Vánoční a Silvestrovské dárky pro naše operátory - nové rekordy

Tak jako každý rok i uplynulé Vánoce a Silvestr znamenaly pro naše operátory rekordní počet uskutečněných hovorů a odeslaných SMS. Oproti jiným rokům došlo také k velkému nárůstu multimediálních zpráv. Byly všechny rekordy opět překonány?

Vánoční a novoroční přání již několik let nejsou doménou jen papírových pohlednic a přání do obálky. S rozvojem mobilní komunikace a internetu se poštovních zásilek posílá stále méně. V dnešní uspěchané době se lidé raději spoléhají na e-mail nebo mobilní telefon. Je to v mnoha ohledech jednodušší, rychlejší a snadnější. Je pochopitelné, že některým jedincům připadají elektronická přání neosobní a zdá se jim, že se lidé stále více navzájem odcizují.

Taková je už dnešní doba a asi na tom nelze nic změnit. Neznamená to ale, že všechna elektronická přání musí být nudná a neosobní. Na internetu je možné najít mnoho zajímavých a vtipných elektronických pohlednic a vymyslet originální textovou zprávu šitou příjemci na míru, by také neměl být velký problém. Někteří lidé ovšem rozesílají všem svým známým jednotný, fádní a nic neříkající text bez nápadu. Rozeslat takové přání je velmi snadné, ale příjemce zřídkakdy potěší. Výrazně se však podepíší na neustále se zvyšujícím počtu odesílaných elektronických zpráv.

Štědrý den je na SMS opravdu štědrý

O Štědrém dni projde přes SMS centra našich operátorů nejvíce SMS zpráv za celý rok. Loni jsme za Štědrý den odeslali přibližně 58,5 milionů textových zpráv. To znamená, že na každého občana České republiky připadlo téměř šest odeslaných esemesek. Letos tak došlo k meziročnímu navýšení o plných 15 procent a rekord byl opět překonán. Během uplynulých Vánoc se také výrazně zvýšil počet odeslaných multimediálních zpráv. Odesláno jich bylo zhruba čtvrt milionu, což znamená oproti roku 2004 stoprocentní nárůst. Může za to vyšší počet telefonů s podporou MMS, ale i vánoční akce Eurotelu. MMS do vlastní sítě totiž stála jen 2,50 Kč. Zajímavé je také porovnání vytíženosti SMS a MMS center. Textové zprávy se nejvíce posílaly zejména na Štědrý den po poledni. U multimediálních je to ale jinak. U nich je nejvyšší intenzita ve večerních hodinách. Lidé si totiž posílají zejména fotky vánočních dárků a rodinné atmosféry u stromečku.

Překvapující je ovšem fakt, že počet telefonních hovorů se nijak dramaticky nezvýšil. Na Štědrý den jich bylo uskutečněno přibližně 37 milionů, což je zhruba stejný počet jako před rokem. V porovnání s běžným víkendovým dnem šlo jen o zvýšený provoz, vánoční přání totiž lidé raději posílají textovými zprávami. Nejvíce hovorů bylo uskutečněno před polednem.

Loni ale nastal víkend, kdy se za jeden běžný den odeslalo stejné množství SMS jako během Štědrého dne. Bylo to 20. a 21. srpna 2005, kdy T-Mobile uskutečnil děkovnou akci „Děkujeme, jste jedničky“. Stal se totiž operátorem s nejvyšším počtem aktivních SIM karet. Během dvou dnů mohli jeho zákazníci posílat textové zprávy do všech sítí zcela zdarma. V sobotu odeslali přes 50,6 milionů textových zpráv a v neděli dokonce 54 milionů esemesek.

Na Silvestra raději telefonujeme

Na Silvestra a v prvních hodinách nového roku je ale situace zcela opačná. Počet uskutečněných hovorů převýšil počet odeslaných SMS zpráv. A rekordy byly opět překonány. Odesláno bylo více než 33 milionů textových zpráv. To znamená meziroční nárůst skoro o pět procent. V porovnání se Štědrým dnem je počet SMS asi třípětinový. Zvýšil se také počet multimediálních zpráv. Celkem jich bylo odesláno více než 200 tisíc, což je o 90 tisíc více než před rokem. Bez povšimnutí ale nejde přejít to, že největší intenzita MMS nebyla těsně po půlnoci. U Eurotelu bylo nejvíce MMS odesláno po 19. hodině večerní, u T-Mobilu před půlnocí a u Oskara před desátou večer.

Hovorů bylo na přelomu loňského roku uskutečněno 39,8 milionů, což představuje zanedbatelný meziroční nárůst o 2,3 %. Eurotel oznámil, že spojil více jak 17 milionů hovorů. U něj jde ale o nepatrný pokles. Na Silvestra 2004 jich bylo o jeden milion více. Klienti T-Mobilu uskutečnili 11,2 milionu hovorů a u Oskar Vodafonu počet hovorů přesáhl také 11 milionů.

Konec roku – test spolehlivosti mobilních sítí

Vánoce a Silvestr vždy pro operátory představují zatěžkávací zkoušku. Jejich sítě musejí vydržet velký nápor hovorů a textových zpráv v poměrně krátkém čase. SMS centra odbavují velký počet SMS zpráv. Například Eurotel oznámil, že jeho zákazníci během jedné minuty těsně po půlnoci odeslali 31 tisíc SMS. Tento krátkodobý nápor je srovnatelný s hlasováním do reality show SuperStar nebo VyVolení. Při finále první řady SuperStar musely dokonce SMS centra všech tří operátorů dohromady zvládnout 51 000 SMS za jednu minutu. Celkový počet odeslaných textových zpráv ale v těchto dnech v porovnání s Vánocemi nebo Silvestrem zanedbatelný. Podle tvrzení operátorů na loňské Vánoce i Silvestra k žádným technickým problémům nedošlo.

Na závěr můžete porovnat počet odeslaných textových zpráv na Štědrý den a Silvestra za poslední tři roky:

Počet odeslaných SMS 2003 2004 2005
Štědrý den 45,8 mil. 53 mil. 58,5 mil.
Silvestr 32,4 mil. 32 mil. 33 mil.

Diskuze (8) Další článek: Bluetooth sluchátko Sony Ericsson HBH-PV700: konečně s Fast portem

Témata článku: , , , , , , Dnešní doba, Dar, Rekord, Operátor, Síl, Zvýšený provoz, Nov, Nepatrný pokles, Meziroční navýšení, Běžný víkend, Pro +,