USB-C má byt do dvou let u všech telefonů. Apple se bude muset přizpůsobit

Evropská komise dnes podala návrh na sjednocení konektorů u chytrých telefonů. Standardním portem by se v EU mělo stát USB-C. Nepůjde přitom jen o mobily, stejný návrh platí i pro tablety, fotoaparáty, sluchátka, přenosné reproduktory a přenosné herní konzole. Cílem je tak omezit chaos v konektorech i prodané množství kabelů. Líbit se to zřejmě nebude Applu, který u iPhonů stále využívá svůj konektor Lightning, se kterým prodá desítky milionů telefonů každý kvartál.

Součástí návrhu je však i další bod, který se týká oddělení prodeje nabíječek od prodeje elektroniky. Zákazníci by tak měli mít možnost si nová zařízení pořídit i ve verzi bez nabíjecího adaptéru. Omezit se tím má počet nechtěně zakoupených a přebytečných nabíječek a také snížit ekologická stopa spojená s jejich výrobou i likvidací. 

Každý rok prý přitom vyhozené a nevyužité nabíječky představují 11 000 tun elektronického odpadu. Čísla tedy jen prakticky potvrzují to, čímž odstranění nabíječky obhajovali již někteří velcí výrobci jako Apple či Samsung.

Evropská komise také chce skoncovat s chaosem ohledně standardů rychlého nabíjení. Dnes je zvykem, že si většina výrobců využívá vlastní řešení a při použití neoriginální nabíječky nabízí nižší nabíjecí rychlost, než s tou originální. S novým návrhem chce komise zajistit, aby rychlost byla vždy stejná, nehledě na výrobce nabíječky. 

O návrhu Evropské komise musí ještě rozhodnout Evropský parlament a Rada. V případě schválení začne běžet přechodné období dlouhé 24 měsíců, které má dát výrobcům dostatek času na to se případným novým podmínkám přizpůsobit. Nejdříve se tak uplatnění návrhů v praxi dočkáme koncem roku 2023.

Nabíječky to začaly. Co se dá z balení telefonů ještě odstranit?

Zdroj Evropská komise

Diskuze (184) Další článek: Konektor není jen pro nabíječku. 8 tipů, jak na Androidu co nejlépe využít režim USB OTG

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , , , Výrobce, Návrh, Telefon, Nový návrh, Nabíječka, Rada, Evropský parlament,