Vědci vysvětlili, jak lze vyrobit elektřinu ze sněžení

Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) vyvinuli zařízení, které vyrábí elektřinu z padajícího sněhu. Unikátní zařízení je levné, malé, tenké a pružné a jmenuje se s-TENG, což je zkratka ze „sněhového triboelektrického nanogenerátoru“. Podle vědců může změnit způsob, jakým meteorologové sbírají data o počasí, jak je napájena nositelná elektronika, ale také jak funguje energetický průmysl. 

„Zařízení funguje i v odlehlých oblastech, zajišťuje energii samo sobě, nepotřebuje baterie,“ shrnul na webu univerzity jeden z autorů studie Richard Kaner. Podle něj je zařízení schopné určit, jak moc sněží, směr sněžení i směr a rychlost větru, který vločky nese. Detaily Kaner popsal v časopisu Nano Energy.

Zařízení z umělé gumy a atomů křemíku a kyslíku smíšených s uhlíkem, vodíkem a dalšími prvky nese negativní náboj, sníh pak má přirozeně kladný náboj. Když pak přijde do kontaktu s plochou s-TENG, dojde k přesunu elektronů, který zařízení zachytí a přemění v elektřinu. „V zásadě získáváme energii „z ničeho“,“ popisuje s nadsázkou Kaner princip, na kterém technologie pracuje. „Vzhledem k tomu, že sníh je už v podstatě nabitý, řekli jsme si, proč toho nevyužít,“ dodává.

Výzkumníci využili 3D tisk, kterým důmyslně navrstvili zmíněné materiály. Vědci věří, že v budoucnu pomohou přichycením takové membrány třeba na podrážku bot či plochu lyží také analyzovat třeba výkony lyžařů či zimních sportovců obecně. Jako vysněný vrchol využití zařízení Kaner zmínil potažení solárních panelů.

Diskuze (1) Další článek: Jak si pročistit disk ve Windows bez instalování dalších programů

Témata článku: , , Sněžení, UCLA, Zařízení, Elektřina, Jak, Cura, Vědec