Uživatelské zkušenosti: Samsung SGH-X450

Samsung SGH-X450 je klasické stříbrné véčko. Oproti jiným mu chybí vnější displej, vnitřní je pasivní, ale překvapivě kvalitní. Telefon však hlavně láká svojí cenou. V článku najdete mnoho praktických informací a zkušeností s tímto mobilem.
Kapitoly článku

Psaní zpráv

Psaní zpráv je jedna z nejslabších věcí na tomto telefonu. Při psaní máte standardně předvolen režim T9 a současně režim velkých písmen. V menu bohužel není možné nastavit, aby byl standardně předvolen klasický režim a současně režim malých písmen. Pokud tedy chcete psát zprávu malými písmeny a bez T9, musíte jednou zmáčknou pravou funkční klávesu a poté hvězdičku. Slovník T9 je naštěstí velmi dobrý a navíc umožňuje přidávat do paměti nová slova. Jednotlivé varianty slova pak měníte pohybem kurzoru nahoru nebo dolů nebo pomocí klávesy 0. Osobně bych pohyb kurzoru nahoru a dolů využil spíše pro pohyb po zprávě.

   
Multimediální zprávy jsou odděleny od textových • hned z nabídky zpráv vidíte, kolik máte zpráv ve složce • psaní zprávy začíná vždy velkými písmeny a se zaplou T9

Symboly (čárka, tečka, otazník, zavináč atd.) se v režimu T9 zadávají pomocí klávesy 1. Ovšem nikoli tím způsobem, že mačkáte tlačítko tak dlouho, než se objeví požadovaný znak. Funguje to tak, že stisknete klávesu 1 a pak pomocí kurzoru měníte jednotlivé znaky. V návodu se o tom nic nepíše a musel mi to poradit až jiný, zkušenější uživatel Samsungu, který na to přišel víceméně náhodou.

Co se týče klasického režimu psaní zpráv, rovnou vám řeknu, že je v praxi nepoužitelný. Jsou to sice silná slova, ale opravdu to tak je. Abyste se dostali do režimu klasického psaní zpráv a psali zprávu malými písmeny, před každým psaním zprávy musíte stisknout pravou funkční klávesu (přepne režim T9 na klasický režim) a pak 0 pro psaní malými písmeny. Nedokážu si představit, že bych tohle dělal u každé nové zprávy. To ovšem není vše. V klasickém režimu můžete zadávat symboly jako tečku, čárku, otazník atd. pomocí kláves 1 a 0. To vypadá na první pohled docela v pořádku. Ovšem jen do té doby, než zjistíte, že pořadí symbolů na těchto klávesách je různé (!) podle toho, zda píšete zprávu v režimu velkých nebo malých písmen.

Nechápu, proč se pořadí symbolů dostupných na klávesách 1 a 0 liší podle aktuálně zvolené velikosti písem. A také nechápu logiku pořadí těchto symbolů – velmi často používaná čárka je až na čtvrté pozici, a to pouze v režimu psaní velkých znaků. V režimu malých znaků ji tímto způsobem nejste schopni vložit, protože tam čárka vůbec není. Mimochodem, v režimu T9 je pořadí symbolů docela logické. První je tečka, druhá čárka, pak pomlčka a otazník.

Symboly je ale také možné zadávat pomocí speciálního režimu zadávání znaků. K němu se dostanete, když při psaní zprávy kliknete na pravé funkční tlačítko a překlikáte se z režimu T9 přes klasický režim a režim čísel až k režimu zadávání symbolů. Do tohoto režimu se také dostanete delším stiskem hvězdičky. Samotný způsob výběru symbolů v tomto režimu je ovšem přinejmenším velmi zvláštní. Na displeji se vám objeví devět čtverečků s čísly 1 až 9. Za každým číslem je pak zobrazen daný symbol, třeba pro klávesu 1 je to tečka, pro klávesu 2 je to čárka atd. Vy tyto symboly nevybíráte listováním pomocí kurzoru, ale tak, že pro napsaní čárky musíte stisknout klávesu 2, pro napsaní dvojtečky stisknout klávesu 8 atd. Takže pro napsaní klasického smajlíku musíte provést toto:

  • vstoupit do režimu psaní speciálních znaků (tři stisky pravého funkčního tlačítka nebo delší podržení klávesy s hvězdičkou)
  • stisknout klávesu 8 pro vložení dvojtečky
  • stisknout klávesu 3 pro vložení pomlčky
  • pohyb kurzorem dvakrát dolů pro zobrazení další série znak
  • stisknout klávesu 2 pro vložení závorky
  • stisknout levé funkční tlačítko OK

Komplikované, viďte? Velmi těžko se to popisuje, musíte to vidět na vlastní oči. Telefon naštěstí má šablony, pomocí kterých lze smajlíky předem vytvořit a potom vložit do zprávy. Při psaní zpráv pak stačí stisknout levé funkční tlačítko, pak klávesu 6 (telefon skočí do volby Přidat šablonu) a vybrat požadovaný smajlík. Přiznám se, že na tohle jsem taky sám nepřišel a musel mi to rovněž poradit někdo jiný. Naštěstí.

Tento telefon se tedy podle mě nehodí pro toho, kdo nechce vytvářet zprávy SMS pomocí slovníku T9. Psaní pomocí klasického režimu je totiž příliš komplikované na to, aby vás to nezdržovalo.

  
Při procházení složy přijatých zpráv hned vidíte, kde je zpráva uložena • do paměti telefonu se veljde až 200 SMS • telefon umí i MMS

Ostatní drobnosti

Pokud chcete zprávu SMS odeslat a současně uložit do Odeslaných, musíte to dát před každým odesláním telefonu najevo. Funkce, která by všechny zprávy odesílala a současně ukládala, v telefonu není.

Pokud čtete zprávu a stisknete levé funkční tlačítko, první volba je Smazat zprávu, druhá Odeslat (resp. přeposlat) a až třetí volba je Odepsat. Není mi jasná logika pořadí těchto voleb. Vzhledem k tomu, že telefon má paměť na 200 SMS, pořadí voleb by mělo být spíše Odepsat, pak Smazat a nakonec Přeposlat.

Pokud při psaní zprávy stisknete omylem červené tlačítko, skočíte do základního menu a SMS zpráva je nenávratně ztracena.

Není mi jasné, proč melodie stažené z wapu nelze použít pro vyzvánění budíku. Na výběr máte pouze melodie výchozí.

Telefonu chybí možnost vypnout vyzvánění při příchozím hovoru. Nemá ani profily, ale umožňuje rychle přejít do Tichého režimu.

V kalendáři začíná týden nedělí. Mrzí mě také, že pro upozornění na novou zprávu není možné použít kombinaci vibrace a zvuk.

Telefon jak pro koho

Jak celkově ohodnotit tento telefon? Patří mezi levná véčka, dobře se ovládá, pěkně vypadá, má dobou klávesnici a vynikající displej, i když na slunci je hůře čitelný. Mezi jeho hlavní zápory patří absence vnějšího displeje a problematické psaní zpráv. S ostatními věcmi se lze snadno smířit. Určitě bych vám telefon nedoporučil v případě, že píšete SMS zprávy klasickým způsobem, zadávání symbolů je příliš komplikované. Stejně tak bych vám jej nedoporučil, pokud máte v telefonním seznamu příliš mnoho kontaktů. Telefon má sice paměť na 1 000 kontaktů, ale nenabízí žádnou možnost hromadného zkopírování seznamu ze SIM a naopak, i když to možná také vyřešíte pomocí softwaru a kabelu. 

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

Témata článku: Samsung, Siemens CF62, Siemens S55, Sony Ericsson T610, Levná věc, Zkušenost, Sam, Samsun, První úroveň, První volba, Pevný displej, Klasický režim, Požadovaný znak