V Praze vznikne testovací laboratoř pro Android

V Praze vznikne takzvaný Android Test Lab. Určený bude všem vývojářům, kteří potřebují otestovat své aplikace a systémy na různých zařízeních s Androidem.

V Praze vznikne testovací laboratoř zaměřená na Android. Na přelomu léta a podzimu ji otevře smíchovský technologický akcelerátor Node5 a určena bude pro všechny zájemce, kteří budou potřebovat otestovat své aplikace a systémy na různých zařízeních s Androidem. Do projektu se zapojí i tuzemská pobočka Googlu.

Takzvaný Android Test Lab by měl sloužit zejména vývojářům pro otestování jejich aplikací. „Vlastnit sbírku mobilních zařízení pro testování je poměrně nákladná záležitost, ať už pro vývojáře na volné noze či menší studia. Otevřením labu bychom s tímto rádi pomohli,“ popisuje šéf Node5 Lukáš Hudeček.

Tvůrci aplikací pro Android si při vývoji často stěžují na různé druhy chytrých telefonů a tabletů a na to, že je těžké jednu a tu samou aplikaci odladit pro široké spektrum zařízení. To se ostatně projevuje v hodnocení uživatelů na Google Play, kde si stěžují, že jim aplikace na daném přístroji padá či funguje neadekvátně. Některá česká vývojářská studia zmiňují, že „je to peklo“ a že mají „šuplíky plné krabiček s Androidem“.

Desítky strojů od Googlu

Node5 bude mít v zásobě desítky různých telefonů a tabletů, které si vývojáři budou moci pronajmout na zvolené období. Testovat budou moci nejenom v prostorách akcelerátoru, ale přístroje si bude možné rovněž odnést. K dispozici by měly být různé modely od těch nejlevnějších, přes střední třídu až po nejvýkonnější zařízení. Chytré telefony a tablety dodá tuzemský Google. Ten by se mohl podle informací Connect.cz zapojit i s určitou finanční podporou. Jednání jsou nicméně stále otevřená.

Klepněte pro větší obrázek

Ceny, za jaké bude možné si přístroje zapůjčit, ještě nejsou stanoveny a celý model se ještě bude ladit. Členové komunity Node5 nicméně budou mít výhodnější podmínky a residenti, kteří technologický prostor obývají, budou moci test lab využívat zdarma.

Node5 rozjede Android Test Lab v rámci svých rozšiřujících se aktivit. Na Smíchově se v současné době rozšiřují prostory, které by měly sloužit nejenom jako kanceláře pro technologické startupy, ale vzniknout mají i na to navázané projekty. Mluví se například o test labu zaměřeném na „internet věcí“, který by s Node5 mohl vybudovat naopak Microsoft.

Vyloučeno není ani rozšíření mobilních aktivit. „Pokud se Android Test Lab osvědčí, mohla by vzniknout mobilní laboratoř zaměřená na všechny platformy,“ dodává Hudeček.

Diskuze (1) Další článek: Nový Nexus 7: lehčí, výkonnější, ale dražší [preview]

Témata článku: , , Nejvýkonnější zařízení, Tuzemská pobočka, Laboratoř, České firmy, #Android, Nákladná záležitost, Celý model, Lab, Test, Pro +,