Válka mezi operátory vyvrcholila zablokováním hovorů

Od okamžiku vstupu druhého mobilního operátora, ruské společnosti MTS, se nedaří vyřešit konflikt s dřívějším monopolistou, společností Velcom, která na běloruském trhu působí již tři roky. Válka mezi oběma operátory zatím vyvrcholila vzájemným blokováním hovorů.

Autor článku Lubomír Gombos je editorem serveru www.belarus.cz.

MTS svou komerční síť spustila 27. června a už první dva dny uzavřela smlouvu s 2400 zákazníky. V prvních dnech tak Velcom ztratil podle neoficiálních informací několik stovek klientů. Na konkurenci reagoval překvapivě: zablokoval odchozí hovory ze své sítě do MTS a naopak.

Podle MTS začal Velcom od počátku úmyslně blokovat hovory na své telefony, přičemž neposkytl žádné vysvětlení. Zástupkyně ředitele MTS v Bělorusku Tamara Rasolková si ztěžuje, že ani za měsíc vzájemných rozhovorů nebyly uzavřeny mezi operátory žádné dohody.

„Chápu, že se Velcom bojí konkurence. Sám dosud využíval ne příliš korektní metody vůči zákazníkům. Mimochodem jen díky našemu příchodu začal tak horečně zlevňovat a doplňovat své služby, zatímco uplynulé roky jen zdražoval.“

V sousedním Rusku, odkud vlastník MTS pochází, existuje vedle sebe deset mobilních operátorů, ale jejich koexistenci vyřešil zákon. V Bělorusku zatím žádný není a podle Rasolkové Velcom této díry využívá.

Velcom se tváří, že problém s blokováním hovorů vůbec neexistuje. Na telefonický dotaz redaktora Radia Svoboda, kdy bude dohoda s MTS uzavřena, nebyl nikdo ochoten odpovědět. Pracovník oddělení styku s veřejností poznamenal, že nevidí příčinu, proč by se otázka měla ventilovat na veřejnosti, protože "se jedná o privátní záležitost dvou firem".

Na vině může být korupce

Pozoruhodné na celé záležitosti je, že zakladatelem obou společností je běloruský stát. Vláda si před udělením obou licencí dala podmínku, že bude držet rozhodující balík akcií: v MTS má prostřednictvím podniku Meziměstské spoje 51% (zbytek ruská MTS) a ve Velcom 31% podíl (zbytek švýcarský SB Telecom). Ministerstvo spojů se však do konfliktu „dvou soukromých firem“ odmítlo míchat a náměstkyně ministra Liudmila Sautová jen uvedla, že „se ještě uvidí“.

Podle Radia Svoboda může být příčinou „macešského chování“ státu k MTS současné celkové zhoršení vztahů mezi Ruskem a Běloruskem. Velcom blokováním hovorů sice porušuje licenci, ale odpovědnému ministerstvu spojů to zjevně nevadí. Objevily se však ještě jiné dohady: MTS za svou licenci zaplatil nižší úplatek než vysoké státní osoby požadovaly. O nutnosti platit úplatky zahraničními investory není pochyb: podle Transparency International je sice míra korupce v Bělorusku nižší než jinde ve východní Evropě, ale Bělorusko se zařadilo mezi země, kde se bez úplatků nedá úspěšně podnikat. Na rozdíl od ostatních východoevropských zemí však stačí zaplatit okruhu lidí okolo prezidenta a investor má vystaráno.

Loni 25. září rozhodl Státní radiokumunikační výbor o vítězi mezinárodního tendru pro standard GSM-900/1800. Ačkoli západoevropské společnosti nabízeli za licenci daleko vyšší částky, tendr překvapivě vyhrála ruská MTS. Ta za desetiletou licenci zaplatila 15 miliónů USD a do roku 2003 musí doplatit do státního rozpočtu dalších 6 miliónů. Ačkoli Státní radiokumunikační výbor garantoval vydání licence a zaregistrování společného podniku do dvou měsíců, registrace společného bělorusko-ruského podniku a vydání licence se v následujících měsících neobyčejně vleklo. Příčinou se podle ruského tisku staly třenice mezi Putinem a Lukašenkem, ale v běloruském opozičním tisku se objevily spekulace, že vázne vyplacení „mimosmluvních“ poplatků do kapsy vysoce postavených osob z okruhu prezidenta. Ministertsvo spojů zadržovalo vydání licence až do 30. dubna. Podmínkou licence přitom bylo, že MTS musí své služby nabídnout už v červnu. Na spuštění své sítě tak měl necelé dva měsíce.

Velcom zlevňuje, ale to nestačí

MTS, který má zatím pokrytí jen v Minsku a okolí (včetně mezinárodního letiště) chce do září pokrýt většinu velkých měst. Zatímco Velcom na investice utratil od roku 1998 75 miliónů USD, a do konce roku chce investovat dalších 25 miliónů, plánuje MTS do konce roku 2005 investovat do své sítě 140 miliónů USD. Po objemu přímých investic do běloruské ekonomiky tak dokonce předstihne Gazprom.

Velcom se konkurenci může bránit pouze tím, že bude zkvalitňovat své služby a zavede nové technologie jako WAP, GPRS a další. Velcom, který má licenci na provoz standratu GSM-900, měl k 12. červenci 220 tisíc zákazníků (před rokem to bylo pouhých 50 tisíc). Pokrytí signálem zasahuje 84 procent obyvatel měst. Ještě loni signál pokrýval sotva pětinu. Z letargie ho dostal až příchod druhého operátora. Aby nebylo všem překážkám konec, setkala se MTS i s jiným problémem: všichni externí dealeři, kteří prodávají mobily pro Velcom mají se společností exkluzivní smlouvu. MTS nezbývá, než spolu s pokrytím budovat i vlastní distribuční síť.

Přestože Velcom radikálně zlevnil, nabízí MTS mnohem výhodnější podmínky aktivace a je asi o třetinu levnější. Do konce roku dokonce nabízí aktivaci zdarma. Otevření MTS 27. června se setkalo s velkým ohlasem veřejnosti. Z Ruska přijelo osm televizních štábů, otevření se účastnilo několik stovek Bělorusů, kterým k dobré náladě hrála populární folková skupina Palac.

Čím se skončí boj obou operátorů je předčasné předvídat. Že to bude ve prospěch zákazníka je ale téměř jisté.

Diskuze (15) Další článek: Oskar: Siemens ME 45 za polovinu!

Témata článku: , , Televizní štáb, Ohlas veřejnosti, Hovor, Úplatek, Operátor, Gazprom, Mezinárodní letiště, Zahraniční investor, Komerční síť, Mez