V USA včera selhaly mobilní sítě

Při včerejší sérii teroristických útoků ve Spojených státech došlo k naprostému selhání mobilních telefonních sítí takřka po celém území USA. Kromě toho také došlo k pádu několika amerických zpravodajských serverů, které nevydržely obrovský nápor čtenářů.
 

Jak došlo k výpadku mobilů

Mobilní telefonní sítě rozhodně nevypadly kvůli zničení budovy WTC. Příčinou jejich selhání byl velký nápor uživatelů na mobilní síť. Mobilní síť je schopna obsloužit maximálně 8 telefonujících účastníků na jednom kanálu. Jeden vysílač mívá zpravidla hned několik kanálů (platí pro digitální sítě GSM). Pokud se v dané oblasti nachází více uživatelů, pak si prostě někteří z nich nemohou zavolat, dokud některý z oněch osmi volajících nezavěsí. Problém ale nastane v případě, když uživatel vypne a zapne svůj telefon ve snaze dostat se k signálu. Když tak v dané oblasti učiní více uživatelů najednou, pak mohou nastat problémy. K síti se nepřihlásí nikdo a síti nastanou problémy.

Pokud pak dojde k extrémnímu přetížení dané mobilní telefonní ústředny (MSC), tak může dojít k jejímu restartu. V případě, že ale budou i nadále přicházet požadavky na komunikaci s vysílači a „bezdrátovou“ částí sítě, pak se MSC nemusí vůbec restartovat a síť tak může zkolabovat.

Další příčinou kolapsu sítě pak může být přetížení datových kanálů. To nastává například v případě, když vysílač je sice schopen obsloužit aktuální počet uživatelů, ale jeho datové spojení se zbytkem sítě má nedostatečnou kapacitu (datovou propustnost). K podobnému problému může také samozřejmě dojít kdekoliv mezi vysílačem a mobilní ústřednou.

Výpadek mobilních sítí v USA tedy paradoxně způsobili jejich uživatelé, kteří se snažili dovolat nebo se přihlásit do sítě.

Problémy byly i u nás

V okamžiku, kdy začala česká média informovat o americké katastrofě, tak nastala situace, která u nás bývá vždy tak kolem Vánoc či Silvestra – všichni začali telefonovat a posílat SMS. Naši operátoři to však až na menší problémy zvládli, a tak se nebylo možné dovolat pouze místy a přetížení sítě bylo jen chvilkové. Velký nápor zaznamenaly také služby Eurotel GSM Infotext, Oskarovy Aktivní SMS a Paegas Info, to dokonce chvíli nefungovalo. Stejná situace panovala také na WAPových portálech, které snad poprvé ve své historii zaznamenaly tak obrovský nápor uživatelů.

Co dělat, když je síť přetížená

Pokud se náhodou dostanete do situace, že potřebujete telefonovat a váš mobilní telefon stále hlásí, že je síť obsazena (případně nehlásí ani to), pak udělejte následující:

·        Na chvíli přestaňte zkoušet volat a zkuste to až s jistým, alespoň pětiminutovým odstupem.

·        Volejte raději na pevnou telefonní síť. Hovor mobil – mobil by nemusel být tak úspěšný

·        Zkuste poslat SMS (pokud to jde). Třeba dojde dříve než se budete moci dovolat. Textovky totiž používají jiný kanál než hovory, takže když nelze telefonovat, tak je možné, že půjde odeslat alespoň SMS.

·        V žádném případě se nezkoušejte znovu a znovu přihlašovat do sítě, ničemu tím nepomůžete.

Na závěr ještě jedna rada. Kdybyste potřebovali z nějakého důvodu pomoc hasičů, policie či rychlé záchranné služby, pak použijte při volání z mobilu linku 112. Ta narozdíl od klasických čísel 150, 155 a 158 funguje tak, že váš mobilní telefon zažádá síť o tísňové volání a ta se pro vás pokusí co nejdříve uvolnit nějaký komunikační kanál.

Poznámka: Článek se snaží problematiku přetížení sítě přiblížit široké veřejnosti, proto žádám odborníky v této oblasti, aby byli trochu shovívaví a prominuli mi některé nepřesnosti.
Diskuze (9) Další článek: Cesta do pravěku: obrázky starých „mobilů“

Témata článku: , , MOBI, Mobil, Sít, Wapový portál