V Kanadě je smutno. Co se děje s BlackBerry?

Hodnota akcií Research in Motion tento rok spadla o 65 procent a telefony BlackBerry ztrácí tržní podíl. Co se v Kanadě děje?

V Kanadě v posledních měsících zažívají smutné období. Tamní symbol mobilního a technologického světa, společnost Research In Motion (RIM) stojící za úspěšnými telefony BlackBerry, od začátku roku ztratil na burze obrovských 67 %. První odhady navíc mluví o tom, že koncem tohoto roku klesne podíl telefonů BlackBerry na světovém trhu na zhruba 8 %, což by RIM posunulo až za rostoucí Samsung, HTC, Apple a druhý dech chytající Nokii.

Ještě v roce 2008 přitom BlackBerry spolu s Nokií vládlo mobilnímu trhu. Kanada dřímala s 16% podílem na druhém místě hned za Finskem. Také hodnota cenných papírů se v té době pohybovala na historicky nejvyšších hodnotách. V polovině roku 2008 bylo možné jednu akcii koupit za úctyhodných 144 dolarů. Během následujících dvou let nastal propad ceny, ta však stále oscilovala na stupnici mezi 60 a 70 dolary. Tento rok je ale pro RIM drastický – akcie spadly z 60dolarové hranice na současných necelých 20 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Celé situaci nepřidal ani nedávný prakticky celosvětový výpadek služeb. Mnoho zákazníků nemohlo po zhruba tři dny posílat ani přijímat e-maily, IM komunikaci, prohlížet internet atp. Jejich reakce byly samozřejmě zlověstné, firma to ale z pohledu zákazníků nakonec ustála. Trh však vzhledem k celkovému vývoji akcií na trhu začal běsnit ještě více.

Panika nad zdravým jádrem

Veřejnost teď odhaduje, kdy se strmý propad zastaví a co všechno by firma měla udělat pro to, aby situaci minimálně stabilizovala. Panika kolem celého RIM totiž stále přetrvává.

Není to ani tak o tom, že by počet prodaných přístrojů BlackBerry nerostl. Naopak, firmě se i v posledních třech letech podařilo nové zákazníky přilákat a dnes registruje kolem 70 milionů předplatitelů služeb jako BIS a BES. Poplatky jsou placeny na měsíční bázi, například u tuzemského T-Mobile za BIS tarif zaplatíte 299 korun měsíčně. A není to ani o tom, že by RIM nějak výrazně zaspal. Už delší dobu například provozuje vlastní ekosystém služeb spojených s BlackBerry AppWorld (něco jako App Store a Android Market).

Klepněte pro větší obrázek

Problémem je, že za poslední roky výrazně narostl mobilní trh jako celek a RIMu se nepodařilo růst stejným tempem. I když počet jeho zákazníků roste, počet zákazníků konkurence roste rychleji a Kanada tak logicky ztrácí tržní podíl.

Situace kolem celé společnosti tak není úplně nezdravá, jen je dost dobře možné, že hodnota akcií už jednoduše nahoru nepůjde a zůstane tam, kde je. RIM by samozřejmě měl jít na horu a se situací něco dělat, pokud se mu to ale nepodaří, jeho bankrot jen tak nenastane. Kromě hromady loajálních zákazníků totiž vlastní také zhruba 10 tisíc patentů na různé mobilní technologie, což se v dnešní době ukazuje jako klíčové. Na účtech firmy se navíc hřeje 1,4 miliardy dolarů v hotovosti.

Quo vadis, BlackBerry?

Otázkou ale je, co dál. Nepříznivou situaci pro přístroje BlackBerry jednoznačně způsobily nové mobilní platformy iOS a Android, které se velice rychle rozrostly, a zejména příznivá cena levnějších chytrých telefonů s Androidem umožnila zmiňovaný nárůst mobilního trhu. RIM by nyní měl přijít s takovým telefonem, který nadchne zákazníky. Firma se proto snažila inovovat operační systém BlackBerry OS (zejména verze 6 a 7) a nasadit jej do nových modelů, které se nápadně podobají iPhonu a Androidu (BlackBerry Storm). Kýžený úspěch se ale nedostavil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Naopak, nové a „příliš multimediální a na poměry BlackBerry komplikované“ verze operačního systémy nahněvaly tradiční a do značné míry konzervativní uživatele těchto přístroje, ke kterým se řadím i já. Kouzlo jednoduchých a levných telefonů se do jisté míry vypařilo. Přispělo k tomu i neustálé vydávání nových a evolučně nikterak výrazných modelů telefonů. Dřívější jednoduché a jasné portfolio ne nepodobné jednoduchosti Applu se podivně rozprostřelo a v modelech a jejich značeních nastal podobný zmatek, jako v označování a modelech Nokií.

RIMu nepřidal ani neúspěch tabletu BlackBerry PlayBook s novým a velice povedeným systémem QNX. Prodeje byly velice slabé, až firma nakonec musela snížit cenu přístroje na 299 dolarů, díky čemuž tablet dotuje. I to byl mimochodem důvod, proč se vydání druhé verze PlayBooku odsouvá na neurčito.

Hrátky s tablety a novým systémem ale nakonec nepřišly vniveč. V Kanadě se totiž chystá nová generace telefonů BlackBerry, které budou obsahovat novou verzi QNX. Ta má přinést klasické výhody BB OS (rychlost, jednoduchost, sjednocenou komunikaci), ale zároveň moderní prvky z iOS a Androidu.

Osobně si myslím, že by RIM neměl zbytečně panikařit a snažit se chytit současného trendu obřích dotykových telefonů. Měl by se držet svého kopyta, což ale samozřejmě nevylučuje inovace. Společnost by měla jednoznačně definovat jednoduchou roadmapu nových produktů a nevydávat „tisíce“ různých modelů. Měla by si stanovit základní modelové řady (Curve, Bold, Storm, Pearl) a vycházet vstříc konzervativnějším zákazníkům, kteří po značce BlackBerry požadují rychlé a spolehlivé stroje pro komunikaci. Tou „zábavnější“ variantou přístrojů může být řada Storm, která by společně s QNX mohla být výbornou alternativou k iPhonům a dalším.

Diskuze (32) Další článek: SE Xperia Pro: nekompromisní Android [recenze]

Témata článku: Blackberry, , , Blackberry Playbook, Blackberry Playbook 32GB Wi-Fi, Blackberry Playbook 64GB Wi-Fi, BB OS, QNX, Black, Bankrot, Děj, Úspěšný telefon, První odhad, Panika, Loajální zákazník, Generace telefonu, Výpadek služeb