Velká bitva o čínský trh pokračuje. Honor využil zaváhání konkurentů a bojuje s Vivo o prvenství

Napjatá situace na čínském trhu se smartphony pokračovala i v druhém kvartálu 2022. Tamní trh prochází turbulentním obdobím, které odstartovaly sankce na Huawei, později se přidala koronavirová pandemie, následovaná nedostatkem pracovních sil a čipovou krizí. Objem dodávek na čínském trhu v minulých obdobích klesl až o pětinu a ne všichni výrobci ustáli výkyvy ekonomiky bez poskvrny.

Klepněte pro větší obrázek

V druhém čtvrtletí byla situace neméně zajímavá. Podle průzkumů agentury IDC se objem dodávek smartphonů v Číně meziročně snížil o 15 %. Celkem se tak do čínské distribuční sítě dostalo 67 milionů kusů chytrých telefonů. Souboj na prvních pěti místech je nadále poměrně těsný, na pozici tržní jedničky může teoreticky pomýšlet celá první pětka výrobců – vzájemné rozdíly jsou maximálně v nízkých jednotkách milionů kusů.

Ze situace na trhu dokázal tentokrát nejvíc vytěžit Honor, který meziročně vyrostl takřka na dvojnásobek. Zdá se, že bývalá dceřiná firma Huawei postupně sbírá její zákazníky, pro které je na domácím čínském trhu největším omezením absence 5G konektivity. Na Honor se žádné sankce nevztahují, a tak může používat služby Googlu (což v Číně není zásadní konkurenční výhoda), ale zejména nemá žádná omezení v konektivitě.

Klepněte pro větší obrázek

Druhým momentem bylo zaváhání tradičních čínských výrobců Vivo, Oppo a Xiaomi. Jejich prodeje klesaly rychleji než celý trh, což přispělo k vyrovnání sil. Tradičně úspěšný je v Číně Apple, který si obvykle drží stabilní tržní podíl okolo 15 %. Jak moc jsou síly na čínském trhu vyrovnané, dokládá lišící se pořadí v první pětce podle výzkumů jednotlivých agentur. Zatímco podle IDC je první Honor, v odhadech Canalysu a Counterpointu si těsné prvenství udrželo Vivo.

Diskuze (2) Další článek: Oppo a OnePlus nesmí v Německu prodávat telefony. Zákaz hrozí i v dalších zemích EU

Témata článku: Apple, Honor, Oppo, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , Čínský trh, Sankce, Zaváhání, Největší omezení, Prvenství, Velká bitva, Trh