Už víme, co je 5G. Standard počítá i s pásmem 700 MHz

Organizace 3GPP oznámila, že má jasno v tom, na jakých frekvencích poběží 5G. Přesné specifikace mají být zveřejněny co nevidět. Například server engadget píše, že má být zahrnuto nižší frekvenční pásmo (600 až 700 MHz), střední (3,5 GHz) a vysokofrekvenční (50 GHz) spektrum.

Na standardizaci tlačili velcí američtí operátoři jako AT&T, Verizon a T-Mobile, kteří chtějí sítě 5G rozjet do dvou let, tedy v roce 2019.

Pásmo 700 MHz má být uvolněno pro „bezdrátové širokopásmové služby elektronických komunikací“ do 30. června 2020, a to v celé EU. Do té doby budou kmitočty v pásmu 470–790 MHz sloužit k přenosu televizního vysílání. Správcem spektra je u nás ČTÚ, onu pomyslnou mezeru odhaluje i web spektrum.ctu.cz:

Klepněte pro větší obrázek
Pásmu 700 MHz se také někdy říká druhá digitální dividenda. Tou první byla „osmistovka“, na které dnes datujeme a říkáme jí LTE

Za pásmo 800 MHz zaplatili operátoři v roce 2013 téměř 7,3 miliardy korun. Dá se předpokládat, že podobný výnos zajistí státu zhruba v roce 2020 také „sedmistovka“.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (20) Další článek: Huawei unikla roadmapa na rok 2018: v plánu jsou čtyři Honory a 360° kamera

Témata článku: , , , , , , , , Paragraf, Spektrum, Standard, Pásmo, Přesná specifikace, MHz, Elektronická komunikace, Televizní vysílání, REMA, Pas, Verizon, Celá eu, STAN, Pás