V iPhonu chybí 3 GB. Žalují Apple a chtějí 5 milionů

Dvojice Američanů se cítí oklamaná a chce 5 milionů jako odškodné. Apple je prý oklamal, když neřekl, že ze 16 GB jim kvůli iOS8 zůstane sotva 13 GB...

Místa není nikdy dost, což platí prakticky pro jakýkoli chytrý mobil. Dva chlapíci z Miami ale došli k závěru, že Apple nejen je, ale i další obyčejné spotřebitele pořádně tahá nos, respektive neříká celou pravdu ohledně paměťových kapacit. Je to vlastně úplně jednoduché – koupíte si iPhone 6 (nebo jiné iZařízení) a z deklarovaných řekněme 16 GB uživatelské kapacity máte kvůli paměťovým nárokům operačního systému jen zhruba 13 GB. 

A je prakticky jedno, zda máte iPhone 6, 6 Plus nebo iPad, něco málo přes 23 % paměti úložiště zůstane u 16GB verzí uživateli zapovězeno.

Klepněte pro větší obrázek
Paul Orshan a Christopher Endara jsou obyčejní Američané a cítí se Applem oklamaní, proto společnost žalují (obr.: shutterstock.com)

Dle serveru BBC Money jde o žalobu ke kalifornskému federálnímu soudu, ve které se žalující strana domáhá odškodnění ve výši pět milionů dolarů za klamavou reklamu ze strany Applu. Celý text žaloby najdete zde.

Nepravdivá tvrzení a opomenutí Applu klamou spotřebitele, protože vynechávají podstatné skutečnosti, které průměrný spotřebitel zvažuje při rozhodování, zda jejich produkty koupí,“ tvrdí stěžovatelé a argumentují dále, že Apple hraje se svými zákazníky nečistou hru ještě z dalšího důvodu.

Klepněte pro větší obrázek
Dnes je řeč o iPhonech, ale na konkurenčních platformách to není jiné. Tahle infografika od Which? je jen rok stará a tehdy na tom byl iPhone paradoxně nejlépe!

Všechno je prý součást hry Applu...

Tím důvodem je cloudové úložiště iCloud, kam Apple odkazuje ty zákazníky, kterým nestačí fyzická kapacita úložiště v zařízení. Jenže prostor na iCloud není zdarma (krom základních 5 GB, které stačí na zálohu zařízení). Takže pokud naletíte Applu na tvrzení o uživatelské paměti a spokojíte se například s 16 GB (které nakonec nedostanete), pak z vás Apple tak jako tak vytáhne další peníze za dodatečný prostor na iCloud.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mnozí iO7 uživatelé iOS8 ignorují i proto, že požaduje více místa (obr.: MobilMania.cz)

Soudní pře o kapacitu úložiště nejsou pro Apple ničím novým. V roce 2007 se ozvali naštvaní majitelé iPodu Nano, kteří si stěžovali, že deklarovaných 8 GB je ve skutečnosti jen 7,45 GB. Tato žaloba ale byla nakonec zamítnutá. Může to tentokrát dopadnout jinak?

A ani konkurence se žalobám nevyhnula. V roce 2012 žalovali zákazníci Microsoft rovněž kvůli klamavé reklamě. Redmondští totiž deklarovali 32GB kapacitu u tabletu Surface, ta ale v praxi klesla kvůli nárokům operačního systému Windows na méně než polovinu.

Diskuze (105) Další článek: Unikl Samsungu na videu Galaxy S6, nebo jde o shodu náhod?

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Celý text, #Apple, Mil, Opomenutí, Žal, Součást hry, Ipod Nano, Žalující strana, Soudní pře, Federální soud, APP,