Věci kolem N-Gage se hýbou a Nokia míří vysoko

Nová generace N-Gage přijde v srpnu. Kdo se postará o nové hry a jak budou vypadat? Některé je možné hrát už dnes.

Parafráze na úvod: N-Gage je mrtvá, ať žije N-Gage. První bitvu Nokia prohrála, se speciálními herními mobily neprorazila, a tak se už dlouho a velmi rozvážně nadechuje k dalšímu útoku. O tom, jaké budou hry nové platformy, si můžete přečíst v našem článku Nokia připravuje novou generaci mobilních her z minulého týdne. Pokud jste jej přečetli hned po jeho uvedení, mohli jste rovněž shlédnout několik videí s ukázkami her. Dnes už to možné není, Nokia se zasadila o jejich stáhnutí z nabídky serveru YouTube.com. To svědčí o jediném: videa nebyla žádný podvrh, vycházela z reality a skutečně zobrazovala hry, které unikly Nokii, nebo rovnou jejím dodavatelům-vývojářům. Tento fakt potvrzují i množící se odkazy přímo na download her. Jejich ilegální původ je však naprosto zřejmý.

4qgh6af.jpg 
Screenshoty ze hry FIFA 2007 napovídají, že se máme na co těšit

Pojďme ale k věci. Proč se o N-Gage po týdnu zmiňujeme znovu? Uvedení mobilní a internetové herní platformy se blíží, zprávy tedy celkem logicky houstnou. Hlavně se však v britském Brightonu uskutečnila Develop Conference & Expo, setkání profesionálů herního průmyslu, na kterém se Nokia setkala se současnými i budoucími partnery z herního světa.

Oznámena byla dohoda světové mobilní jedničky s firmou Digital Chocolate. Smlouva zní na „celou řadu“ titulů pro N-Gage. Bude označena jako DChoc Café a jak tento název napovídá, půjde o deskové a karetní hry. Podobně jako ve skutečné kavárně je bude možné hrát s přáteli, ve virtuálních komunitách (ke slovu se tak dostane připojení k internetu), ale samozřejmě také zcela individuálně. Kalifornský vydavatel Digital Chocolate byl již v minulosti oceněn za svůj přínos v oblasti her pro mobilní zařízení. Spojením s Nokií se zařadí po bok veličin herního světa, jako jsou Electronic Arts a Gameloft, jejichž spolupráce s Nokií je známá už delší dobu.

Jak už jsem naznačil v nadpisu, Nokia míří s novou N-Gage vysoko. Svědčí o tom nejen fakt, že pro svou věc shání prestižní firmy, ale poohlíží se i po nových, neznámých vývojářích. Jako vhodná forma výběru byla zvolena soutěž jménem Mobile Rules! (mobilerules.org). Pořádá ji firma SNAP Mobile a Nokia se stala hlavním sponzorem. Vítězům bude nabídnuto špičkové pracovní zázemí a možnost distribuce výsledného produktu. Z takového vztahu by měla profitovat firma, začínající programátoři a v neposlední řadě samozřejmě i Nokia a její zákazníci, jako finální konzumenti.

Diskuze (17) Další článek: Plus pro Vodafone: s Eurotarifem i do Chorvatska a Švýcarska

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Herní průmysl, Mir, Věc, Vhodná forma