Užitečné programy pro Smartphone (přehled)

Mobilních telefonů na platformě Smartphone prozatím mnoho není. To ovšem neznamená, že by pro ně nebylo dostatek kvalitních programů, spíše naopak. Dnes se podíváme na šestici aplikací, které mohou být užitečné takřka každému

Aplikací pro chytré telefony na platformě Smartphone kvapem přibívá, a to i přesto, že penetrace těchto mobilů není, alespoň prozatím, nijak závratná. Smartphone nahrává zejména příbuznost s kapesními počítači na platformě Pocket PC. Firmy známé především svými programy pro PDA se nyní zaměřují i na tuto oblast a své aplikace jednoduše konvertují na displeje mobilních telefonů. Zajímavých a užitečných programů není nikdy dost a tento přehled určitě není posledním. Máte-li svůj oblíbený program, podělte se s námi v diskusním fóru pod článkem.

Smartphone 2002 Theme Generator

cena: zdarma
stahuj: Microsoft

Hlavní Today obrazovka je plně skinovatelná pomocí motivů – themes. Na internetu jich můžete najít stovky, pokud se vám ale žádný nelíbí, nic vám nebrání vytvořit si vlastní. Stačí vám k tomu program Smartphone 2002 Theme Generator, který lze zdarma stáhnout z webu Microsoftu (700 kB). Uživatelům kapesních počítačů může být tento program povědomý, jeho obdoba je určena právě pro Pocket PC.

 
Theme Generator vás provede tvorbou motivu krok za krokem

Tvorba motivu je velmi jednoduchá. V prvním kroku stačí vybrat zdrojový obrázek a ten dle potřeb upravit pomocí tlačítka Modify this image. V dalším kroku můžete vybrat jeden ze zvolených barevných stylů, nebo si vytvořit úplně nový. U každé z šestadvaceti položek lze nastavit odlišnou barvu, fantazii se meze nekladou. V posledním kroku motiv uložíte a máte-li telefon připojený, ihned odešlete do telefonu.

Majitelé telefonu s novým operačním systémem Smartphone 2003 se ale dočkají při odesílání souboru chybové hlášky, program je určen jen pro Smartphone 2002. Motivy mezi těmito OS nejsou zaměnitelné, musíme si pomoci programem Jeyo Personalizer.

Jeyo Personalizer

cena: zdarma
stahuj: Jeyo

Jeyo Personalizer je program pro rychlou a snadnou personifikaci prostředí operačního systému. K dispozici jsou čtyři základní funkce: správa motivů, zvuků, obrázků a programů. Správce motivů nabízí základní náhled a jednoduché přepnutí mezi nainstalovanými motivy. V souvislosti s předchozím programem je velmi užitečná funkce automatického nainstalování nového motivu. Smartphone 2002 Theme Generator vytváří jediný soubor s příponou .hme, nový operační systém Smartphone 2003 však tento formát nepodporuje. S Personalizerem stačí zkopírovat soubor do kapesního počítače a zde pak zvolit instalaci nového motivu. Užitečná je také funkce snadného odesílání a příjmu motivů přes email či infraport.


Základní obrazovka má čtyři volby

Druhou funkcí je správa zvuků a vyzváněcích melodií. Zvuky ve formátu WAV či MID lze přiřadit čtrnácti různým událostem.

 
Podrobné nastavení zvuků

Správce obrázků je třetí funkcí. Po otevření program vyhledá všechny obrázky v paměti a nabídne jejich zobrazení na pozadí Today obrazovky. Nejlepší je funkce automatické změny obrázků v časových intervalech.

 
Nastavení obrázku na pozadí a změna pořadí zástupců v nabídce start

Poslední funkcí je správce programů. Umí instalovat programy z CAB souborů, které jsou umístěny v paměti telefonu či na paměťové kartě, a měnit pořadí prvních sedmi zástupců v nabídce start. Změny se projeví až po restartování telefonu. Jeyo Personalizer je velmi užitečný program a jsem velmi mile překvapen tím, že je nabízen zdarma. Určitě stojí za vyzkoušení.

Jeyo Mobile Companion

cena: 9,95 dolarů
trial verze: Jeyo

A ještě jeden program od Jeyo. Mobile Companion je jednoduchý správce mobilního telefonu. Mezi přední funkce patří odesílání textových zpráv z pohodlné klávesnice PC. Odeslané textové zprávy se dokonce ukládají do telefonu. Esemesky lze jednoduše mazat, archivovat či přesouvat. Při psaní zpráv se vyvarujte diakritiky, program zprávu s háčky odešle, příjemce ale bude číst otazníky místo problémových znaků. Dobře zpracovaný je export zpráv, můžete si vybrat ze dvou formátů – txt a spd, který lze pak zpět importovat do programu.


Psaní textové zprávy: vyhněte se diakritice

Druhou funkcí je správa telefonního seznamu a SIM karty. Můžete přidávat nové záznamy, ty aktuální upravovat a mazat. Opět nechybí možnost exportu do dvou formátů. Zajímavé sou i vedlejší funkce: instalace programů z CAB souborů, instalace grafických motivů z HME souborů a konečně típání aktuální obrazovky.


Záznamy na SIM kartě lze jednoduše zkopírovat do paměti telefonu

Jeyo Mobile Companion je stejně jako předchozí Personalizer velmi užitečným a praktickým programem. Jeho cena navíc není nijak závratná.

Smart SS

cena: zdarma
stahuj: Lou Terrailloune

Smart SS je jednoduchým prográmkem pro típání obrazovky. Stačí program spustit, přepnout do jiné aplikace a zmáčknout hvězdičku. Program uloží obsah do adresáře My Documents ve formátu *.BMP a velikosti 113 kB. Típání obrazovky nemusí být užitečné jen pro nás, recenzenty, ale i pro každého, kdo má v telefonu nějakou zajímavost, nebo naopak, nějaký problém.


Pro típnutí obrazovky zmáčkněte hvězdičku

Agile Messenger

cena: zdarma
stahuj: AgileMobile
Recenze na MobilManii

Využíváte-li pro on-line komunikaci služeb MSN, jistě si vystačíte s vestavěným MSN Messengerem. Pokud ale využíváte ICQ, vrátíte se z webu této služby s nepořízenou, originální klient pro Smartphone zatím k dispozici není. Naštěstí existuje univerzální a výborný Agile Messenger. Ten umí komunikovat prostřednictvím pěti služeb: ICQ, MSN, AOL, Yahoo! a Jabber.

 
Komunikovat můžete prostřednictvím pěti rozšířených služeb

Po připojení k internetu a spuštění programu stačí vybrat, které ze služeb chcete využívat. S Agile se můžete připojit současně třeba ke všem službám, pak ale počítejte s vyšším datovým přenosem. Program disponuje jednoduchým počítadlem přenesených kilobajtů, takže si můžete udělat přehled o ceně tohoto druhu komunikace.

 
Contact List se natáhne ze serveru, test diakritiky

Při používání jsem se zatím setkal s jedním problémem. Agile Messenger si nerozumí s programem Trillian na PC. Zprávy zaslané z Agile se v Trillianu nezobrazují korektně. Je zajímavé, že opačně komunikace funguje bez potíží.

PhotoContacts

cena: 19,99 dolarů
stahuj demo: PocketX Software

PhotoContacts je jednoduchá aplikace pro přiřazení obrázků k jednotlivým kontaktům. Při příchozím hovoru nebo textové zprávě se na displeji objeví nejen jméno, ale i fotografie volajícího či odesilatele SMS. Pokud nemáte fotografie v telefonu v odpovídajícím rozlišení, můžete si je upravit pomocí jednoduchého editoru. PhotoContacts nahrazuje to, co obyčejné telefony dnes již běžně podporují a co tvůrci operačního systému Smartphone „zapomněli“ přidat. Cena programu mi přijde, vzhledem ke schopnostem, trochu vyšší.

 
Přiřazení fotografií jednotlivým kontaktům

xBar

cena: 5,99 dolarů
domovská stránka: Xetranet

Smartphone 2002 i 2003 disponují multitaskingem, jehož potenciál ale zůstává nevyužitý, neboť programátoři „pozapomněli“ na snadné přepínání mezi spuštěnými procesy. Naprosto stejný problém se objevuje u kapesních počítačů na platformě Windows Mobile. Stejně jako u PDA, i nyní musí přijít na řadu program třetí strany – xBar. Delším podržením přednastaveného tlačítka vyskočí bublina, která obsahuje ikony spuštěných aplikací. Je škoda, že výrobce nenabízí zkušební verzi.

Diskuze (12) Další článek: První informace o T-Mobile MDA IV

Témata článku: , , , Přehled, SMA, Nej jméno, Pře, Pro +, Program, Smartphone, Instalace programů, Snadné přepínání