V roamingu EU jako doma, ale ne víc než doma. Kdy mohou operátoři služby zpoplatnit

S probíhajícími prázdninami a obdobím letních dovolených je opět aktuální otázka evropského roamingu. Nadále je v platnosti evropská regulace v zemích EU, kde se uplatňuje princip „roam like at home“, tedy využívání služeb v roamingu ve stejném režimu jako doma. Po návratu z dovolené by vás neměla překvapit žádná nestandardní faktura.

Nestandardní by nemělo být ale ani vaše „mobilní“ chování na dovolené. Pokud budete volat, SMSkovat a datovat v obdobném objemu jako doma, je všechno v pořádku. V opačném případě může operátor přistoupit k uplatnění výjimky, kterou mu dává evropská regulace – při nadměrném nebo trvalém využívání služeb v roamingu po vás může chtít dodatečné poplatky. Nejdřív vás ale musí na „nestandardní“ čerpání služeb upozornit. V červnové monitorovací zprávě o tom pojednává Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Evropská data levnější než domácí?

Operátoři uplatňují tzv. politiku přiměřeného využívání, která směřuje proti zneužívání výhod roamingu nadměrným či trvalým využíváním služeb v zahraničí. Monitorují tak objem služeb využitých v roamingu za poslední 4 měsíce. Pokud zákazník v tomto období byl v zahraničí víc než doma a využíval mobilních služeb častěji než v domácí síti, má operátor právo účastníka kontaktovat a požádat o vysvětlení situace.

V případě, že ze strany zákazníka i nadále dochází k nadměrnému či trvalému využívání roamingu, může operátor začít účtovat i roamingové poplatky. Jejich výše podléhá regulaci a např. u dat se v roce 2019 jedná o maximální částku 4,50 eur za 1 GB dat plus DPH, což znamená 139 Kč. Smutnou ironií je, že někteří naši operátoři si za stejný objem při dokupu účtují klidně i víc než tuto uvedenou částku pro využití dat v tuzemsku. Domácí (neregulovaná) data tak v některých případech mohou vyjít dráž než ta evropská regulovaná.

Politika přiměřeného využívání roamingu:

V rámci politiky přiměřeného využívání může operátor monitorovat a kontrolovat objem vašeho roamingu za poslední 4 měsíce. Pokud jste v tomto období byli více v zahraničí než doma a využívali jste mobilních služeb častěji v zahraničí než doma, může vás mobilní operátor kontaktovat a požádat vás o vysvětlení situace.

Vysvětlení musíte podat do 14 dní. Jestliže budete i nadále trávit více času v zahraničí než doma a využívat mobilních služeb častěji v zahraničí než doma, může vám operátor začít za roamingu účtovat poplatek. Výše dodatečných poplatků (bez DPH) je limitována takto:

  • 3,2 centu za minutu odchozích hovorů
  • 1 cent za SMS
  • 4,50 EUR za každý GB dat (limit v roce 2019)

K 1. lednu každého roku maximální sazba za stahování dat postupně klesat, a to takto: 3,50 EUR, 3 EUR a v roce 2022 nakonec 2,50 EUR. Po roce 2019 mohou být tyto sazby v návaznosti na přezkum velkoobchodních trhů s roamingem v tomto roce revidovány.

Diskuze (3) Další článek: Go Fest: Dortmund se chystá na nával hráčů Pokémon Go. Potrvá čtyři dny

Témata článku: , , , , , , , Využívání, Vysvětlení, Data, Princip, Jak, Operátor, Zahraničí, Využívání služeb