Varta V-man a Backup Charger: 2× test

Energie není nikdy dost. Varta nám k testu poslala univerzální akumulátor a zajímavou nouzovku, která libovolný mobil dobije z tužkových baterií.

Zatímco před pár lety vydržely mobilní telefony bez problémů týden, dnešní nenažrané smartphony mají co dělat, aby zvládly jeden pracovní den. Není sice takový problém nechávat mobil přes noc v nabíječce, ale jen pokud jste každý večer doma. Stačí vyjet na víkend na chatu a pokud tam není elektřina, už je problém. Potřebnou šťávu však můžete svému mobilu dodat i jinak – stačí si energii vozit s sebou. A nemusí to být hned liščí ohon s ebonitovou tyčí.

Stylovka nejen pro iPhone

Varta V-Man je Lithium-Iontová cestovní baterie s kapacitou 1800 mAh a s ukazatelem stavu nabití. V-Man je překvapivě lehký a dodává se k němu semišové pouzdro, do kterého se vejde i s potřebným kablíkem. Ten je (možná trochu zbytečně) samonavíjecí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akumulátor i adaptér jsou Applovsky stylové, příslušenství k nim moc nezapadá
Klepněte pro větší obrázek 
Vše se i s potřebným konektorem pro váš telefon vejde do semišového pouzdra
Klepněte pro větší obrázek 
Pro znovunabití V-Manu stačí kabel otočit a prohodit příslušnou redukci

V-Man má jeden vstupní konektor pro nabíjení vlastního akumulátoru a výstupní USB konektor pro nabíjení mobilních telefonů, MP3 přehrávačů, GPS navigací a kompatibilních zařízení. Kabel je oboustranný, pro nabíjení V-Manu se jen zapojí obráceně a vymění se redukce. Pro více než jeden nabíjecí cyklus tak s sebou musíte nosit další redukci navíc – lepší řešení by spíše byla rozdvojka, kde by byl nabíjecí konektor pro V-Man upevněn nastálo a vedle se jen měnila redukce pro mobil.

Klepněte pro větší obrázek
Ze sedmi redukcí si tu svoji určitě vyberete, ostatní skončí v šuplíku

Varta dodává celkem osm redukcí. Jedna je určena pro nabíjení V-Manu, další pro přístroje se vstupy Micro USB, Mini USB a přístroje značek Motorola, Nokia, BlackBerry, Samsung, LG, Sony Ericsson a Apple. V-Man lze jednodušše dobíjet z USB portu počítače, nebo ze zásuvky. Adaptér je malý a vejde se při troše snahy do pouzdra (určené primárně jen pro akumulátor) i s kabelem.

Nabít akumulátor V-Manu trvá kolem dvou hodin, což signalizuje červená dioda, která se po úplném nabití změní na zelenou. Přibližnou kapacitu akumulátoru lze kdykoliv zkontrolovat stisknutím jediného tlačítka – na okamžik se rozsvítí 0 až 3 modré stavové diody.

Má své limity

Nabíjení iPhonu 3GS ze stavu baterie 5 % trvalo při více měřeních vždy zhruba hodinu a půl a vždy se zastavilo na hodnotě kolem 95 %. Vzhledem k tomu, že kapacita baterie iPhonu 3GS je 1219 mAh (4,51 Wh) a V-Manu 1800 mAh (6,66 Wh), došlo k přenosu zhruba 61 % energie. Nějaké ztráty budou vždy, navíc nabíjení jde lépe, když má nabíjecí část více energie, než část nabíjená.

Při nabíjení staršího „hloupého“ telefonu s kapacitou baterie 900 mAh, konkrétně SE k750i, došlo k plnému nabití za zhruba 70 minut, avšak počitadlo se zastavilo už na 98 %. Protože byl V-Man ještě trochu nabitý, tak po opětovném vybití telefonu na 5 % jsem načal druhé kolo nabíjení a za půl hodiny se telefon dostal na 54 %. Starý telefon se tedy podařilo dobít jeden a půkrát a při přepočtu na watthodiny došlo k efektivitě přenosu energie zhruba 62 %.

V balení je navíc adaptér, který vypadá jako nástavec do USB portu. Ten umožní dobíjet zařízení, která kontrolují, zda-li zapojený USB kabel pouze nenabíjí, ale zajišťuje i komunikaci (některé MP3 přehrávače a mobily).

Varta V-MAN

  • Kompatibilní zařízení: Apple, Sony Ericsson, LG, Samsung, Motorola, BlackBerry, Nokia (small), MiniUSB, Micro USB
  • Baterie: Li-ion 3,7 V, 1800 mAh
  • Input: 5V, 500mA
  • Output 5V, 800mA max
  • Cena: 1299 Kč

Univerzální nabíječka

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vybíjet si notebook je možná trochu kontraproduktivní, ale USB porty jsou i na stolních počítačích

Varta Backup Charger je na první pohled jen kompaktní nabíječka tužkových baterií typu AA a při bližším pohledu zjistíte, že umí i mikrotužkové „AAAčka“. Obsahuje jediný konektor s přepínačem IN/OUT, podle toho zda budete tužkové baterie nabíjet, nebo z nich poté nabíjet mobilní telefon. Dvě nabíjecí tužkové baterie typu Varta Ready 2 Use s kapacitou 2100 mAh dostanete už v balení. Nemusíte používat jen dodané nabíjecí baterie, ale i standardní, nebo alkalické. Příslušenství je proti V-Manu chudší, nedostanete adaptér pro nabíjení ze sítě a chybí konektor pro Apple.

Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduché kompaktní zařízení může sloužit také jen jako nabíječka baterií.
Klepněte pro větší obrázek 
Bez baterií jej lze snadno složit
Klepněte pro větší obrázek 
V nabídce je o Apple redukci méně. Přepínač IN/OUT na boku nabíječky je blbuvzdorný

Baterie jsou samozřejmě přednabité, ale jakmile je jednou využijete, jejich znovunabití trvá (stejně jako jiných nabíjecích baterií) velmi dlouho. Výrobce uvádí 16 hodin. Kapacita baterií v Backup Chargeru je po přepočtu 5,04 Wh a telefon SE k750i zvládne nabít za necelé dvě hodiny do hodnoty 96 %, poté již začne nabíjení vypadávat. Vzhledem k tomu, že kapacita baterie BST-37 použité v telefonu k750i má kapacitu 3,24 Wh, efektivita přenosu energie je v tomto případě kolem 60 %. Pokud použijete malé AAA baterie, nabijete telefon jen zhruba na poloviční kapacitu. Tento typ tak využijete spíše jen k jejich dobíjení pro jiný účel.

Zkoušky blbuvzdornosti

Protože jsou konektory stejné, jako u V-Mana, chybějící Apple konektor jsem si vypůjčil a vyzkoušel nabít iPhone. Hned jsem však narazil. Elektronika iPhonu poznala slabý nabíjecí proud, o nic se ani nepokoušela a rovnou napsala, že tímto se teda nabíjet nenechá.

Klepněte pro větší obrázek
Tohle vypadá jako typické dílo Steva Jobse, ale bude za tím spíše jen nízký nabíjecí proud Backup Chargeru 300 mA

Samozřejmě ve mě hlodalo pokušení vyzkoušet blbuvzdornost zařízení, totiž použít IN/OUT obráceně. Při prvním pokusu „pomocí telefonu nabít baterie“ se samozřejmě nic nestalo, o to se postaral samotný telefon a ani „pouštění proudu“ do USB portu nemělo na funkci rostlináře vliv. Tedy kromě toho, že nabíjení takto nefungovalo.

Pro snoby a pro hračičky

Oba akumulátory si s sebou můžete vzít na vícedenní výlet k prodloužení životnosti telefonu. Nic totiž nenaštve více, než když vám na kopci kousek od kešky dojde v telefonu baterie. A pokud se na svém výletu budete zastavovat na místech, kde elektřina je (hospoda), není vždy výhodné svěřit místním (barmanovi) svůj telefon k dobití. Akumulátor však bez obav svěřit můžete a během čekání (u piva) dál používat svůj přístroj. Oba dva akumulátory lze nabíjet ze zásuvky i z USB portu, adaptér pro zásuvku však dostanete jen k V-Manu.

Jak moc zvládne Varta nabít právě vaše zařízení zjistíte snadno podle námi naměřené efektivity a kapacitě vaší baterie v mAh. Výsledky berte trochu s rezervou, nabíjení není příliš lineární a procentům na telefonu nelze také příliš věřit.

Přiznám se také, že moje očekávání byla původně velká. Čekal jsem, že alespoň V-Man zvládne nabít telefony všem v partě dvakrát a ještě zbyde, ale to bych s sebou zřejmě museli tahat nějakou menší autobaterii.

Varta Backup Charger

  • Kompatibilní zařízení: Sony Ericsson, LG, Samsung, Motorola, BlackBerry, Nokia (small), Mini USB, Micro USB
  • Baterie: dvě tužkové AA nebo AAA, 800 – 2700 mAh
  • Input: 5V, 500 mA
  • Output: 4,2 – 5 V, 300 mA
  • Cena 599 Kč 
Diskuze (19) Další článek: O2 v srpnu: tichý nástup Motoroly Milestone

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Man, Kapacita baterií, Barma, A/B, Charger, Kompaktní nabíječka, Charge, Výstupní usb, Pokušení, Back, Jediný konektor, Test, Samsung Motorola, Motorola Nokia, Varta, Var, Prodloužení životnosti, Nabíjecí cyklus