Ušetřete s ICQ klientem a GPRS přenosy

Seznamte se s nejnovějšími javovými ICQ klienty. Víte, na kterých mobilech můžete používat ICQ přes GPRS? Poradíme vám, kolik můžete u jednotlivých operátorů ušetřit třeba za SMS zprávy.
Kapitoly článku

K radosti široké mobilní veřejnosti zaznamenaly služby našich operátorů posun k lepšímu v oblasti paketových přenosů dat GPRS. Jako největší přednost GPRS se jeví možnost být neustále připojen bez ohledu na čas. Z toho důvodu se zvedl velký zájem o chatování v reálném čase a bezesporu nejvíce namířený na oblíbené ICQ. Jaké máte tedy možnosti?

Tip: přečtěte si články ICQ v mobilu: návod k použití a ICQ pro Pocket PC pod drobnohledem.

Pokud si chcete povídat přes ICQ rovnou ze svého mobilu, můžete jít po dvou cestách. První cestou se k ICQ dostanete přes WAP a nějaký server, který vás přesměruje a připojí k originálnímu ICQ serveru. S tím je spojen datový přenos navíc a různé přihlašování. Druhá cesta se - alespoň z mého pohledu - jeví jako elegantnější, ale zase ji mohou využít pouze majitelé mobilů podporujících Javu.

Různých javových klientů pro ICQ existuje celá řada, ale mají různou kvalitu a poměrně jednoduchý design. Pokud se podíváte na servery s bezplatnými javovými aplikacemi, můžete je vyzkoušet, co hrdlo ráčí. Jsou určené především pro starší manažerské nebo low-endové mobily jako například Siemens SL45, M50, C55, Motorola Accompli 008, Nokie 6310i, 3410 a podobně.

Hledejte zde:

Ovšem časy se mění a na trh plnou parou vtrhly barevné multimediální přístroje. kterým nechybí ani Java ani dostatek paměti na aplikace. Je samozřejmé, že za takovéto situace nezahálí ani vývojáři a snaží se nabídnout zákazníkům komfort srovnatelný s ICQ na počítači. Takže přichází barevné ikonky, což je pro někoho zbytečnost, ale mnohé to potěší.

Mobicq přes GPRS

Majitelé současných či budoucích mobilů Siemens S55, SL55, M55, Sony Ericsson T610, P800 - slyšte! Programátoři firmy MobICQ si dali za cíl vytvořit funkčního ICQ klienta, který bude navíc zadarmo. V této chvíli existuje klient ve verzi 0.1 beta-3. Program Mobicq je napsaný v J2ME™ (CLDC/MIDP 1.0) a využívá protokol verze 8. Abyste se s ním domluvili, musíte umět anglicky nebo německy. Volnou verzi programu a další informace získáte na stránkách výrobce www.mobicq.org.

V současnosti je odladěn pro Siemensy S55, SL55, M55 a v blízké době mají být dostupné verze i pro Sony Ericsson T610 a P800. Použít můžete i jakýkoli jiný mobil s těmito parametry: potřebná softwarová podpora (Socket support), alespoň 300 kB volné RAM a 70 kB volné vnitřní paměti. Majitelé Nokií si s tímto prográmkem ale neporadí, protože mobily tyto charakteristiky nesdílejí (snad s výjimkou typů 7650 nebo 3650), Nokia 6800 má nedostatek RAM, Nokiím 7210 a 7250 zase schází softwarová podpora. Také zklamu majitele Siemensu C55, který nemá dostatečně velkou paměť RAM.


Na obrázcích vidíte, jak vypadá Mobicq na displeji Siemense S55.

A yak dále?

Firma JustYak™ uvedla na světlo svůj JustYak™ Chat Mobile Instant Messaging, tedy javovou aplikaci umožňující okamžitou výměnu zpráv s využitím GPRS. JustYak™ Chat podporuje řadů mobilů Nokie a může sloužit jako alternativa k předchozímu Mobicq. Pracovat s ním lze aktuálně na následujících javových Nokiích řady Series 40: Nokia 6800, 7250, 7210, 6100, 6610 a 5100. Mobily Series 60 Nokia 7650, 3650 a javové mobily Motorola T720/T720i, Sony Ericsson P800 a Siemens S55 byly podporovány už od uvedení JustYak™ v únoru.

V blízké době půjde tento program využít i na nových modelech Sony Ericsson T610, Motorola 388C a Siemens SL55. Malý detail, na telefonech Series 40 může uživatel zvednout příchozí hovor, aniž by přerušil běžící chat. Tento prográmek si můžete stáhnout z wap.justyak.com a další přesné informace získáte na webu www.justyak.com. Měsíční zápisné je 3,80 euro. Délka jedné JustYak™ zprávy je maximálně 250 znaků.


JustYak Chat Mobile Instant Messaging

Témata článku: , , Motorola T720, Nokia 6800, Nokia 7650, Siemens S55, Siemens SL45, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, GPRS, Klient, Přenos, Pře, ICQ, Malý detail, Mobil podporující, Modelový případ, Softwarová podpora, Druhá cesta