Už i Lamborghini vyrábí gadgety. Nový Sian má překvapivě slabý elektromotor

„Nejrychlejší Lamborghini musí představovat vizuální i symfonické hody, které si zapamatují ti, kolem kterých projede, i ti šťastlivci, kteří ho budou moci řídit,“ říká šéfdesignér značky Mitja Borkert. A zveřejněné obrázky to rozhodně potvrzují. V plné kráse se Lamborghini Sian ukáže příští týden na veletrhu ve Frankfurtu.

Sian má dvě důležitá prvenství. Je to první hybrid a nejvýkonnější produkční model v historii automobilky. Pod kapotou je 6,5litrový atmosférický motor V12 z Aventadoru SVJ, který však doplňuje 48voltový mild-hybridní systém. Výkon se však posouvá o překvapivě malých 34 koní (25 kW) na celkových 819 koní (602 kW). Udávaná akcelerace z 0 na 100 km/h se vzhledem k Aventadoru SVJ nemění: 2,8 sekundy. Až z 30 km/h na 60 km/h je rychlejší o 0,2 sekundy a z rychlosti 70 km/h na 120 km/h je Sian o 1,2 sekundy rychleji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sian staví na dva roky starém konceptu Terzo Millennio, který vypadá ještě dramatičtěji.

Maximální rychlost je elektronicky omezená na 350 km/h. S motorem je spojený sedmistupňový automat a adaptivním řazením v závislosti na zvoleném jízdním režimu. Výkon je přenášen na elektricky řízený pohon všech kol a zadní nápravě nechybí ani samosvorný diferenciál.

Design modelu vychází z  konceptu Terzo Millennio, oproti kterému však Sian poněkud ztratil na dramatičnosti. Číslo 63 na nezvykle tvarovaném karbonovém křídle značí počet vyrobených kusů. Všechny už jsou prodané – i před astronomickou cenu 3,6 milionu dolarů, což je více než 83 miliónů korun.

Diskuze (22) Další článek: Fotky Google nově podporují formát 21 : 9. Také díky Motorole

Témata článku: , , , Frank, Difer, Pře, Supersport, Frankfurt, Target, Sekunda, Lamborghini, Šéf značky