V roce 2025 pojede na 5G necelá třetina obyvatel Evropy, predikuje GSMA

  • Sítě 4G budou v Evropě dominovat ještě nejméně dalších 10 let
  • Do infrastrukturních projektů má jít do roku 2020 67 mld. eur
  • 5G pomůže ekonomice, mobilní sektor má přidat k HDP 720 mld. eur

Asociace GSMA odhaduje, že za sedm let se bude přes sítě 5G připojovat přes 200 milionů zařízení. Podíl 5G má být téměř třicetiprocentní (na celkovém počtu 481 milionů připojených zařízení). Sítě 4G budou v roce 2025 stále dominovat (63% podíl), jejich podíl však bude hlesat.

Tržby operátorů (myšleno těch sdružených v GSMA) mají stagnovat, v roce 2018 mají dosáhnout 144 miliard eur, jedna miliarda eur navíc oproti roku 2017. Do infrastrukturních projektů má jít 67 miliard eur.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Grafika GSMA

Dle odhadů GSMA přispěje technologie 5G k hospodářskému růstu (HDP), zaměstná více lidí a smartphony budou časem vytlačovat „hloupé“ telefony. Zprávu GSMA za rok 2018 najdete zde.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (17) Další článek: Týden Živě: Nejlepší televizory a Hi-Fi z CES 2019

Témata článku: , , , , Síť, Třetina, H & amp, Pře, Hloupý telefon, Evropa, Number, Euro, HDP, Connection, NEC, Obyvatel Evropy, Připojené zařízení, Mld, Ekonomika, Obyvatel, Mobilní sektor