Vědci uklidňují: mobily nezpůsobují rakovinu

Pokud máte strach o své zdraví kvůli nadměrnému používání mobilu, buďte klidní. Nic takového se neprokázalo.

Milovníci kávy a častého telefonování si mohou oddechnout. Japonští vědci po dlouhých výzkumech přišli s velmi příznivými závěry ohledně škodlivosti používaní mobilního telefonu a častého konzumování kofeinového moku. Autoři z tokijské Women's Medical University zveřejnili výsledky své studie, které se zúčastnilo 322 dobrovolníků s nádorovými onemocněními a 683 zcela zdravých uživatelů mobilních telefonů. Podle vědců se podařilo vyvrátit tvrzení o přímé souvislosti mezi telefonováním a vznikem nádorových onemocnění. Závěry japonského výzkumu by měly uklidnit věčné pochybovače, kteří tvrdí, že časté používání mobilů způsobuje rakovinu či jiná vážná onemocnění. Tedy alespoň do doby než se objeví nový výzkum, který ten stávající znovu vyvrátí, jako se to stalo již několikrát...

Od předchozích studií se tento výzkum liší svou hloubkou zaměření. Autoři otestovali mnoho druhů mobilních telefonů a cílem bylo zjistit jejích působení na různé oblasti lidského mozku. „Pomocí našich nejnovějších a velmi precizních technik testování jsme nenalezli žádnou souvislost mezi používáním mobilního telefonu a rakovinou. Nemáme žádné důkazy, že mobily způsobují rakovinu,“ prohlásil vedoucí studie Naohito Yamaguchi. Výsledky výzkumu zveřejnil prestižní British Journal of Cancer, specializovaný britský časopis zabývající se nádorovými onemocněními. Účinky vysokofrekvenčního záření vědci z celého světa testovali na lidech kolem šedesátky.

Klepněte pro větší obrázek

Již od samého počátku je mobilní komunikace pod drobnohledem široké veřejnosti. S masovým rozšířením mobilních telefonů do společnosti se značně prohloubilo také bádaní nad vlivem mobilních technologii na lidské zdraví. Stoprocentní vědecké závěry o nezávadnosti či škodlivosti vysokofrekvenčního záření ovšem zatím chybějí. Od roku 1980, kdy začalo docházet ke značnému nárůstu používání mobilních telefonů, se počet případů nádorových onemocnění nijak nezměnil. Tento fakt ovšem jen stěží umlčí kritiky, kteří neustálé upozorňují na nebezpečí častého používání mobilů. Toto nebezpečí podle nich hrozí především u malých dětí. Žádná vědecká studia ovšem tento názor zatím nepotvrdila. V několika výzkumech se již vědci pokusili prokázat souvislost mezi mobilem a vznikem rakoviny. Největší studia byla provedena s 420 000 lidmi, ovšem ani po deseti letech se žádný druh rakoviny u těchto uživatelů neprokázal. „Doposud žádná studia neukázala zřejmý důkaz, že použití mobilního telefonu je škodlivé. O dlouhodobých účinkách si ale nemůžeme být úplně jistí, výzkum pořád pokračuje,“ řekl Lesley Walker ředitel britské Cancer Research. Tato organizace se zabývá výzkumy nádorových onemocnění a radí lidem v boji se zákeřnou nemoci.

TIP: Podobnému tématu jsme se na MobilManii věnovali už v roce 2003, ale díky své nadčasovosti určitě stojí za to přečíst si jej i dnes (přímý odkaz)

Kromě studií zabývajících se vlivem mobilní komunikace na lidský organismus se v poslední době objevuje také řada dalších výzkumů, ve kterých se vědci snaží dopátrat, co způsobuje rakovinu. Podle australského specialisty na rakovinová onemocnění Bernarda Stewarta se téměř s jistotou dá vyloučit například vznik rakoviny kvůli častému pití kávy. Profesor z univerzity v Novém Jižním Walesu také vyvrací časté spekulace, že rakovina může vzniknout díky prsním implantátům. Vědec vytvořil pětibodový systém, pomocí kterého se snaží najit příčiny vzniku nádorů. „Náš systém pomůže určit úroveň rizika, jestli je riziko vysoké – shodné s kouřením, nebo nepravděpodobné, jako například používání dezodorantů, umělých sladidel či konzumace kávy,“ řekl Stewart. Kuřáky, pijáky a milovníky opalování se na sluníčku ovšem australský vědec nepotěší. I jeho systém tyto neřesti určil jako výrazné faktory způsobující rakovinu.

Zdroj: Reuters

Diskuze (7) Další článek: Apple iPod Touch: iPhone bez „founu“

Témata článku: , Walker, Rakovina, Wales, Nádor, Mobil, MOBI, Lidský organismus