Už zítra! #BatteryDay má definitivně potvrdit životaschopnost elektromobilů

Battery Day je označení pro premiéru nové bateriové technologie společnosti Tesla. Elon Musk tvrdí, že půjde o zlomový okamžik ve vývoji elektromobility. Původně jsme měli novinku poznat už v dubnu, ale kvůli pandemii se postupně odsouvala až na září a zítra, tedy v úterý 22. září bychom se měli dočkat.

Čas startu zatím není zřejmý. Oznámení by mělo přijít po výroční valné hromadě akcionářů, která začíná ve stejný den ve 22:30 našeho času. Obě akce budou streamované přímo na Tesla.com.

Mnozí analytici očekávají průlom v oblasti hustoty uložené energie, která má klíčový vliv na dojezd a cenu elektromobilů. Ale Musk už slíbil, že novinek bude víc, takže se spekuluje, že Tesla představí i novou verzi stacionárního domácího úložiště Powerwall, což by urychlilo decentralizaci energetického sektoru.

Tipy analytiků

Například Dan Levy, analytik Credit Suisse se domnívá, že hlavním tématem Battery Day bude cena. Tesla by podle něho mohla představit článek s cenou 75 dolarů za kilowatthodinu. „Taková baterie by z elektromobilu mohla učinit masovou záležitost,“ řekl Levy pro web Barron's.

Adam Jonas z Morgan Stanley naznačuje, že Tesla by mohla zveřejnit cíl vyrobit baterii s cenou 50 dolarů na kilowatthodinu. Dobrou zprávou pro fanoušky i investory však bude cokoliv pod sto dolarů za kilowatthodinu.

Agentura Bloomberg odhaduje, že se průměrné náklady na výrobu baterie loni pohybovaly kolem 156 dolarů za kilowatthodinu. Na hranici kolem stovky by elektromobily měly být cenově srovnatelné s konvenčními spalovacími auty.

Rekordní článek?

Internetoví spekulanti se předhánějí s důkazy, že Tesla ladí baterii s rekordní hustotou 325 watthodin na kilogram. „Pokud by se Tesla skutečně dostala na tuto hustotu, bylo by to už velmi zajímavé. Dnešní Tesly mají hustotu zhruba 250, takže by se dojezd mohl zvýšit i o desítky procent. V konečném důsledku by mohla podobně výrazně klesnout i cena,“ hodnotí Tomáš Kazda z Ústavu elektrotechnologií FEKT VUT.

„Pokud by této hodnoty Musk dosáhl i bez použití, byť malého množství kobaltu, pak si událost Battery day skutečně zaslouží pozornost, která je jí věnovaná. Výroba takových článku by byla mnohem ekologičtější a výrobci baterií by navíc nebyli závislí na zemích s autoritářskými režimy, jakou je například Kongo,“ doplnil Kazda.

Diskuze (44) Další článek: Chytrý videozvonek Netatmo vidí i ve tmě. Ovládat jej můžete pomocí Siri

Témata článku: , , , , , , , , , , Battery +, Dolar, Def, Kongo, Bloomberg, VÚT, #BatteryDay, Hustota, Autorita, Životaschopnost, Battery Day, Morgan Stanley