Užitečné programy pro vaše PocketPC

V dnešním článku si krátce povíme o několika velmi zajímavých, povedených a hlavně užitečných programech pro PocketPC, jenž by na vašem miláčkovi do dlaně neměly chybět.

Snad každý uživatel osobního počítače si čas od času stáhne z internetu či CD časopisů nějaký program, který mu ulehčí, zpříjemní či zrychlí práci. A vzhledem k tomu, že se kapesní počítače stále více přibližují počítačům stolním, existuje i pro ně nepřeberné množství softwaru. Pravda, některé jsou lepší a jiné zase horší. Dneska si krátce popíšeme několik programů, které by na vašem kapesním počítači neměly chybět.

PocketTV

PocketTV je velmi jednoduchý program pro přehrávání krátkých videosekvencí ve formátu MPEG 1. Neumí sice žádný jiný formát, na druhou stranu je zdarma po bezplatné registraci. Program umí obraz obrátit na šířku do fullscreenu a podporuje úpravu světlosti, kontrastu či dokonce barevnou teplotu! Co se zvuku týče, lze přepnout mezi zvukem ve stereu či monu (levý nebo pravý kanál). Máte-li trochu rychlejší připojení k internetu, můžete se bavit u krátkých videíček vystavených na serveru pocketmovies.com Doporučuji.

Theme Generator

Theme generator z produkce Microsoftu umožňuje velmi snadné a rychlé vytvoření vlastního motivu pracovní plochy Today. Jednoduše zvolíte obrázek do pozadí (formátu GIF, JPG i BMP) a obrázek do nabídky start. Měnit lze barvu písma i barvu upomínek a dalších hlášení. V závěru nezbývá, než dílo uložit. Máte-li své PDA připojeno, můžete svůj motiv poslat přímo do něj. Nutno však podotknout, že Theme generator funguje jen pod Windows 2000 a WindowsXP, což je jistě pro mnoho uživatelů škoda.

Snails

Snad nejpovedenější hra na PocketPC. Snails – šneci – si v ničem nezadají se známými Wormsy ze stolních počítačů. Kdo nezná legendární Wormsy, vězte, že jde o tahovou strategii ve které se proti sobě utkávají družstva o několika červech vyzbrojených až po uši těmi nejroztodivnějšími zbraněmi od bazooky, přes atomové bomby až po sebevražedné ovečky a další zvěř. Každý hráč má na svůj tah určitý čas či jednu akci (výstřel, teleport...). Snails je po grafické stránce unikátem a perfektní atmosféru doplňuje poťouchlá hudba. Hra proti počítači je po pár týdnech stereotypní, nejlepší zábavu zažijete, rozdáte-li si souboj s živým protivníkem. To je potom zábava!

Volně ke stažení je jen demo o dvou kolech a několika zbraních, hra však není nijak drahá – myslím, že cena 11,95 dolarů je vzhledem ke kvalitě a hlavně zábavnosti nízká. Nesmím si však nepostesknout nad opravdu velkou energetickou náročností.

Kill ActiveSync

Jednoduchý prográmek pro stolní počítač. Po nainstalování a spuštění na nás jukne jen malé okno se dvěma tlačítky. To první slouží k ukončení ActiveSyncu, který stále běží v pozadí. Druhé tlačítko je Exit – ukončí program Kill ActiveSync. Doporučuji zejména uživatelům operačního systému Windows 9x, ve kterých ActiveSync často zlobí. Ve WindowsXP se mu občas komunikační program zavřít nepodaří a na řadu musí přijít ruční ukončení ve správci běžících aplikací.

CNetX ClearType Applet

Při instalaci musíte spouštěcí soubor zkopírovat do PDA a spustit jej až tam. Spouštěcí ikonu nehledejte v programech, ale ve složce Settings – System. A co program umí? Jak už sám název napovídá, ClearType apllet aktivuje písmo ClearType ve všech aplikacích OS jako Exploreru, Wordu, Excelu, InBoxu a tak dále. V nainstalovaných aplikacích (třeba MobiPocket Readeru) však písmo zůstane beze změn. Nutno podotknout, že jde opět o „barevné“ ClearType. Není tedy výjimkou písmo s nádechem do růžova či modra, což nepovažuji za nejpříjemnější. Například Adobe Acrobat Reader používá pro vystínění písma jen odstíny šedé, to pak nemá nepříjemně barevný nádech jako v ostatních aplikacích.

Na každý pád si ClearType Applet vyzkoušejte, některé z vás jistě potěší lepší čitelnost písma.

FreeUnzip

FreeUnZip je jednoduchý prográmek pro rozbalení zazipovaných souborů. Je zdarma, což kompenzuje absenci archivace – s programem soubory .ZIP tedy jen otevřete. Každopádně je jednoduchý a svou práci odvede rychle a spolehlivě.

Mobipocket Reader

MobilPocket Reader slouží ke čtení elektronických knih ve formátu MBP a PRC (nezaměňujte s Microsoft Readerem!). Knihy čí úryvky z knih v tomto formátu nabízí zdarma server palmknihy.cz. Zpět k Readeru. Při čtení můžeme volit z několika velikostí a barev písma a barvy pozadí, samozřejmostí jsou záložky a členění knih do kategorií. Krom pohodlného čtení umožňuje Reader stahovat v pravidelných intervalech obsahy některých serverů ala AvantGo a také doinstalovat některý z překladových slovníků s jejichž pomocí může i pokročilý angličtinář číst knihy v originále.

Váš názor Další článek: Plantronics: sluchátka budoucnosti již nyní

Témata článku: , , , Pocket, Program, Pro +, Nejpovedenější hra, Druhé tlačítko, Vaš