných činů, uvedla agentura Reuters. Společnost Huawei veškerá obvinění odmítá a čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo Spojené státy, aby zastavily bezdůvodné poškozování čínských firem.

Manažerka Meng Wan-čou, která byla už před Vánocemi zadržena v Kanadě a následně propuštěna na kauci, je ve Spojených státech stíhána za celkem 13 různých trestných činů, mezi jinými bankovní a internetové podvody, spiknutí a praní špinavých peněz. Meng měla údajně podvodem umožnit tok amerických peněz k hongkongské firmě Skycom, jež měla podporovat utajené obchodování s Íránem. Jedná se tak o podobný scénář jako loni v případě jiné čínské technologické firmy ZTE. Vůči Íránu aplikují Spojené státy obchodní sankce.

Americké úřady konkrétně viní Huawei z porušování amerických sankcí vůči Íránu a krádeže obchodních tajemství. Od amerického operátora T-Mobile měla neoprávněně získat technologii na testování telefonů pomocí robotů. Huawei ve svém vyjádření pro média vyvrací jakékoliv pochybnosti, že by její dceřiná společnost porušila zákony Spojených států. Zároveň si není vědoma protiprávního jednání ze strany paní Mengové a věří, že americké soudy nakonec dojdou ke stejnému závěru.

Diskuze (47) Další článek: Redmi Go je debut Xiaomi s Android Go. Cílí na ty nejméně náročné

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Spojené státy, Krádež, Obchodování, Agentura Reuters, Americký úřad, Banka, Reuters, Hongkong, Írán, F +, Obvinění