Vánoce: nejlevnější mobily pod stromeček

Mobilním telefonem do dvou tisíc korun uděláte radost třeba menším dětem. Neplaťte za funkce, které potom nevyužijete.
Kapitoly článku

Už jen necelý týden máte na to, abyste dali dohromady vánoční dárky pro všechny své blízké. O velkých darech už možná ani neuvažujete a pouze vybíráte drobnosti na poslední chvíli. V tom případě se klidně zastavte i před některým z obchodů s mobilními telefony nebo u operátora. Ani tam totiž není problém sehnat mobil, s jehož cenou se pohodlně vejdete do dvou tisíc korun, v některých případech dokonce pod tisícovku.

TIP: Letos už jsme na Vánoce vybírali stylové a hudební telefony, doporučili jsme i nejvhodnější smartphony a komunikátory

Je pravda, že nejméně vybavenými telefony na trhu, tzv. low-end modely, neuděláte radost úplně každému. Jako s dárkem pro nadšence do poslouchání hudby nebo fotografování na takový nápad rovnou zapomeňte. Stejně tak se ve většině případů nekonají datové přenosy a telefon nepřipojíte ani k počítači. Pokud ale víte, že dotyčný obdarovaný člověk využije telefon pouze na volání a posílání SMS, nebo potřebuje druhý záložní a jednoduchý mobil, nebojte se vybrat si z nižších modelů.

Některé chybějící funkce a chudší vybavení jsou u low-endů vyváženy malými rozměry, většinou dobrou výdrží baterie a hlavně velmi přijatelnou cenu. V dnešním přehledu se zaměříme na mobily s cenou do dvou tisíc korun, tedy tím nejlevnějším, co je na trhu k dispozici. Následující přehled rozhodně nemá sloužit jako další recenze uvedených přístrojů ani jako souhrn osobních zkušeností s jednotlivými modely. Má pomoci dobře míněnými radami těm, kdo se v současné nabídce mobilních přístrojů tolik neorientují, vybrat ten správný vánoční dárek.

Sony Ericsson K220i

Sony Ericsson K220i je telefon klasické konstrukce, v líbivém designu z průhledného plastu a jako jediný z nejlevnějších mobilů do dvou tisíc korun nabízí vestavěný fotoaparát. Ten sice pořizuje momentky v pouhém VGA rozlišení, mobilním foto-začátečníkům by ale měl dostačovat. Barevný displej zobrazí 65 tisíc barev, ale použitá pasivní technologie CSTN způsobí, že se bude hůř číst na slunci. Silnou zbraní K220i je naopak výdrž, podle údajů výrobce by měl bez nabití zůstat na příjmu až 300 hodin.

K220i_04.jpgK220i_05.jpgK220i_06.jpgK220i_12.jpgK220i_14.jpgK220i_09.jpgK220i_08.jpgK220i_10.jpgK220i_11.jpgK220i_03.jpg
Barevná provedení K220i Ocean Blue a Frost White

Do adresáře uložíte maximálně 300 kontaktů a SMS nebo MMS zprávy odešlete pomocí dobře zpracované klávesnice. Jediná funkce, kterou má K220i oproti svému staršímu bratříčkovi K200i navíc, je přítomnost FM tuneru s funkcí RDS. Dále oba modely disponují GPRS modulem třídy 8 a infraportem. O rozšíření vnitřní paměti, která je v tomto případě pouze 2 MB, si musíme v této cenové kategorii telefonů bohužel nechat zdát. Sony Ericsson K220i dostanete ve dvou barevných variantách (modré nebo bílé) za 2 tisíce korun. Pokud se obejdete bez FM rádia, nabízí se model K200i v dalších dvou barvách (krémově bílá a černá), přičemž ušetříte sto korun.

Sony Ericsson K220i (K200i):

Samsung C300

Do nejlevnějších telefonů pod dva tisíce korun se jen těsně vešel model C300 korejského Samsungu. Módní slider malých rozměrů je ideálním kompromisem mezi velmi nízkou cenou a poměrně slušnou vybaveností. Na první pohled nedává najevo, že pochází z nejnižší modelové řady. Fotoaparát sice nenabídne a hudbu si s ním také nepřehrajete, jinak ale umí vše základní, co se od telefonu očekává.

cvysouvakC300dveaff.jpgcvysouvakC300dveaw.jpgcvysouvakC300tri.jpg
Všechny tři dostupné varianty Samsungu C300

C300 disponuje barevným displejem o rozlišení 128 × 160 bodů, který zobrazí 65 tisíc barev. Kromě telefonování a psaní textových zpráv umožňuje i odesílání a příjem MMS. Připojíte se i na wap nebo na internet pomocí GPRS. Nudu zaženete se čtyřmi vestavěnými Java hrami. Samsung C300 doporučím těm, kdo chtějí za malý peníz co nejvíce stylový telefon a občas upotřebí i něco víc než pouhé volání a psaní zpráv. Vybírat můžete ze tří barev: černé, hnědé a stříbrné, a zaplatíte bez stokoruny 2 tisíce korun.

Samsung C300:

Nokia 1650

Jestliže sháníte vánoční dárek pro mladšího školáka, který využije mobilní telefon zároveň jako kapesní rádio, a chcete si vystačit se dvěma tisíci korun, pak je pro vás Nokia 1650 ta správná volba. FM rádio může poslouchat s dodávanými stereo sluchátky a přehraje s ní i hudební soubory MP3. Limitem je ale vestavěná paměť 8 MB, která bohužel v tomto případě není rozšiřitelná.

01_n1650.jpg 02_n1650.jpg 03_n1650.jpg

Nokia 1650 má barevný displej (bohužel pasivní CSTN) s rozlišením 128 × 160 pixelů, který zobrazí 65 tisíc barev. Telefon dokonce nabídne diktafon a jednoduchý kalendář. Na fotoaparát se nedostalo a také mobilní data zůstávají tabu. Nokii 1650 by si měli pořídit ti, kdo chtějí hlavně telefonovat, psát zprávy a poslouchat rádio. Tyto funkce zastane na výbornou. Prodává se v černé nebo tmavě červené barvě za cenu od 1 900 korun.

Nokia 1650:

Kapitoly článku

Témata článku: , , LG KG275, Motorola Fone F3, Nokia 1650, Samsung C300, Sony Ericsson K220i, Vodafone 225, Vodafone 226, Tenký mobil, MOBI, Jediná funkce, Stromeček, Chybějící funkce, Ocean Blue, Str, Vánoce ??, Správná volba, Plastový vzhled, Představená novinka, Nejlevnější mobil, Strom, Mobil